Klar for piratjakt under EU-flagg
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 07.08.2009
Den viktige skipsleden i Adenbukta blir neppe trygg før situasjonen på land er stabil. Men den maritime operasjonen er svært viktig for å sikre at piratene ikke får fritt spillerom, skriver forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i denne kronikken.
I helga satte fregatten KNM Fridtjof Nansen kursen for Aden-bukta og EU-operasjonen Atalanta. Oppdraget den skal løse er viktig. Fregatten skal bidra til å sikre den internasjonale skipstrafikken, og ikke minst at forsyningene fra FNs matvareprogram kommer trygt inn til Somalia.
Nye tall viser at antallet piratangrep i verden er fordoblet siden i fjor. En stor del av denne økningen skyldes piratene i Adenbukta. Som stor skipsfartsnasjon er det naturlig at Norge bidrar for å hindre dette. EU planla å gjennomføre en militær operasjon i området i det tidsvinduet som var aktuelt for den norske fregatten. Det var meget usikkert om NATO ville gjennomføre en operasjon på det tidspunktet.
Høyre mener ifølge NRK at det er betenkelig at Norge sender ut soldater uten å kunne ta ansvar for dem. Til det er det kun en ting å si: Det ville selvsagt Norge aldri gjort! Vi står fullt ut inne for mandatet og reglene den norske fregatten skal operere under. Hadde vi ikke gjort det, hadde vi selvfølgelig ikke sendt den ut.
Det viktigste er ikke hvilket flagg vi seiler under, men at operasjonen har rammer og mål som vi står bak.
Har avtale med EU
Norge er som kjent ikke EU-medlem, men vi har et nært samarbeid med EU om forsvars- og sikkerhetspolitikk. En avtale fra 2004 sikrer at Norge har samme rettigheter og plikter som EUs medlemsland når det gjelder den daglige ledelsen av operasjonen. Avtalen sikrer også at det norske bidraget er underlagt norsk jurisdiksjon, det vil si norske lover. Norge har også innflytelse gjennom en særskilt bidragsyterkomité (Committee of Contributors) i Brussel som er etablert for denne operasjonen. Vi har også norske stabsoffiserer på ulike nivåer i EUs kommandokjede. Vi er derfor med i både planleggingen og gjennomføringen av operasjonen.
EUs operasjon Atalanta gjennomføres i praksis også i nært samarbeid med NATO.
For denne operasjonen, som alle andre, er det etablert såkalte Rules of engagement (ROE). De sier noe om hva styrken kan og ikke kan gjøre i ulike situasjoner. Vi mener reglene for operasjonen er robuste, og har ikke tatt noen nasjonale forbehold fra dem. Men det hadde vi hatt mulighet til, dersom vi syntes det var nødvendig.
EU-operasjonen utenfor kysten av Somalia er basert på etablert havrett. Den har dessuten et klart FN-mandat, som sikrer at den er fullt ut forankret i folkeretten. Norges deltakelse i denne operasjonen er en direkte støtte til FNs innsats. I tillegg supplerer den Norges politiske og humanitære engasjement i området.
Det norske bidraget har videre fått full støtte fra et samlet Storting, også Høyre.
EU øker sitt globale engasjement
EU har i økende grad blitt en utenrikspolitisk aktør, og har mål om å ta større ansvar for fred og sikkerhet både i Europa og globalt. EUs sikkerhets- og forsvarspolitikk bygger dels på samarbeid med NATO og dels på oppbygging av egne styrker. Norge ser positivt på EUs økende globale engasjement, har som mål å føre en aktiv europapolitikk og samarbeide tett med EU innen sikkerhets- og forsvarspolitikken. Samtidig er vi opptatt av at NATO og EU skal utfylle heller enn å konkurrere med hverandre. Det er derfor i Norges interesse å få innsikt i og mulighet til å delta i det sikkerhetspolitiske og militære samarbeidet som nå utvikles i EU, både innen materiellprosjekter og med bidrag til militære og sivile EU-operasjoner.
Et av verdens mest moderne
KNM Fridtjof Nansen er en av Norges nye fregatter. Deler av utrustningen er tilpasset dette spesielle oppdraget, og fregatten er nå klar for å håndtere det krevende oppdraget på best mulig måte. Vi har rundt 150 meget dyktige mannskaper om bord, som alle har fått opptrening spesielt for dette oppdraget. Med på fregatten er det også styrker fra Marinens jegervåpen, som blant annet er trent til å borde skip. Vi har også andre spesialister, som tolker, jurist, militærpoliti og leger/sanitetspersonell.
Vi har altså et fartøy som både kan drive operativ virksomhet i våre nærområder, som kystovervåkning og kontroll i nordområdene, og på neste seilingstokt beskytte skipstrafikken Adenbukta. KNM Fridtjof Nansen er en av verdens mest moderne fregatter, og jeg er stolt av å kunne sende et så flott fartøy med så dyktige mannskaper til en viktig internasjonal operasjon.
Viktig oppdrag
Situasjonen i Somalia kan ikke løses av den militære styrken på havet alene. Utfordringene må løses på land. Men det betyr ikke at piratjakten ikke er viktig: De somaliske piratene hindrer ikke bare den internasjonale skipstrafikken, de stopper også livsnødvendige forsyninger til sine sultende landsmenn. De sprer frykt, og bidrar til at Somalia forblir et ustabilt samfunn uten en fungerende stat.
Den viktige skipsleden i Adenbukta blir neppe trygg før situasjonen på land er stabil. Men den maritime operasjonen er svært viktig for å sikre at piratene ikke får fritt spillerom. Operasjon Atalanta viser at vi tar problemene på alvor. Samtidig vil jeg understreke det åpenbare: Regjeringen ville aldri sendt våre menn og kvinner ut i en operasjon vi ikke kan stå fullt ut inne for. Vi tar ansvar for soldatene og offiserene våre, og vi vet at Norge nå deltar i en operasjon som både har et viktig mål og robuste rammer.
(Publisert i Adresseavisen, 7. august 2009)