Historisk arkiv

- Jeg ønsker åpenhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Debatten om forsvars- og sikkerhetspolitikk må ikke bli forbeholdt noen få. Den angår oss alle, skriver forsvarsminister Grete Faremo.

Innlegg av forsvarsminister Grete Faremo i Dagbladet 10. mars 2011.

Debatten om forsvars- og sikkerhetspolitikk må ikke bli forbeholdt noen få. Den angår oss alle.

Vi lever i et land der vi - heldigvis - ikke har opplevd krig på nærmere 70 år. Der antallet som avtjener førstegangstjeneste er redusert betydelig. Og der Forsvaret forsvinner ut av syne i mange lokalsamfunn. Det er krevende å formidle at Forsvaret er livsviktig, når vi ikke lengre ser noen klar fiende som skal bekjempes og trusselbildet er blitt langt mer komplisert.

Derfor trenger vi åpenhet om hva Forsvaret gjør og hvilke sikkerhetsutfordringer vi står overfor. Som et av flere virkemidler har jeg bedt sjefen for Etterretningstjenesten om å utarbeide en åpen trusselvurdering. Målet er at flere mennesker skal få mer kunnskap for egne meninger og bli motivert til å delta i debatten.

Karsten Friis ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) uttrykker skepsis til en slik trusselvurdering i sin kronikk i Dagbladet 22. februar. Friis mener den vil bli både tannløs, utvannet og ressurskrevende å lage, og at det dessuten ikke er Etterretningstjenestens oppgave å drive folkeopplysning.

Jeg er helt uenig. Selvsagt kan vi ikke gå åpent ut med alt Etterretningstjenesten gjør. Men vi kan likevel formidle mye interessant informasjon som mange vil ha nytte av, især alle dem som – i motsetning til Friis – ikke jobber med utenrikspolitiske spørsmål til daglig.

Vi står overfor en rekke kompliserte sikkerhetsutfordringer hvor omfattende geopolitiske forskyvninger og klimaendringer øker faren for stormaktsrivalisering og ressurskamp. Masseødeleggelsesvåpen, internasjonal terror, cyberkriminalitet og piratvirksomhet er andre utfordringer vi må være beredt for. Sammenhengen mellom det Forsvaret gjør ute og vår trygghet her hjemme, er underkommunisert. Igjen, det viktigste vi kan gjøre med det er å bidra til mer åpenhet. Det er en forutsetning for at vi kan ha en informert debatt. Ikke minst om vårt oppdrag i Afghanistan.

Etterretningstjenestens personell har høy kompetanse og er anerkjent også hos samarbeidspartnere med langt større ressurser. Jeg føler meg trygg på at de vil kunne bidra med kunnskap om viktige utfordringer for Norge, uten å avsløre graderte hemmeligheter.