Historisk arkiv

Ryddigere skille

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen vurderer på sikt å avvikle dagens PRT-modell og skille den sivile delen ut til en frittstående enhet, som så skal jobbe opp mot afghanske myndigheter og FN. Den militære styrken skal rendyrkes inn mot trening og opplæring.

Aftenpostens intervju med undertegnede kan leses som om jeg ønsker å gi vårt militære bidrag i Afghanistan en mer sivil rolle. Dette er ikke riktig. Regjeringen vurderer på sikt å avvikle dagens PRT-modell og skille den sivile delen ut til en frittstående enhet, som så skal jobbe opp mot afghanske myndigheter og FN. Den militære styrken skal rendyrkes inn mot trening og opplæring.

Det militære bidraget handler om å lære opp afghanske sikkerhetsstyrker, slik at de på sikt kan ta ansvaret for egen sikkerhet, og bistå øvrige myndigheter i å bygge et godt og effektivt styresett.

Aftenposten blander sammen begrepene stabiliseringslag (som er både det sivile og det militære komponentet i det som er det norske Provincial Reconstruction Team - PRT) med stabiliseringsstyrker, som kun innebærer det militær bidraget. Aftenposten skriver at jeg ser for meg en retning der ”stabiliseringsstyrkene har en mer naturlig sivil rolle”. Dette er altså ikke riktig.

Et sterkere skille mellom militært og sivilt bidrag er helt naturlig – og bidrar til ryddighet. Nettopp derfor vurderer vi tiltak som tydeliggjør dette skillet ytterligere.

Publisert i Aftenposten 22. juni 2010.