Historisk arkiv

Kampflyprogram på stødig kurs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Det spekuleres jevnlig i mediene rundt prisen på Norges nye kampfly. Det hevdes at prisen vil bli mye høyere enn det regjeringen har gitt uttrykk for og at Stortinget ikke informeres. Ingenting av dette har rot i virkeligheten, skriver forsvarsminister Faremo.

Av forsvarsminister Grete Faremo
Artikkel i Aftenposten 30.12.10

Det spekuleres jevnlig i mediene rundt prisen på Norges nye kampfly, sist i Aftenposten tirsdag. Det hevdes at prisen vil bli mye høyere enn det Regjeringen har gitt uttrykk for. Enkelte benytter også anledningen til å kritisere Regjeringen for at Stortinget ikke er blitt informert. Ingenting av dette har rot i virkeligheten.

Prisen går nedover
Tilbudet vi fikk fra amerikanske myndigheter i april 2008 bygger på at prisen beveger seg nedover en kurve etter hvert som flere land kjøper og produksjonen effektiviseres. Siden 2007 har Lockheed Martin inngått kontrakter for leveranser av 63 fly til andre land. Prisen har falt fra ca. 250 millioner dollar pr. stk. for de to første flyene til nå ca. 130 millioner dollar pr. fly levert i 2012, som forventet.

Vi er selvsagt avhengig av den planlagte bestillingstakten for å få den forventede prisreduksjonen. Stortinget vil være de første til å bli informert ved endringer i denne utviklingen.

Forsikring for kommende generasjoner
Kampfly er et sentralt element i et moderne forsvar. De er viktige for å ivareta Norges evne til å hevde nasjonal suverenitet og opprettholde nødvendig grad av kontroll i eget luftrom. Kampflyene utgjør også en sentral kapasitet knyttet til ildstøtte, informasjonsinnhenting og langtrekkende, presisjonslevert ild.

Flyenes fleksibilitet, kombinert med reaksjonsevne og rekkevidde, gjør dem relevante i de fleste krisesituasjoner. En potensiell motstander skal vite at vi besitter en kapasitet han ikke kan ta lett på, og som han heller ikke vet hvor befinner seg til enhver tid. Jeg følger derfor opp Stortingets vedtak om å anskaffe det avanserte multirolleflyet F-35 som erstatter for det etterhvert aldrende F-16.

Fremtidige generasjoner fortjener å ha samme «forsikringsordning» som oss. Vi står derfor støtt på valget av F-35 som Norges neste kampfly.

Industrisamarbeid
Jeg vil også trekke frem de positive effektene kampflyprogrammet har for norsk industri. Per i dag er det inngått kontrakter mellom Lockheed Martin og deres underleverandører og norske bedrifter på ca 350 millioner dollar. I 2010 er det et høyt tall.  

Utfordrende
Jeg vil på ingen måte undervurdere kompleksiteten i det flernasjonale F-35-programmet, der Norge deltar sammen med åtte andre land. Det er usikkerhet knyttet til et så stort og teknologisk utfordrende program, der utvikling, testing og produksjon foregår samtidig. Uforutsette ting har oppstått, og vil kunne oppstå igjen. Vi må dessuten være forberedt på årvisse, repeterende gjennomganger av programmet og en kontinuerlig diskusjon om hvor mange F-35 det enkelte partnerland - USA inkludert - til slutt kommer til å anskaffe.

I dette luftrommet må både politikere og fagfolk klare å navigere, slik at vi er i stand til å ta hensiktsmessige beslutninger.