Historisk arkiv

Å støtte er å lede

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Ikke bare skal vi ha toleranse for sterke ytringer, vi skal oppmuntre til det! Det jeg har reagert på, er uttrykte holdninger fra befal i intervju om lyst eller hevnlyst som motiv for å ta liv, skriver forsvarsminister Grete Faremo.

Kronikk av forsvarsminister Grete Faremo i VG, 5. oktober 2010

Det handler ikke om ordbruk
Våre soldater gjør en glimrende innsats – og fortjener stor anerkjennelse for det! Jeg er enig med VGs Hanne Skartveit i omtrent alt hun skriver sist lørdag. Ja – vi skal ha stor takhøyde for hva soldater kan si før, under og etter at de har vært i krig. Jeg vet hva som skjer i Afghanistan. Jeg kjenner til presset som våre soldater lever under og jeg forstår at de har behov for å avreagere.

Ikke bare skal vi ha toleranse for sterke ytringer, vi skal oppmuntre til det! Det er helt nødvendig for soldatenes psykiske helse at de får lov til å blåse ut og bearbeide sine følelser. Ingen må tvile på at jeg mener dette. Når livet er i fare, veier vi ikke ordene på gullvekt. Derfor forsvarte jeg soldaten som omtalte et fulltreff mot en angripende fiende som ”lekkert”, etter et bakholdsangrep i Afghanistan rundt nyttår. Jeg ville forsvart ham på samme måte i dag

Det handler ikke om ord
Det er ikke dette det handler om, Hanne Skartveit. Jeg er ikke så opptatt av verken soldatenes syn på sex, symboler eller ordbruk.  VG og andre medier har hatt stort fokus på nettopp det. Det jeg har reagert på, er uttrykte holdninger fra befal i intervju om lyst eller hevnlyst som motiv for å ta liv.   

Oppdraget i Afghanistan er belastende og brutalt. Det er nettopp i ekstremsituasjoner vi trenger ledelsesfokus på verdier og holdninger. Vi har mange eksempler, både fra historien og vår egen samtid, på at soldater går over streken og må bli stilt til ansvar i etterkant. Dette ønsker jeg ikke for noen av våre soldater i Afghanistan. Som Hanne Skartveit skriver; kampen må føres slik at soldatene kan gå med hevet hode, også når de kommer hjem. Det er dette som er mitt anliggende.

Soldater kan kjenne følelser som raseri og hevnlyst i en krigssituasjon. Det er menneskelige reaksjoner på ekstreme hendelser som de opplever. Det som er viktig er at vi er klar over kraften som ligger i disse følelsene og at vi har ledere som evner å tøyle dem. Hvis en leder bruker slike følelser som et ledd i å motivere sine soldater, da er det ikke god ledelse. Det er det motsatte.

Det er interessant å merke seg at Høyre og Fremskrittspartiet mener at vi ikke skal det. De mener åpenbart at i krig må soldatene få gjøre hva de vil. Dette mener jeg er en farlig vei. Hvor går deres grense? Når mener de at vi bør reagere?

Oppdraget
Vårt oppdrag i Afghanistan er å skape stabilitet og sikkerhet og bidra til at afghanerne selv kan ta vare på egen sikkerhet. I den prosessen er det å bygge tillit et vesentlig element. Hvordan kan vi vinne tillit dersom inntrykket er at motivet for å være der er å drepe, eller å hevne?

Soldatene er statens skarpeste maktmiddel.
Det stiller store krav til dem som utøver denne makten.

Vi må aldri glemme at det er det sivile samfunn som avgjør når dette våpenet skal brukes. Det er det sivile samfunn som sender soldatene ut, og som definerer oppdraget. Det er dette som gir det militære oppdraget legitimitet. Derfor kan vi ikke akseptere avvikende etiske regler innenfor det militære systemet, eller at noen danner seg egne definisjoner av oppdraget. I så fall risikerer de å fjerne seg fra det sivile samfunn og deres uttrykte støtte.

Lederansvar
Skartveit konkluderer med at jeg burde stått opp og forklart folk her hjemme at krig aldri er vakkert, men at det noen ganger er nødvendig. Dette er nettopp årsaken til at jeg gjentatte ganger har trukket frem den danske filmen Armadillo som en viktig film. Den viser at krig er brutalt.  Soldatene kjente seg igjen i den. Filmen ga oss både mer realisme om oppdraget og et utgangspunkt for å diskutere nettopp verdier og holdninger. Soldatene må ta vanskelige beslutninger i svært pressede situasjoner. Da er det helt essensielt at de har et etisk verdigrunnlag i ryggmargen som hjelper dem til å ta de rette beslutningene.

Det jobbes veldig godt med holdninger, etikk og ledelse i Forsvaret i dag. Det er en integrert del av utdanningen på alle nivåer og diskuteres kontinuerlig. Seminaret som Telemarksbataljonen holdt for få uker siden er et positivt eksempel på at Forsvaret selv tar disse problemstillingene på alvor.  Jeg vil også berømme Hæren som har forsterket sitt fokus på etikk.  De gjør nå en kjempejobb med disse problemstillingene!

Jeg tror at denne debatten vil føre til noe positivt og bringe det holdningsarbeidet som allerede foregår et langt skritt videre. Det fortjener våre soldater, sammen med vår støtte, anerkjennelse og - et godt lederskap.