Historisk arkiv

- Oppbyggingen av den afghanske hæren er avgjørende

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Målet er at afghanerne selv skal bli i stand til å ivareta ansvaret for sin egen sikkerhet. I rollen som mentorer for afghanske soldater viser dere vei, sa fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen under medaljeutdelingen for OMLT i dag.

Tale ved medaljeseremoni for KDK OMLT  (Kandak Operational Mentoring and Liaison Team) 4, 17. desember 2010
Ved fiskeri - og kystminister Lisbeth Berg-Hansen,

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen takker personellet fra OMLT4 for innsatsen. Til høyre: Generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold som fester medaljen på brystet til soldatene. - Foto: Christian Øverli
Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen takker personellet fra OMLT4 for innsatsen. Til høyre: Generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold som fester medaljen på brystet til soldatene. - Foto: Christian Øverli

Soldater,
Kjære alle sammen!

Forsvarsminister Grete Faremo er akkurat nå i Afghanistan og besøker soldatene våre der. Derfor er det en stor glede for meg på vegne av regjeringen å få ønske hver enkelt av dere velkommen hjem. Takk for den store innsatsen dere har gjort i Afghanistan på vegne av hele nasjonen!

Dere har vært villige til å gå inn i et risikofylt og krevende oppdrag for å skape et bedre liv for andre mennesker. Fordi dere tror at det nytter. Den innsatsen betyr mye for den afghanske befolkningen. For oppbyggingen av den afghanske hæren er den avgjørende.

Jeg er også glad for å se så mange pårørende her i dag. Jeg vil også takke dere! Dere har levd med store påkjenninger det siste året. Uten dere hadde ikke engasjementet vårt i Afghanistan vært mulig. Dere er derfor i høyeste grad en del av oppdraget. Takk for den støtten dere har gitt våre soldater mens de har vært ute, verdien av den kan ikke uttrykkes med ord.

Det internasjonale engasjementet i Afghanistan har som mål at afghanerne selv skal bli i stand til å ivareta ansvaret for sin egen sikkerhet. I rollen som mentorer for afghanske soldater viser dere i OMLT vei. Dere er spydspissen i den bærende strategien for den internasjonale operasjonen i Afghanistan: Nemlig å gjøre oss selv - det utenlandske bidraget - overflødig.

For å gjøre freden mulig, er det nødvendig å jobb på mange plan samtidig. Derfor har forsvarsministeren vært i Pakistan og Afghanistan hele den siste uken. Denne reisen er viktig, fordi vi må ha et regionalt perspektiv for å oppnå løsninger, vi må ha aktive møter i ISAF for å koordinere innsatsen, og vi må gi våre soldater støtte og backing i det viktige arbeidet de gjør hver eneste dag på bakken.

Dere som har levd sammen med de afghanske soldatene, og gått i strid side om side med dem, har oppnådd stor respekt og tillit hos deres afghanske partnere. Dere har kommet nær afghanerne og deres hverdag på en helt unik måte. De personlige relasjonene som bygges opp mellom nordmenn og afghanere er et viktig grunnlag for de resultatene vi ser. Det å lære bort, og trene profesjonelle ferdigheter over kulturgrensene på denne måten er krevende, og forutsetter at dere har personlige egenskaper som går utover det som vanligvis kreves av en god soldat.

Dere står for det beste innen soldatyrket, og for de verdiene som den afghanske forfatteren Khaled Hosseini pekte på i boka Drageløperen da han skrev at; ”Krig opphever ikke krav om anstendighet - krig krever anstendighet enda mer enn i fredstid”.

Dere har vært i Afghanistan i en periode med store utfordringer. Det har vært mange farlige operasjoner, trefninger og alvorlige hendelser.
Dere har opplevd gjentatte angrep mot leiren fra de afghanske opprørnes side. Flere av angrepene har vært intense og koordinerte med en rekke ulike våpentyper i bruk.  

Til tross for den vanskelige sikkerhetssituasjonen, har dere oppnådd gode resultater. Et eksempel er operasjon Watchman som foregikk før, under og etter valget 18. september. Gjennom denne operasjonen bidro dere til at valget lot seg gjennomføre i Faryab. Deres operasjoner tiltrakk seg opprørernes oppmerksomhet og tvang dem til å forholde seg til dere framfor å sabotere valget. 

Dere har måttet ta tøffe beslutninger – beslutninger som i enkelte tilfeller har betydd forskjellen mellom liv og død. Jeg er ydmyk i forhold til de sterke inntrykkene og belastningene dere har hatt.

27. juni i år fikk vi alle en brutal påminnelse om alvoret i oppdraget. Trond André Bolle, Christian Lian, Simen Tokle og Andreas Eldjarn mistet sine liv ute på oppdrag den dagen. Tapet preger oss alle, men for noen av dere, som levde sammen med dem og kjente dem godt, er sorgen ekstra tung å bære. 
De vil aldri bli glemt. 

Mange av dere som står her nå har fått opplevelser som vil prege dere i tiden framover.
Derfor er det viktig at dere tar vare på nettverket og kameratskapet dere har fått i felt. I  tillegg kan dere benytte dere av den oppfølging som Forsvaret og det offentlige skal bistå med.

Selv om dere har vært utsatt for tøffe påkjenninger, så tror jeg de aller fleste av dere bringer verdifulle og positive opplevelser med dere hjem. Dere har fått kunnskaper og erfaringer som svært få har. Og dere har gjort en innsats som dere kan være svært stolte av. Jeg vet at mange som kommer hjem fra OMLT sier at dette er det vanskeligste de har vært med på, men også det mest meningsfulle.

Afghanistan byr på kompliserte og krevende kulturelle, politiske, økonomiske og sikkerhetsmessige utfordringer. Det vil ta tid før afghanerne og vi kan ha håp om stabilitet. Nettopp da er det viktig å opprettholde fokus. Og det har dere gjort gjennom en lang og krevende tjeneste. Det kan dere være svært stolte av.

På vegne av regjeringen vil jeg takke hver enkelt, for at dere har vært villige til å gå inn i et så krevende og risikofylt oppdrag. Vi er stolte av dere og av den innsatsen dere har gjort. Med den har dere bidratt til at vi har kommet enda et skritt videre på den kronglete veien mot fred og trygghet i Afghanistan.

Takk for oppmerksomheten.