Historisk arkiv

Opererer sammen med afghanske styrker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Norske militære styrker ligger langt fremme med sin målrettede innsats for å styrke kapasiteten til afghanske sikkerhetsstyrker, sa forsvarsminister Grete Faremo i Stortinget i dag.

FORSVARSMINISTERENS INNLEGG I AFGHANISTAN-DEBATTEN I STORTINGET 18.02.10

President, sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har forverret seg i løpet av de siste par årene. Som utenriksministeren viste til i sin redegjørelse står Taliban og andre opprørsgrupper militært sterkere og har evne og kapasitet til å gjennomføre aksjoner over store områder av landet, også i nord. Dette medfører at norske og afghanske styrker nå er i stridskontakt med opprørsgrupper opptil flere ganger i uken. Norske og afghanske styrker i Faryab står dermed overfor en betydelig sikkerhetsmessig utfordring i tiden fremover.

Norske militære styrker ligger langt fremme med sin målrettede innsats for å styrke kapasiteten til afghanske sikkerhetsstyrker i Nord-Afghanistan. Dette er helt i tråd med ISAFs nye strategi. Den militære innsatsen fokuserer på å sette afghanerne i stand til å ivareta ansvaret for egen sikkerhet. Dette har Norge tatt til orde for lenge, og viser at den innretning vi har hatt de siste år har vært riktig og fremtidsrettet. Vi bygger afghansk kapasitet gjennom trening og mentorering, samt gjennom såkalte partnering-operasjoner, der norske og afghanske militære styrker opererer sammen i felt. Den norske militære innsatsen vil bli dreid ytterligere i retning av opplæring og veiledning framover. Dette innebærer at Norge også fremover vil ha en solid militær tilstedeværelse i Afghanistan. I takt med økningen i antallet afghanske sikkerhetsstyrker vil også behovet for støtten vi gir gjennom opplæring, mentorering og partnering øke.

President, Norge har tatt initiativ til et tettere samarbeid mellom bidragsytende land som har militære styrker i Nord-Afghanistan. Dette blir ikke minst viktig i lys av den varslede amerikanske og afghanske styrkeoppbyggningen i Faryab provins, der Norge leder et stabiliseringslag. USA skal utplassere trenings- og ingeniørstyrker i nord for å støtte den afghanske styrkeoppbyggingen. Dette passer godt inn i våre planer om å videreføre og styrke vårt fokus på trening og mentorering, og samtidig omforme dagens infanteristyrke til en partneringenhet med hovedoppgave å støtte afghanske avdelinger i felt.

Samtlige NATO-land har nylig mottatt anmodninger fra NATO om å stille spesifikke ekstra militære kapasiteter i Afghanistan. Norge er bedt om å bidra med personell til en medisinsk klinikk, samt ekstra personell til utdanning av ingeniører, militærpoliti og sambandspersonell. Norge er allerede en betydelig bidragsyter til ISAF-operasjonen, og har kommet langt med å dreie innsatsen mot mer fokus på trening og opplæring. NATOs nylige anmodning retter seg mot den type innsats vi allerede er engasjert i. Således vil et nytt militært treningslag være på plass i Meymaneh fra juni for opplæring av afghansk politi. I tillegg bidrar Norge allerede med opplæringspersonell til en afghansk ingeniørskole i Nord-Afghanistan. Ytterligere bidrag vil måtte vurderes i lys av tilgjengelige kapasiteter, samt i forhold til det fokus vi ønsker å ha på mentorering og partnering med afghanske sikkerhetsstyrker.

President, vårt fokus på opplæring, trening og understøttelse av afghanske sikkerhetsstyrker er både dyrt, krevende og risikofylt. Vi står i enda større grad enn tidligere midt i striden sammen med afghanerne. Etter min mening er dette likevel den eneste veien å gå for å sikre at den internasjonale innsatsen fører frem til noe som er bærekraftig og for at vi på sikt skal kunne redusere det internasjonale militære nærværet.

Det militære nærværet vil gradvis endre karakter i tråd med at afghanske styrker selv tar ansvar for landets sikkerhet. Kursen er staket ut for en slik ansvarsoverføring. NATOs forsvarsministermøte i Istanbul 4.-5. februar hadde hovedfokus på overgangen til en ny fase i ISAFs operasjonsplan der ansvaret for sikkerheten overføres til afghanerne selv. Fra norsk side ønsker vi å være pådrivere for å overføre ansvaret for sikkerheten i provinsen Faryab så snart situasjonen tillater det.

President, de norske styrkene gjør en formidabel innsats for å bygge stabilitet og sikkerhet i Afghanistan, og dermed bidra til trygghet her hjemme, men vi har hele tiden visst at denne innsatsen medfører risiko. Det faktum at vi har mistet fem norske soldater siden vi startet operasjonene i Afghanistan viser dette med tydelighet. Jeg vil derfor understreke at vi har et sterkt fokus på å redusere risikoen for tap av og skader på norske soldater.