Historisk arkiv

25-årsmarkering av tragedien i Vassdalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Dette var en ulykke som Norge aldri hadde sett maken til. En ulykke som tok 16 unge liv og som gjorde at livet aldri ble det samme. Verken for de overlevende eller for de pårørende, sa statssekretær Roger Ingebrigtsen ved markeringen.

Minneord ved statssekretær Roger Ingebrigtsen.

Jeg vil gjerne takke for invitasjonen og for denne muligheten til å hedre de 16 soldatene som omkom i den største ulykken Forsvaret har opplevd i fredstid.

Dette var en ulykke som Norge aldri hadde sett maken til. En ulykke som tok 16 unge liv og som gjorde at livet aldri ble det samme. Verken for de overlevende eller for de pårørende.

Tragedien ga oss dyrekjøpt lærdom. Vi vil selvsagt aldri kunne gi garantier for at ulykker ikke skjer.  Vi må likevel vite at vi har gjort alt som står i vår makt for å forebygge dem.

For to dager siden fikk vi en sterk påminnelse om at det arktiske klimaet er ganske krevende da tre ungdommer fra Hammerfest omkom i kulda. 

Denne ulykken bidro til å sette en ny standard for sikkerhetsarbeidet i Forsvaret. Som en konsekvens av denne ulykken har Forsvaret i dag bedre rutiner, utstyr og kompetanse knyttet til vinterøvelser – og et kontinuerlig fokus på sikkerhet. 

En slik ulykke vil aldri bli glemt. I tillegg til minnebautaen og minneplaten, vil Vassdalen Minnefond bidra til dette. Fondet har som formål å hedre de omkomne soldatene og minne om den tragiske ulykken. Mange ble berørt av denne ulykken. Foreldre, søsken, besteforeldre og andre pårørende har lidt et uerstattelig tap. Et tap som aldri kan erstattes. I dag går våre tanker og vår medfølelse til dem som mistet en av sine nærmeste i denne ulykken.