Siste beholdning av klaseammunisjon destruert
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Tale av statssekretær Roger Ingebrigtsen, 16. juli 2010
Tale/innlegg | Dato: 16.07.2010
- Med dette kvitter vi oss med våre klasevåpen allerede før klaseammunisjonskonvensjonen trår i kraft 1. august, og Norge fortsetter dermed å lede an, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen.
Dette er en historisk og politisk viktig dag. Vi skal destruere Norges siste beholdning av klaseammunisjon – en våpentype som siden 70-tallet har blitt brukt av en rekke stater og forårsaket store humanitære lidelser i flere av verdens konfliktområder. Med dette kvitter vi oss med våre klasevåpen allerede før klaseammunisjonskonvensjonen trår i kraft 1. august, og Norge fortsetter dermed å lede an i det viktige, verdensomspennende arbeidet med å fjerne klasevåpen en gang for alle.
Jeg vil takke de mange menneskene og organisasjonene som i årevis har jobbet for et universelt forbud mot klasevåpen. Ikke minst Norsk Folkehjelp, som er tilstede her i dag. Jeg vil også takke Forsvaret og Nammo for en effektiv, ryddig og profesjonelt gjennomført prosess.
Klasevåpen har drept og skadet flere tusen sivile de siste 40 årene. Denne ammunisjonstypen gjør stor skade i bruk og udetonerte ladninger (blindgjengere) fortsetter å utgjøre en alvorlig trussel lenge etter at konflikten er over. En tredjedel av ofrene for klaseammunisjon er barn, og over 60 prosent av ofrene skades mens de utfører daglige gjøremål.
Norge har vært initiativtaker og pådriver i prosessen som førte til at vi har fått på plass en internasjonal konvensjon om klaseammunisjon. Den gjør det ikke bare ulovlig å bruke, men også å produsere, overføre og lagre denne ammunisjonstypen. Vi tok initiativet til et internasjonalt forbud mot klaseammunisjon i 2007 gjennom den såkalte Osloprosessen. Oslo var da også stedet hvor 94 land undertegnet konvensjonen i 2008. Den er nå undertegnet av 106 land og har allerede i år nådd sitt krav om 30 ratifikasjoner. Den trer derfor i kraft 1. august. Dette må sies å være et svært hurtig og godt resultat i en omfattende, internasjonal forhandlingsprosess.
Norge var det første landet til å undertegne og ratifisere konvensjonen. Vi var også det første landet som internasjonalt ga uttrykk for at vi ville destruere hele vår beholdning av klaseammunisjon og ikke beholde en liten andel for øving og trening, slik konvensjonen tillater.
Konvensjonen setter en 8-års frist for destruksjon av eksisterende lagre. Allerede 29. april 2009 trykket imidlertid daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, på knappen og satte i gang prosessen med å ødelegge norsk klaseammunisjon. Som da lovet, skulle den norske destruksjonsprosessen være unnagjort innen juli 2010.
I dag, litt over et år senere, oppfyller vi vårt løfte. Som ny statssekretær i Forsvarsdepartementet er jeg stolt over å få æren av å trykke på knappen – denne gang for å gjennomføre sprengning av den siste beholdningen. Norsk klaseammunisjon er historie.
Gjennom dagens sprengning viser Norge at vi setter våre internasjonale forpliktelser meget høyt og ønsker å fortsette å gå foran som et godt eksempel ved å oppfylle konvensjonens kanskje viktigste forpliktelser allerede før den trer i kraft.
Osloprosessen har ført til ytterligere stigmatisering av klaseammunisjon som vil gjøre det politisk svært vanskelig å bruke denne typen våpen i fremtiden. Også for stater som ikke slutter seg til konvensjonen i denne omgang. Erfaringene fra Minekonvensjonen viser at etableringen av Konvensjonen om klaseammunisjon ikke bare representerer en rettslig forpliktelse for de stater som formelt tilslutter seg den, men også begynnelsen på en internasjonal norm som ikke kan ignoreres av noen.
Regjeringens arbeid mot klaseammunisjon fortsetter med uforminsket styrke. Antall konvensjonsparter er økende, og vi vil ikke gi oss før vi har nådd en universal oppslutning med mål om å avskaffe klasevåpen en gang for alle.