Historisk arkiv

- Våre soldater bidrar hver eneste dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

til økt sikkerhet og stabilitet i tre verdensdeler, sa forsvarsminister Grete Faremo ved mottakelsen for veteraner i Oslo Rådhus 8. mai.

Tale ved mottakelse for veteraner i Oslo Rådhus, 8. mai 2011
Forsvarsminister Grete Faremo

Stortingspresident,
Veteraner,
Kjære alle sammen!


Nyhetsbildet viser oss hver eneste dag hvor viktig det er å bygge fred og stabilitet.
Vi lever i en tid med mye bevegelse og dype endringer – også til det positive.

Kampen for menneskerettigheter og bedre kår føres med ulike virkemidler over hele verden. Norge er med i dette arbeidet med humanitære midler og bistand, med støtte til politiske prosesser og med militære bidrag når det er nødvendig. Våre soldater bidrar hver eneste dag til økt sikkerhet og stabilitet i tre verdensdeler; i Afghanistan, i Libya, i Sudan, på Balkan og i Midtøsten.

Norge har et høyt antall soldater i utenlandsoperasjoner i forhold til folketallet. Siden 1947 har Norge bidratt i mer enn 40 internasjonale operasjoner, med omlag 120 000 kvinner og menn. Disse operasjonene har blitt en integrert del av Forsvarets virksomhet og en naturlig del av en militær karrierevei.

Mange av dere som er her, har vært ute en eller flere ganger - I tjeneste for Norge. Jeg er veldig glad for denne anledningen til å møte så mange av dere samlet i ett rom! På vegne av regjeringen vil jeg takke hver enkelt for den jobben dere har gjort med å bidra til økt sikkerhet og trygghet for andre mennesker.

Noen av dere har en historie som går tilbake til motstandsbevegelsen under krigen. Sammen med tusenvis av andre var dere med i kampen for at vi skulle få landet vårt tilbake den gangen. Andre var med i vår første internasjonale operasjon – i Tysklandsbrigadene.
Dere i den eldre generasjon er grunnfjellet i den norske forsvarsviljen og bevisstheten omkring vårt samfunnsansvar. Dere sitter inne med personlige erfaringer fra en viktig tid i norsk historie som det er viktig at den oppvoksende slekt får del i.

Dere som er her i dag har mye felles.
Uavhengig av generasjon og operasjon, har dere sloss for de samme verdiene: Frihet, demokrati og grunnleggende menneskerettigheter. Det går en lang og ubrutt linje fra vår egen motstandskamp for nærmere 70 år siden, via Gaza, Libanon, Somalia og Balkan og andre operasjoner, og til kamphandlingene i Afghanistan i dag.

Regjeringen har etablert frigjøringsdagen 8. mai som Nasjonal veterandag. Fra og med i år får gamle og nye veteraner og deres ledsagere anledning til å møtes jevnlig. Det er verdifullt! En fast møteplass som dette gir en mulighet til å uttrykke samfunnets takk, dele minner og dyrke kameratskapet. Ute knyttes varige vennskapsbånd og jeg vet at samlinger som dette betyr mye både for dere og for deres nærmeste.

Bedre ivaretakelse av veteranene
Av de nær 120 000 som har deltatt i utenlandsoperasjoner, finner vi historier, skjebner og erfaringer om vidt forskjellige internasjonale operasjoner. Disse erfaringene er verdifulle i prosessen med å utvikle stadig bedre styrkebidrag. Deltakelse gir den enkelte som reiser ut verdifull erfaring, enten en velger å fortsette i Forsvaret eller ikke.  Denne kompetansen er av stor verdi for de sivile arbeidsgiverne som får personell tilbake fra tjeneste i internasjonale operasjoner.

Jeg ønsker at våre veteraner skal møte et Forsvar som også støtter dem i vanskelige dager. Det må ikke være tvil – veteranene hører til i Forsvaret. Dere var – og er – våre soldater. Uansett hvor dere har tjenestegjort, har dere gjort en verdifull innsats.

Vi må erkjenne at vi ikke alltid har vært like gode til å vise dere den støtten og anerkjennelsen dere fortjener. Kunnskapen og forståelsen fra det norske samfunnet har ikke alltid vært like stor. Dette er vi i gang med å rette opp nå. Med regjeringens handlingsplan for veteraner, som vi la fram på mandag, skal vi komme ytterligere et stykke videre.

