Historisk arkiv

Grove feil om Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Aftenposten tegner på kommentarplass 30. september et grovt misvisende bilde av status i forsvarssektoren.

Publisert i Aftenposten, 2. oktober 2010.

Av forsvarsminister Grete Faremo

Aftenposten tegner på kommentarplass 30. september et grovt misvisende bilde av status i forsvarssektoren.

Jeg har ikke ”snudd”, og enda mindre ”i siste øyeblikk”, når det gjelder seiling med nye fartøyer i 2011. Budsjettforslaget som regjeringen presenterer om få dager, har ligget fast i mange uker. Når det gjelder antall seilingsdøgn for nye fartøyer, er Aftenpostens tidligere oppslag litt over hundre prosent feil.

Forsvaret går overhodet ikke ”på sparebluss”. Forsvarsbudsjettet i år er blant de aller høyeste i norsk historie, perioden med kald krig inkludert – målt i faste kroner og prisjustert. Forsvarsbudsjettet er dessuten akkurat der det skal være i henhold til den langtidsplanen for Forsvaret som Stortinget har vedtatt.

Den doble ubalansen har ikke ”ridd Forsvaret som en mare i alle år siden omstillingen begynte” – det er omvendt: den doble ubalansen er hovedårsaken til at omstillingen var tvingende nødvendig. I dag – etter mange år med omstilling – er de alvorlige ubalansene fjernet.

Vi ”kniper” ikke ”igjen på driften” for å få råd til investeringer. Forsvarets driftsbudsjett har i en årrekke ligget noe for høyt sammenlignet med det nivået et bredt flertall på Stortinget har lagt til grunn, på bekostning av investeringsbudsjettet. I 2010 er Forsvarets driftsbudsjett nærmere 500 millioner kroner høyere enn forutsatt i langtidsplanen.

Journalister kritiserer ofte politikere for å ikke ville innrømme feil. Det ser ut til at det er Aftenposten selv som nå har forsøkt å skrive seg bort fra at man har ført befolkningen bak lyset.