Historisk arkiv

Bergen styrker stillingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Det er ingen motsetning mellom regjeringens satsning på nordområdene og Sjøforsvarets tilhold i Bergen, skriver forsvarsminister Grete Faremo.

Vi får nå en av Europas mest moderne mariner med betydelig slagkraft. Det blir høy aktivitet ved hovedbasen på Haakonsvern og økt tilstedeværelse i nordområdene og langs hele kysten i årene fremover. Bergens strategiske beliggenhet er et ypperlig utgangspunkt for det som i dag er Nord-Europas største marinebase.

Forsvarsbudsjettet for 2011 legger vekt på aktiv oppøving og seiling med de nye fregattene i Nansen-klassen og innfasing av våre seks nye fartøyer i Skjold-klassen. Det blir etablert en helikopterbase på Haakonsvern til støtte for fregattene, og jeg har nylig lagt ned grunnsteinen til et helt nytt idretts- og treningsanlegg ved basen.

Helt siden Olav Kyrre
Bergen har siden Olav Kyrre grunnla byen i år 1070 e.Kr. vært en sjøfartsby og et nasjonalt maritimt tyngdepunkt. Det er nok å se på den strategiske beliggenheten, byens utforming og historiske begivenheter for å konstatere dette. I 1953 vedtok Stortinget at det skulle opprettes en hovedbase for Marinen på Mathopen ved Bergen. Offisiell åpning av Haakonsvern orlogsstasjon ble foretatt av Kong Olav V, 7. juni 1963.

I 1960 ble også Sjøkrigsskolen flyttet fra Oslo til Ytre Laksevåg. Med dette fikk Bergen en ny dimensjon som ytterligere befestet byens maritime status. I inneværende langtidsperiode for Forsvaret har regjeringen tilført Bergen nye aktiviteter og nye arbeidsplasser ved Sjøforsvarets hovedbase.

Maritime Bergen
Vestlandet generelt, og Bergensregionen spesielt, er Norges maritime tyngdepunkt. Her holder en tradisjonsrik rederinæring til, fiskeri- og oppdrettsaktivitetene er betydelige, verftsindustri og annen maritim industri står fortsatt sterkt og mye av logistikkstøtten til olje- og gassvirksomheten i Nordsjøen er etablert her. Institusjoner som Fiskeridirektoratet, Havforskningsinstituttet og Institutt for akvakultur er eksempler på maritim virksomhet som er representert i Vestlandets hovedstad.

I tillegg er altså Sjøforsvarets hovedbase lokalisert i Bergen. Helheten og bredden i den maritime virksomheten genererer et vell av aktiviteter med muligheter for synergieffekter og optimal utnyttelse av ressursene, til beste for Bergen og nasjonen.

Økt lokal aktivitet
Utviklingen de siste ti årene har forsterket Bergen som Forsvarets tyngdepunkt på Vestlandet. Ved siden av selve orlogsstasjonen, som er base for de fleste av Sjøforsvarets fartøyer, er i dag det vesentligste av Sjøforsvarets skolevirksomhet samlet på Haakonsvern og Ytre Laksevåg. Sommeren 2009 ble generalinspektøren for Sjøforsvaret og Sjøforsvarets befalsskole flyttet fra henholdsvis Oslo og Horten til Bergen.

Dette har ytterligere bidratt til å befeste Bergens sjømilitære, og dermed også maritime status. Det gir også mulighet til å utøve aktivt lederskap og nærhet til de operative styrkene, som utgjøre den viktigste delen av Forsvaret.

Forsvaret bidrar kulturelt
Forsvaret har også lange kulturtradisjoner i Bergen. Dette er blant annet synliggjort ved kommandantskapet på Bergenhus festning. Forsvarets distriktsmusikkorps Vestlandet, som for kort tid tilbake ikledde seg Sjøforsvarets uniformer, utgjør i tillegg et synlig sjømilitært kulturbidrag i Bergen.

At Forsvaret i dag har konsentrert sin virksomhet på Vestlandet til færre steder enn for 20 år siden, skyldes hovedsakelig at «den kalde krigen» tok slutt. På 1990-tallet ble Sjøforsvarets tidligere distriktsorganisasjon kraftig endret, Kystartilleriets mange fort og batterier i skjærgården ble nedlagt og Luftforsvarets mobiliseringsflystasjoner var ikke lenger nødvendige å opprettholde.