Anerkjennelse i praksis - Bæreia
Mange av dere kjenner godt til Bæreia.
Etableringen av Bæreia som et veteransenter er et av flere skritt regjeringen har tatt for å vise at vi – og hele det norske samfunn – tar veteraner på alvor.

Det å ivareta veteraner og deres nærmeste er et samfunnsansvar. Derfor er vi avhengige av god samordning og høy kompetanse i alle ledd.
Nylig lanserte vi et viktig pilotprosjekt i Elverum og Åmot kommune. Målet er å utvikle en samarbeidsmodell mellom Forsvaret, kommunene, helsevesenet, Bufetat og NAV, som vi kan anvende over hele landet. Pilotprosjektet i Østerdalen skal utvikle modeller for å tilby den enkelte veteran bedre helsehjelp før, under og etter utenlandsoperasjoner.

Det er viktig for dem som trenger oppfølging, at de får ett kontaktpunkt å forholde seg til – ”Én dør inn”. Forsvarssjefen er godt i gang med et utredningsarbeid som skal anbefale en bedre organisering av ”veterankjeden”. Og jeg er veldig glad for at dette arbeidet ledes av generalmajor Robert Mood.

Veteraner kan alltid henvende seg til Forsvaret uansett hvor lang tid det er gått siden tjenesten. Men siden 1. januar 2010 har Forsvaret hatt et særlig ansvar for å følge opp veteranene i ett år etter endt oppdrag. Nå vil vi i tillegg lage et ettårig program som skal sørge for systematisk registrering og oppfølging av den enkelte.

Som en del av programmet skal alle enheter delta i såkalt “mellomlanding”. Dette bidrar til å bearbeide inntrykk før ankomst til Norge slik at soldatene får tid til å omstille seg fra en krigssituasjon. Forsvaret har allerede gjennomført et pilotprosjekt med tre mellomlandinger, som har gitt gode resultater. Nyheten er at på fredag kommer det 10 millioner kroner til dette.

Vi trenger mer kunnskap om hvordan situasjonen er for dem som har tjenestegjort i ulike konfliktområder. Derfor vil vi gjennomføre en levekårsundersøkelse, i tillegg til ny forskning. Dette er viktig for at vi kan utvikle gode og kunnskapsbaserte tiltak i framtiden. Vi skal også sørge for bedre informasjon til og oppfølging av familiene.
De pårørende vil alltid være det viktigste ankerfestet for soldatene som reiser ut.

Noen av dem som har vært ute i internasjonale operasjoner, får psykiske skader. Vi må fjerne det stigmaet som er knyttet til det. Styrkene skal kjenne til hvordan de kan drive stressmestring i avdelingen, og hvor de kan få faglig støtte. Det krever også at det er naturlig å søke støtte for behandling av psykiske skader.

Vi har kommet et stykke på vei, men det står fortsatt mye arbeid igjen.

På vegne av regjeringen vil jeg takke hver enkelt for den innsatsen dere har gjort, for mennesker der ute og for oss her hjemme. Den innsatsen betyr mye.

Støtten i det norske folk
Dere skal vite at støtten i det norske folk er bunnsolid.  Ifølge en ny undersøkelse fra Forsvarets Mediesenter om holdninger til operasjonen i Afghanistan, mener over 60 prosent at våre soldater bidrar til å øke sikkerheten til det afghanske folk. Og om lag halvparten av alle nordmenn mener at soldatene våre bør bli i Afghanistan fram til sikkerhetssituasjonen har stabilisert seg.

Nærmere to av tre mener også de norske soldatene utfører oppdraget på en meget god måte. Dette er gode tall! Støtten i det norske folk er viktig. Måten norske soldater opptrer på i Afghanistan er med på å sikre høy oppslutning om operasjonen og bidrar til at Norge kan fortsette å stille etterspurte kapasiteter som bidrag til nye internasjonale operasjoner.

Med disse ordene vil jeg igjen takke dere alle – og ikke minst de pårørende. Dere gjør en formidabel innsats med å støtte våre soldater mens de er ute. Dere lever med store påkjenninger og mye engstelse og uro under tjenesten. Uten dere kunne ikke Norge stille bidrag til internasjonale operasjoner på den måten vi gjør. Dere er i høyeste grad en del av oppdraget.

Med disse ordene vil jeg også ønske dere alle velkommen. Jeg håper vi skal få en hyggelig og minnerik stund sammen her i Rådhuset. Vi har lagt opp til et uformelt samvær, der vi kan treffe kjente og knytte nye vennskapsbånd.

Tusen takk alle sammen!
Ha en hyggelig ettermiddag!