Historisk arkiv

Vi skal ta vare på menneskene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Grunnsteinsnedleggelse for nytt militært treningsanlegg ved Haakonsvern, tirsdag 14. september 2010.

Grunnsteinsnedleggelse for nytt militært treningsanlegg ved Haakonsvern
Tirsdag 14. september 2010

Forsvarsminister Grete Faremo

Forsvarsminister Grete Faremo legger ned grunnsteinen til nytt treningsanlegg ved Haakonsvern. - Foto: Forsvarsbygg
Forsvarsminister Grete Faremo legger ned grunnsteinen til nytt treningsanlegg ved Haakonsvern. - Foto: Forsvarsbygg

Kjære alle sammen!

Jeg vet ikke hva dere har skrevet på visittkortene som nå skal forsegles og legges ned under gulvet her, men vi får håpe det tåler dagens lys når boksen en gang skal åpnes. Om hundre år, når bygget kanskje skal rives og historien skrives, vil denne boksen gi viktig informasjon om oss som er her i dag. Jeg håper dere har tenkt nøye gjennom hvilket budskap dere gir til ettertiden!

Mye har allerede blitt sagt om dette treningsanlegget, som har reist seg som en fugl fønix fra denne byggeplassen. Vi har fått kjennskap til mange av mulighetene bygget vil gi. Jeg vil peke på det jeg mener er det aller viktigste:
Her skal vi ta vare på menneskene.

I forsvaret snakker vi mye om kapabiliteter. Da mener vi gjerne materiell – systemer, våpen og i Sjøforsvarets sammenheng - fartøy. Men den viktigste delen av enhver kapabilitet i forsvaret er menneskene som jobber der. De som opererer systemene, våpnene, fartøyene og som sørger for sikkerhet og trygghet for oss alle.

De menneskene skal vi ta vare på.
Uten dem blir fartøyene liggende ved kai.

Det er trist å se et skip som ligger permanent ved kai, uten å få mulighet til å utfolde seg i sine naturlige omgivelser. Det vet jeg, som kommer fra Setesdal og der vi har kjempet hardt for å holde vårt eneste skip – Bjoren – gående på Byglandsfjorden. Nå trafikkerer den fjorden hver eneste søndag i juli.

Men for marinen må vi vel ha større ambisjoner enn det!

Takket være innsatsen fra dere i Sjøforsvaret, ligger ikke våre fartøyer ved kai i dag. Akkurat nå har vi en ubåt og en fregatt på vei over til USA for å delta i en stor øvelse. Vi har en fregatt i Tyskland på teknisk verifikasjon, og en ubåt og en fregatt på trening i Skottland. Tre fartøyer skal i disse dager ha kommet tilbake fra Litauen. De har bidratt i en stor internasjonal operasjon med rydding av miner og eksplosiver etter de to verdenskriger.

Fartøyene er kontinuerlig ute og seiler, og bidrar i øvelser og operasjoner, hjemme og ute. Mange av fartøyene er som dere vet nye, topp moderne og med mye ny teknologi. Regjeringen har brukt milliardbeløp på nye fregatter og kystkorvetter som innfases nå. Senest på torsdag ble den første kystkorvetten døpt i Mandal. Og vi har anskaffet nye kystvaktfartøy.

Da må vi også ta godt vare på menneskene som skal operere disse nye fartøyene. En måte å gjøre det på er å gi dem tilfredsstillende mulighet til å øve og trene i sikre omgivelser.  Den muligheten blir enda bedre nå. Dette nye anlegget vil styrke den operative evnen i Sjøforsvaret, nettopp fordi det er et sted der personellet kan trene på ferdigheter de vil trenge i situasjoner de faktisk kommer til å møte.

Og minst like viktig er det at soldater som har vært ute i utenlandsoperasjoner, i Afghanistan og andre steder, nå får et sted for restitusjon. Ved dette anlegget vil de få mulighet til å komme seg igjen, både fysisk og psykisk, gjennom ulike former for fysioterapi og trening. Det trenger de, etter tøffe perioder ute. Og det trenger vi, for å kunne fortsette å nyte godt av den kompetansen de har og den innsatsen de kan levere i krevende utenlandsoppdrag.

Jeg vet at dette nye bygget har vært etterlengtet i 20 år, og nå blir det endelig en realitet. Jeg vil takke Forsvarsbygg, som gjennomfører dette store prosjektet på en så god måte. Og de har nok å gjøre; jeg vet at Forsvarsbygg Utvikling produserer for mellom 300-500 millioner kroner pr år bare her på Haakonsvern. Dette er aktivitet som gir gode ringvirkninger i lokalmiljøet, med hensyn til sysselsetting og annen virksomhet.

Dette nye treningsanlegget er spydspissen - for ikke å si flaggskipet - blant alle prosjektene i Forsvarsbygg akkurat nå. Jeg gleder meg til å se det helt ferdig.

Lykke til med byggeprosessen og gratulerer med dagen!