Historisk arkiv

Krigsskoleutdannede Offiserers Landsforening (KOL)s 100 års jubileum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Kjære jubilanter, kjære alle som er samlet her i dag for å feire at KOL fyller 100 år.

La meg først få takke for at vi fra Forsvarsdepartementets side er invitert til denne mottagelsen, og at vi dermed får mulighet til å stå her i ærverdige Oslo Militære Samfund og gratulere Norges eldste militære tjenestemannsforening for offiserer med dagen.

Jeg skal hilse så mye fra Forsvarsministeren, som gratulerer så mye og som ser frem til å delta på jubileumskonferansen som dere skal arrangere her i OMS førstkommende mandag.

Vi fra politisk ledelse i Forsvarsdepartementet synes selvfølgelig det er gjevt å bli invitert når en av Forsvarets tjenestemanns-organisasjoner har jubileumsbursdag.  Jeg velger å tolke dette som et tegn på det gode og konstruktive samarbeidet vi har.
  
Når jeg nå skuer ut over forsamlingen, er det ingen som ser ut som 100 åringer. Men jeg er overbevist om at dere er svært stolte over å tilhøre en organisasjon som har en slik alder og en slik erfaring. 

Det å feire bursdag, eller å ha et jubileum, er forbundet med noe festlig, men det er samtidig også et øyeblikk for ettertanke og refleksjon. Slik er det nok for dere også tenker jeg.

Forsvaret har vært gjennom en stor og krevende omstilling. Det har berørt personellet i stor grad. I slike omstillingsprosesser er kontakten med personellorganisasjonene helt essensielt.

I min jobb som politisk rådgiver og som del av den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet, ser jeg helt klart at er nyttig å ha KOL som samarbeids- og sparringspartner.  Forsvaret trenger tjenestemannsorganisasjonene, og KOL er en viktig bidragsyter.

Jeg vil her særlig trekke frem arbeidet med den siste langtidsplanen for Forsvaret, St.prp. nr. 48, som dere kjenner godt til, og kanskje særlig det kapitlet i langtidsplanen som går på personell. Denne delen av langtidsplanen hadde aldri blitt slik den har blitt, uten det nære og tette samarbeidet med KOL og de andre organisasjonene. I denne langtidsplanen har vi lagt vekt på personelldelen av den videre utviklingen av Forsvaret. Vi har satt menneskene i fokus! Og fordi dere kjenner personellet godt – og vet hvor skoen trykker – hadde dere også gode og nyttige innspill til den videre utviklingen av Forsvaret på dette området! I en slik sammenheng er KOL med på å ikke bare gjøre en innsats for sine medlemmer, men også i høyeste grad en innsats for utviklingen av Forsvaret.

Jeg synes KOLs visjon

 ”Livsverdi og forsvarsevne gjennom kompetanse og kvalitet”

på mange måter også gjenspeiler vår hovedmålsetting innen personellområdet i Forsvaret. Forutsetningen for å kunne oppnå en bedre forsvarsevne, ligger i motiverte medarbeidere som trives og innehar riktig kompetanse. Det at både dere og vi ser betydningen av dette er bra, og det gjør også at vi har et godt utgangspunkt for vårt samarbeid. 

Det er en slik nær dialog med personellorganisasjonene vi i politisk ledelse i FD og regjeringen ønsker at vi skal fortsette å ha. Så kan det være at vi ikke alltid blir enige, men uansett: utvikling og fremskritt skapes best ved å ha diskusjoner og meningsutvekslinger.

Et forsvar forankret i folket fordrer at vi gir forsvaret det omdømmet det fortjener. Dette omdømmet skapes i samspillet mellom den politiske og den militære ledelse av Forsvaret og ikke minst gjennom medarbeidere som preges av stolthet for jobben de gjør. Og midt i dette samspillet står dere i KOL sammen med de andre organisasjonene.

Jeg vil derfor takke dere for de bidrag dere har gitt for å forme dagens og fremtidens Forsvar.  Samtidig vil jeg også si at jeg alltid er imponert over mennesker som kjemper for det man tror på.  Derfor kan vi kanskje si at det ikke er en absolutt sannhet i sitatet til Carl Søeborg fra 1809 ”Om hundre år er allting glemt”, for slik er det ikke.

Med disse ordene vil jeg takke for oppmerksomheten, og benytte anledningen til å si ”gratulerer med 100 års dagen KOL”.

Og jeg håper at vi kan fortsette det gode samarbeidet i tiden som kommer.