Historisk arkiv

Soldatene har min fulle støtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Jeg vil ikke at det skal være noen tvil: De norske soldatene i Afghanistan gjør en formidabel innsats i et vanskelig oppdrag. De har min og regjeringens fulle støtte.

14. august har Rødts Thorleif Berthelsen et innlegg i BA, der han mener det er uansvarlig å sende norske soldater til Afghanistan. Jeg mener det ville vært uansvarlig å ikke gjøre det.

Den norske styrken er med i den internasjonale ISAF-styrken, som skal hjelpe afghanske myndigheter å skape sikkerhet og stabilitet i eget land. Kun ved å skape slik sikkerhet kan landet utvikle seg videre til å bli en fungerende stat, en stat der det er trygt å leve, der innbyggerne kan ha tak over hodet, få mat, gå på skole og ha et fungerende helsevesen. Og det er kun ved å skape en slik stabilitet vi kan unngå at landet igjen blir arnested for terrorister.

Militær innsats alene er ikke nok. Det må også satses på sivil utvikling, noe vi fra norsk side har vært helt klare på. Men for å få til dette, må sikkerhet og stabilitet være på plass.

Norske styrker gjør en formidabel innsats for å hjelpe afghanerne med å skape sikkerhet i sitt eget land. De er med og lærer opp den afghanske hæren og det afghanske politiet, slik at de etter hvert kan drive alle operasjoner på egen hånd. Et ferskt eksempel er at norske og afghanske styrker sist tirsdag oppdaget og tok kontroll over et verksted som ble brukt til å lage større mengder veibomber nord for den norske leiren i Meymaneh. Disse eksplosivene er en av de største truslene mot militært personell og lokalbefolkningen i området, hvor flere har mistet livet i bombeeksplosjoner. Slike funn har mye å si for troverdigheten til og oppslutningen om de afghanske sikkerhetsstyrkene, samtidig som det setter opprørerne kraftig tilbake.

Vi hadde nylig en situasjon i Afghanistan der norske soldater skjøt og drepte en sivil mann. Han kom kjørende på motorsykkel og stoppet ikke på signal. Jeg vil understreke at alt så langt tyder på at de norske soldatene gjorde det de skulle: De fulgte sine engasjementsregler for hvordan de skal opptre i en slik situasjon. Disse reglene er felles for hele styrken, og er blant de tingene soldatene trener spesielt på før de reiser ut.

Jeg vil ta sterk avstand fra slike karakteristikker som Berthelsen kommer med når det gjelder våre soldater. Soldatene våre er utvilsomt dyktige, og norske styrker får ofte positiv omtale fra allierte lands ledere. De er godt trente, og opptrer med sikkerhet og gode holdninger. Jeg har besøkt de norske styrkene i Afghanistan ni ganger, og er stolt over den innsatser de gjør og den kunnskapen de utviser.

Norske styrker er i Afghanistan etter ønske fra afghanske myndigheter, FN og NATO. Det skal vi fortsette med, inntil den totale situasjonen er slik at afghanske myndigheter er klare til å ta over helt på egen hånd.

(Publisert i Bergensavisen 15. august 2009)