Historisk arkiv

Lansering av den reviderte handlingsplanen for holdninger, etikk og ledelse 16. september 2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Innledning ved forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen

- Mitt hovedbudskap til dere i dag er at vi alltid må ha fokus på holdninger, etikk og ledelse som en integrert del av vår daglige virksomhet.

Les mer om lanseringen her.
Les handlingsplanen her.

***

Innledning
I 2006 kunne jeg – sammen med de fire etatssjefene - presentere Handlingsplan for holdninger, etikk og ledelse for forsvarssektoren for første gang.  Det som senere gjerne refereres til som HEL. Den gang et nybrottsarbeid, nå en naturlig del av sektorens virksomhet og daglige virke.
Det er derfor også positivt for meg allerede etter tre år å kunne lansere den reviderte handlingsplanen for holdninger, etikk og ledelse. Den som skal gjelde for forsvarssektoren for perioden 2009-2012.

Om handlingsplanene
At vi nå finner å måtte revidere handlingsplanen betyr ikke at den forrige var dårlig. Tvert i mot viser det at handlingsplanen nettopp har vært det levende og dynamiske dokumentet det var ment å skulle være.

Likevel er det mye som ligger fast: Forsvarssektoren er fremdeles avhengig av å ha legitimitet, tillit og troverdighet i det sivile samfunn. Og kravet til integritet, åpenhet og høy etisk standard har heller ikke endret seg, og kommer ikke til å endre seg.

Jeg håper og tror at handlingsplanen først og fremst har bidratt til å skape økt bevissthet rundt holdninger og etikk i hele forsvarsorganisasjonen. Nettopp det som var et hovedmål med planen. Det er krevende, men jeg håper alle har fokus på det.

Jeg vil også understreke at utøvelsen av HEL var og er en viktig faktor i Forsvarets kjerneverdier: Respekt. Ansvar. Mot.

Aristoteles sier at kjernen i etikk er handling. Derfor er det spesielt gledelig å konstantere at handlingsplanen har ført til at mange aktiviteter og tiltak nå er iverksatt og gjennomført. Like fullt skal og må vi fortsatt holde et høyt fokus. Vi skal sikre at aktiviteter og tiltak knyttet til HEL blir en fullverdig og integrert del av vårt daglige virke. Det er derfor vi nå viderefører det arbeidet som startet med Handlingsplanen for holdninger, etikk og ledelse i 2006.

Erfaringene viser at det nå i større grad er behov for å la virksomhetene selv definere sine konkrete tiltak ut fra eget behov.

For vi vet jo alle at i forsvarssektoren finner vi store variasjoner både når det gjelder hva det er behov for å gripe tak i, og hvordan en bør gjøre det.

Den reviderte planen angir derfor kun retningen. I stedet legger vi opp til at etatene skal skreddersy og videreføre egne tiltak.

Om ledelse
Derfor er da også dere ledere hovedmålgruppen for lanseringen av den reviderte planen. Og også i den reviderte handlingsplanen er utfordringene knyttet til ledere som rollemodell vektlagt.

For nettopp gjennom egne holdinger og etikk er det at lederen viser vei.

Hvilke holdninger, og hvilken etikk er det jeg tenker på?

Nøkkelord slik jeg ser det er gjennom å utvise klokskap, mot og besindighet.

Hva mener jeg med det?

Klokskap er å være fremsynt og å ha like godt innsyn som vidsyn.

Mot er å velge bort feighet på den ene siden og overmot og dumdristighet på den andre siden. En modig leder er en som har kraft og vilje til å gå den rette veien.

Den tredje egenskapen jeg mener en leder skal ha er besindighet. Tenke rolig og handle raskt er etter mitt syn det ideelle. Eller som Konfucius sa det: ”Den kloke er langsom i sin tale og hurtig i sin handling”.

Dette er kanskje noe av det mest utfordrende i hverdagen.

Erfaring
Godt lederskap viser seg ved at HEL i forsvarssektoren ikke bare har blitt en kjent forkortelse. Det har vært handling i praksis, ikke bare ord.

  • Det nyutviklede e-læringskurset er ett av mange eksempler på dette.

    E-læring er en av de beste måtene å nå ut til alle våre 20.000 ledere og medarbeidere på. Slik skal alle få grunnleggende kunnskap om de regler og retningslinjer for holdninger og etikk som gjelder i forsvarssektoren.
  • Jeg er spesielt glad for at det er økt fokus på holdninger og etikk i utenlandsoperasjoner. Noe dere vil få høre mer om etterpå.
  • Jeg ønsker også å fremheve de årlige dialogkonferansene, som er en god metode for å skape utvikling og endring. Jeg har selv ofte vært til stede på disse, og synes det er viktig at man tar seg tid til dette.
  • Vi har utarbeidet etiske retningslinjer for næringslivskontakt.
  • Det er opprettet etiske råd i flere etater.
  • Vi har veldig god erfaring med dilemmatrening, og jeg vil oppfordre dere til å fortsette med denne treningen.

