Historisk arkiv

Vellykket omstilling av Forsvaret 2005-2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Av forsvarsminister Grete Faremo

For et knapt tiår siden ble Forsvaret beskrevet som en organisasjon som råtnet på rot. En grundig gjennomgang av resultatene fra siste langtidsperiode viser imidlertid at omstillingen av Forsvaret har vært vellykket.

Publisert i Aftenposten 24. januar 2010.

Omstillingen av Forsvaret ble innledet i 2001, da et av de største omstillingsprosjekter i moderne tid ble satt i gang.

Omstillingen har dreid seg om rasjonalisering av drift og bedret styring og forvaltning, men også langt mer enn dette. Det handler om å erstatte det gamle mobiliseringsforsvaret med et nytt og moderne innsatsforsvar.

For et knapt tiår siden ble Forsvaret beskrevet som en organisasjon som råtnet på rot. Fjorårets debatter om Forsvarets operative evne kan for noen også ha etterlatt seg et inntrykk av et svekket fremfor et styrket forsvar.

En grundig gjennomgang av resultatene fra siste langtidsperiode viser imidlertid at omstillingen av Forsvaret har vært vellykket. Forsvaret bygges opp, både hva angår ressurser og antall ansatte, og Forsvarets operative evne er styrket. Forsvaret har i perioden 2005–2008 fått tilført nytt materiell for over 28 mrd kroner.

Det er snakk om et kvantesprang av kvalitetsforbedringer. Dagens kampflyvåpen har i dag en helt annen evne til å møte de ulike utfordringene enn for få år siden. Hæren har fått tilført vervede hurtigreaksjonsstyrker, som kan settes inn på kort varsel. I Sjøforsvaret innfases nye fregatter og kystkorvetter, samtidig med at øvrige fartøyer oppgraderes. Når moderniseringen er fullført, vil Norge besitte en av verdens mest moderne mariner.

Omstillingen har bidratt avgjørende til utviklingen av et forsvar som er relevant sett opp mot de sikkerhets- og forsvarspolitiske utfordringer vi står overfor – så vel hjemme som ute. Men omstilling tar tid. Full effekt av alle tiltak vil først oppnås mot slutten av inneværende langtidsperiode, altså i 2012. Tiden frem mot dette vil derfor kreve spesielt stramme prioriteringer, ikke minst når det gjelder bruken av Forsvarets driftsmidler.

Selv om det fortsatt gjenstår utfordringer som skal løses frem mot 2012, er det på tide å konkludere med at forsvarsomstillingen i det store og hele har vært meget vellykket.

Rapport om vurderingen av omstillingen 2005-08 finner du her.