Naturlig å slanke
Slankingen av Forsvaret ble gjennomført som en naturlig konsekvens av det endrede trusselbildet og nye oppgaver. Den kraftige omleggingen var helt nødvendig for at nasjonen Norge skulle være i stand til å opprettholde et kvalitativt godt og moderne forsvar for fremtiden.

Også Luftforsvaret blir nå mer synlig på Vestlandet ved at regjeringen har besluttet å opprette en helikopteravdeling på Haakonsvern. De seks nye NH-90 maritime helikoptrene skal operere ut fra de nye fregattene i Nansen-klassen som har sin hovedbase på Haakonsvern. Det var derfor avgjørende og helt naturlig at helikoptrene i det daglige har en tett kobling til fartøyene de skal operere ut fra.

60 nye arbeidsplasser
Også ut fra en helhetlig vurdering gir valget av Haakonsvern den beste løsningen og de laveste langsiktige driftskostnadene. Helikopteravdelingen er planlagt å medføre ca. 60 nye arbeidsplasser i Bergen.

Selv om regjeringen nå har besluttet å konsentrere Kystvaktens ledelse til Sortland i Nordland betyr ikke dette at Kystvaktens aktiviteter på Haakonsvern og Vestlandet blir redusert. Kystvaktens fartøyer vil fortsatt ha en viktig nasjonal rolle og vil benytte Haakonsvern som sin base for Sør-Norge.

Moderne dokkanlegg
En konsekvens av den nevnte omstruktureringen i Forsvaret er at antall forsvarsansatte i Hordaland har gått noe ned etter årtusenskiftet. Fra 2007 og frem til i dag har imidlertid kurven igjen vist en positiv stigning, og det er pr. i dag 2680 årsverk i Hordaland, hvorav majoriteten i Bergen.

Når det gjelder investeringer innen eiendom, bygg og anlegg i Bergensområdet så har disse vært økende i årene etter årtusenskiftet. Dette fremstår som helt naturlig når vi tar i betraktning konsentrasjonen mot Bergen, hvor utviklingen på Haakonsvern har vært sentral. Her er det nok å nevne den mye omtalte fjelldokken, primært bygget for å betjene fregattene av Nansen-klassen. Dokken fremstår i dag som et moderne og anvendelig anlegg for å ivareta det rutinemessige vedlikeholdet av Sjøforsvarets fartøyer.

Nasjonal rolle
Vi har selvsagt ikke et sjøforsvar kun for Bergen. Store deler av Norges ressurser kommer fra havet i form av olje og gass, fiske og sjøfart. Norske interesseområder der norsk jurisdiksjon og myndighet skal håndheves, er enorme. Vår marine og vår kystvakt har en viktig rolle i å beskytte disse nasjonale interessene i sitt daglige virke og dersom tilspissede situasjoner skulle oppstå. Sjøforsvaret er en ressurs med nasjonale roller og oppgaver, og det er ingen motsetning mellom regjeringens satsning på nordområdene og Sjøforsvarets tilhold i Bergen. Sjøforsvarets fartøyer kan raskt forflytte seg fra en landsdel til en annen hvis behovet skulle oppstå.

Like mobile og fleksible er Sjøforsvarets enheter i forhold til deltakelse i internasjonale styrker og oppdrag. En videreutvikling av logistisk understøttelse som kan følge med «på kjøl» når enheter over tid skal operere borte fra sin hjemmebase (i norske farvann så vel som internasjonalt) vil gjøre Sjøforsvarets fartøyer mer selvstendige og utholdende. Dette behovet har vi særlig sett de senere årene hvor fregatten KNM Fridtjof Nansen og ubåtene har deployert til henholdsvis Adenbukta utenfor Somalia og Middelhavet i lengre perioder.

Bergens viktige rolle
Synergieffektene som oppstår ved at Bergen og omkringliggende distrikter er så tunge innenfor den maritime sektoren, er store og har ringvirkninger som sprer seg langt utover regionen. Den nasjonale betydningen både forsvarsmessig, maritimt og kulturelt er stor, og i så måte har Bergen en viktig nasjonal rolle å forvalte.

Publisert i Bergens Tidende 14. oktober 2010.