Men vi blir aldri utlærte. Vi blir aldri ferdige med å arbeide videre med å utvikle HEL.

Budskap
Mitt hovedbudskap til dere i dag er at vi alltid må ha fokus på holdninger, etikk og ledelse som en integrert del av vår daglige virksomhet.

Det må vi fordi forsvarssektoren er en så viktig samfunnsaktør. Med helt særegne etiske og holdningsmessige utfordringer;

Forsvaret er statens sterkeste maktapparat. Beslutningen om å bruke militærmakt bærer i seg et grunnleggende dilemma: I ytterste konsekvens risikerer vi å måtte ta liv for å beskytte liv.  Det er derfor helt nødvendig at soldatene er trent til for de etiske dilemma de kan komme til å møte. Forsvaret er dessuten i stor grad med på å utforme premissene for Norges sikkerhetspolitiske utvikling.

Vi er en viktig aktør både når det gjelder forskning og teknologiutvikling.

Forsvaret har et stort ansvar for de vernepliktige som er inne til førstegangstjeneste. Vi har ansvar for hvilke holdninger og hvilken respekt de blir møtt med, og møtet med Forsvaret kan i sin tur påvirke hvilke holdninger som fester seg hos dem. Dette er noe av det viktigste vi gjør.

Forsvarssektoren kjøper og selger varer og tjenester av betydelig omfang. Vi står for noen av de største innkjøpene i offentlig sektor. Nesten halvparten av forsvarsbudsjettet dreier seg om anskaffelser og innkjøp. Dette innebærer som dere vet at vi har tett kontakt med næringslivet.

Verden rundt oss endrer seg. Det vil bringe oss i stadig nye situasjoner som krever etisk refleksjon. Det videre arbeidet med HEL må derfor til enhver tid tilpasses slik at problemstillingene er aktuelle.

Det er ikke i bare i Forsvaret at holdninger, etikk og ledelse har fått økt oppmerksomhet. Også resten av samfunnet har blitt mer bevisst disse spørsmålene. Det ser vi av mengden av etiske retningslinjer og endringer i lover og regler.
Vi befinner oss også i en helt annen mediemessig virkelighet enn tidligere hva gjelder disse spørsmålene. Søkelys rettes på brudd på etiske retningslinjer, økonomisk mislighold og korrupsjon.

Forsvarssektoren er helt avhengig av troverdighet i befolkningen. Vi er avhengig av respekt i næringslivet, og vi er avhengig av å ha tillit i Stortinget. Jeg har alltid understreket hvor viktig det er at samfunnet har et positivt bilde av forsvarssektoren. Det oppnår vi bare får dersom vi oppfyller de kravene som resten av samfunnet til enhver tid stiller til holdninger, etikk og ledelse.

Tillit i samfunnet er viktig fordi vi ønsker:

  • At mange og dyktige folk av begge kjønn søker seg til Forsvaret
  • At befolkningen stoler på at Forsvaret er i stand til å ivareta Norges sikkerhet, interesser og verdier.

Sist, men ikke minst, vil en positiv oppfatning av forsvarssektoren bidra til politisk satsingsvilje.  Noe vi er helt avhengig av for å kunne løse oppgavene våre.

Avslutning
La meg avslutningsvis få gjenta mitt hovedbudskap om at forsvarssektoren alltid må arbeide med holdninger, etikk og ledelse. Slik er den enkelte rustet til å ta gode beslutninger. 

Enten det gjelder i militære operasjoner, i vår forskningsvirksomhet, i kontakt og samarbeid med næringslivet og andre private og offentlige aktører eller på kontoret i vårt daglige virke.

Og ledere har et ekstra stort ansvar. For det er først og fremst lederens ansvar å sørge for kontinuerlig fokus på nettopp disse tre faktorene. At organisasjonen innrettes slik at normene følges. Lederne må også forstå hva det innebærer å være rollemodeller og kulturbærere.

Det gleder meg at så mange av dere er til stede her i dag, og jeg tar dette som et godt tegn på at det vil være kraft bak oppfølgingen av holdninger, etikk og ledelse også videre.

For som H C Andersen uttrykte det: Kun gjennom handling vinner livet i betydning.