Historisk arkiv

Medaljetildeling Norwegian Aeromedical Detachment

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Dere har vært villige til å gå inn i et risikofylt og krevende oppdrag for å bidra til å skape et bedre og tryggere liv for mennesker i Afghanistan. Den innsatsen betyr mye for den afghanske befolkningen, sa statssekretær Roger Ingebrigtsen ved tildelingen.

Tale av statssekretær Roger Ingebrigtsen ved medaljetildeling 5. november 2010.

Soldater,
Kjære alle sammen,

Det er med stor glede, ydmykhet og takknemlighet at jeg på vegne av forsvarsministeren og regjeringen ønsker dere alle velkommen hjem. Og det er med respekt og anerkjennelse jeg vil takke dere for den viktige innsatsen dere har gjort i Afghanistan på vegne av oss alle.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen ved medaljetildeling til Norwegian Aeromedical Detachment 5. november 2010. - Foto: Stian Solum, Forsvarets mediesenter
Statssekretær Roger Ingebrigtsen ved medaljetildeling til Norwegian Aeromedical Detachment 5. november 2010. Foto: Stian Solum, Forsvarets mediesenter

Dere har vært villige til å gå inn i et risikofylt og krevende oppdrag for å bidra til å skape et bedre og tryggere liv for mennesker i Afghanistan. Den innsatsen betyr mye for den afghanske befolkningen.

Vi vet at det ikke finnes noen militær løsning på situasjonen i Afghanistan. Bare en politisk løsning kan gi varig fred. Og den løsningen må afghanerne finne selv. Her har de en lang vei å gå. Men nå, på veien mot en politisk løsning, er det militære nærværet nødvendig. Det internasjonale samfunn er i Afghanistan for å gi trygghet og beskyttelse til sivilbefolkningen, og for å hjelpe afghanske myndigheter til selv å ta ansvar for sin egen sikkerhet og utvikling. Ved å bidra til dette ute, bidrar vi også til vår egen sikkerhet og fred her hjemme.

Dere har vært i Afghanistan i en periode med store utfordringer, og dere har løst oppdraget på en fremragende måte. Norwegian Aeromedical Detachment, eller NAD utfører en helt uvurderlig rolle i innsatsen Norge er en del av i Afghanistan. Det relativt lille helikoptermiljøet i Luftforsvaret har gjennom stor tilpasningsevne og beundringsverdig innsats bidratt til helt nødvendig sikkerhet og trygghet til norske og allierte styrker på bakken. Dere nyter stor respekt fra våre allierte for den jobben dere har gjort. NAD’ens evne til å bistå personellet på bakken, av og til også utenfor eget ansvarsområde, har ikke gått upåaktet hen hos våre allierte: Der hvor tilsvarende kapasiteter – på grunn av vær eller lysforhold – må innse sin begrensning, har det norske bidraget flere ganger vært først på plass, selv med lang flytid. Dette sier mye om deres evne til å yte deres ytterste, og om de holdninger og den profesjonalitet som ligger til grunn for den jobben dere gjør. Blant annet derfor er jeg sikker på at dere har opplevd tjenesten som meget meningsfylt og viktig.

Jeg er også glad for å se pårørende her i dag som vil være med på å ønske dere velkommen hjem og takke for innsatsen!  Jeg vil også takke dere. Dere har levd med de påkjenningene det innebærer at en av deres nærmeste har tjenestegjort i en krevende utenlandsoperasjon, og for mange av dere er det ikke første gangen. Dere spiller en veldig viktig rolle hjemme med å støtte deres nærmeste mens de er ute. Takk for den støtten dere gir, verdien av den kan ikke måles eller uttrykkes med ord.

Selv om dere som står her nå har vært utsatt for til dels tøffe påkjenninger, så vet jeg at de aller fleste av dere bringer verdifulle og positive opplevelser med dere hjem. Dere har fått kunnskaper og erfaringer som svært få har. Og dere har gjort en innsats som dere kan være svært stolte av.

Jeg er overbevist om at den høye oppslutningen om oppdraget i den norske befolkning er et resultat av måten blant andre dere har utført tjenesten på. Uten dere kunne ikke operasjonen la seg gjennomføre.  Jeg vil takke hver enkelt av dere for innsatsen. Den har bidratt til at vi har kommet ett skritt videre på veien mot fred og trygghet i Afghanistan.

Det er godt å ha dere hjemme.
Takk.

Les mer her: http://www.mil.no/start/article.jhtml?articleID=203683