Historisk arkiv

Bra for Vesterålen - bra for Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Suverenitetshevdelse, myndighetsutøvelse og overvåking skal fortsatt være blant Forsvarets høyest prioriterte oppgaver. Kystvakten har en hovedrolle i dette arbeidet. Derfor styrkes kystvakten i Nord, skriver statssekretær Roger Ingebrigtsen.

Av statssekretær Roger Ingebrigtsen

Nordområdene er et satsningsområde for regjeringen. Suverenitetshevdelse, myndighetsutøvelse og overvåking skal fortsatt være blant Forsvarets høyest prioriterte oppgaver. Kystvakten har en hovedrolle i dette arbeidet. Derfor styrkes kystvakten i Nord.

Oppmerksomheten mot Nordområdene er ytterligere forsterket. Enigheten om delelinjeavtalen er i seg selv tillitskapende og fjerner en mulig kilde til konflikt mellom Norge og Russland. Avtalen gir økt forutsigbarhet og stabilitet i forholdet mellom våre to land, og bidrar generelt til et ytterligere forbedret samarbeidsklima i regionen. At vi nå har fått fastsatt en klar grense mellom de to lands jurisdiksjonsområde forenkler Kystvaktens kontrolloppgaver i dette området og til å styrke det norsk-russiske samarbeidet innenfor fiskeriforvaltning og ressurskontroll.

Alle land i området har interesse av å samarbeide, ikke minst av hensyn til sin egen ressursutnyttelse. Samarbeid og tilstedeværelse gjør det lettere å løse felles utfordringer som tiltak mot tjuvfiske eller redningsoperasjoner.

Norge har et stort ansvar for å ivareta suverenitetshevdelse, overvåkning, myndighetsutøvelse med særlig vekt på ressursforvaltning og redningstjeneste nord. I dette arbeidet spiller Kystvakten en viktig rolle.

Regjeringen satser derfor målrettet på Kystvakten.  Bevilgningene er vesentlig styrket de siste årene og har gjort det mulig å øke seilingen med Kystvaktfartøyene. Samtidig har det blitt avsatt penger til å modernisere fartøyene. Denne satsingen har gitt svært gode resultater, noe som ikke minst gir seg utslag i en mer systematisk og målrettet innsats mot tjuvfiske, basert på nasjonale overvåkingsressurser og et tettere samarbeid med russiske myndigheter.

I 2011 vil det være totalt 14 svært moderne fartøyer i strukturen fordelt mellom indre og ytre kystvakt i Sør- og Nord-Norge. Gjennom tilførsel av friske midler over budsjettet og eget arbeid med intern ressursfrigjøring vil Kystvakten i 2011 få en faktisk styrking av på 47,2 millioner kroner.

Som en del av den økte satsningen på Kystvakten vil regjeringen flytte sjefen for Kystvakten med tilhørende stab og ledelsen av kystvakten i Sør-Norge til en samlet kystvaktledelse til Sortland i Vesterålen. Det er flere grunner til dette.

En kystvaktledelse på Sortland vil gi en helhetlig og effektiv ledelsesstruktur der kystvaktfaglige råd og beslutninger kan foretas i nærhet til det faglige miljøet.

En flytting vil videre styrke lokale fag- og kompetansemiljøer og legge til rette for økte militære karrieremuligheter i Vesterålen.

Utflytting fra Oslo er også i samsvar med en desentralisert lokalisering av tilsvarende sjefsnivåer på samme nivå i Forsvaret, og vil bidra til at Forsvarets ledelseselementer blir tydelige, synlige og til stede i større deler av landet.

En slik løsning vil også være i samsvar med målsettingen om å styrke regjeringens nordområdepolitikk og vil også kunne bidra til å utvikle Sortland som en mulig fremtidig regionhavn.

Regjeringen fortsetter styrkingen av Kystvakten gjennom kraftsamling rundt kjernemiljøet i Nord. Sortland og Vesterålen kommer styrket ut av denne målrettede politiske satsningen, men først og fremst er dette godt nytt for hele Norge.