Historisk arkiv

Frekkhetens nådegave

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I rekken av historieløse påstander fra Høyre er kanskje omtalen av regjeringens veteranpolitikk den verste. Høyre gjorde ingenting med saken da de satt i regjering, mens det har skjedd et kvantesprang på dette området siden 2005, skriver forsvarsminister Grete Faremo.

Innlegg av Grete Faremo i Aftenposten 20. oktober.

Ved partiets leder, Erna Solberg, og leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide, har Høyre i den senere tid gått til angrep på regjeringens forsvarspolitikk. Høyre synes å mene at alt var bedre da Høyre satt i regjeringsposisjon.

Den sentrale påstanden er at regjeringen bygger ned Forsvaret. Dette er feil. Da Høyre satt i regjeringsposisjon i 2002–2005, ble Forsvaret redusert med flere tusen årsverk. Ingen planer utarbeidet i perioden med Høyre ved roret la opp til noen fremtidig økning i årsverk. Under den rødgrønne regjeringen er antall hoder økt med rundt 2000. Forsvaret gjennomfører hver dag operasjoner både hjemme og ute. Dette hadde ikke vært mulig uten et forsvar tuftet på et solid fundament. Fundamentet er oppfølgingen av en realistisk langtidsplan som den rødgrønne regjeringen utarbeidet i 2008. Og vi er i rute; Forsvarets kvalitet, stridsevne og tilgjengelighet er løftet til et langt høyere nivå enn tilfellet var i 2005.

Satsing på nordområdene viser også at regjeringen bygger opp. Vi har satset kraftig på en oppbygging av Forsvaret i nordområdene. Dette bryter tvert med den systematiske nedprioriteringen av den nordlige landsdelen som fant sted da Høyre hadde forsvarsministeren. Vi mener at Nordområdene er Norges viktigste strategiske satsingsområde.

Høyre hevder det at det bevilges for lite penger til Forsvaret. Sist Høyre hadde ansvaret for å følge opp en langtidsplan for Forsvaret endte sektoren med rundt 4 milliarder kroner mindre enn det som var lagt til grunn fra Stortinget. Denne regjeringen følger opp Stortingets forutsetninger, og ingen annen regjering i nyere tid har vært nærmere å oppfylle økonomien i en langtidsplan. For tredje år på rad styrkes budsjettet med friske midler. På tre år er det bevilget godt over en halv milliard kroner ekstra, og regjeringen vektlegger å komme i mål i 2012.

Også det foreslåtte forsvarsbudsjettet for 2011 viser at Forsvaret er et satsningsområde. Forslaget til budsjett er flere hundre millioner kroner høyere enn det siste forsvarsbudsjettet den borgerlige regjeringen la frem, målt i faste, pris- og lønnsjusterte kroner.

Høyre er bekymret for at Hæren er blitt så liten. Hæren var liten, men vi gjør den større. Etter at vi overtok, har størrelsen på Hæren økt med over 50 prosent; over 1100 årsverk. Dette skal ytterligere opp.

Det koster å modernisere, og Forsvarets personell har gjort en formidabel innsats. For å skape en varig balanse mellom oppgaver og ressurser har omstilling midlertidig fått forrang fremfor aktivitet. Da Høyre satt i posisjon, oppnådde Forsvaret aldri balanse. Vi har lykkes med dette, og det gjør det mulig å øke treningen og øvingen utover i planperioden. Dette følges opp i budsjettet for 2011.

I rekken av historieløse påstander fra Høyre er kanskje omtalen av regjeringens veteranpolitikk den verste. Høyre gjorde ingenting med saken da de satt i regjering, mens det har skjedd et kvantesprang på dette området siden 2005. I første halvdel av 2011 vil regjeringen dessuten legge frem en handlingsplan som vil sikre ytterligere anerkjennelse av og forbedringer for personellet både før, under og etter operasjoner. Vi skal ha mer forskning og bedre samordning mellom militær og sivil oppfølging, og vi ser på hvordan vi kan styrke kompensasjonsordningen for psykiske skader.

Til slutt: Det er forbløffende å høre at Ine Marie Eriksen Søreide – i 2010 – hevder at ”kvotering av kvinner er feil fokus” når Forsvaret trenger talentene fra begge kjønn. For et system som har praktisert radikal kvotering av menn i alle år, må vi tørre å utfordre holdninger og utvelgelseskriterier. At påstanden fra Eriksen Søreide er i utakt med tiden overrasker ikke. Den føyer seg inn i rekken av de øvrige grunnløse påstandene Høyre fremsetter om dagens vellykkede rødgrønne forsvarspolitikk.

Det er tydelig at Høyre har lagt seg på at ”angrep er det beste forsvar”, men hvis angrepet er fullstendig hodeløst, blir resultatet et elendig forsvar.