Historisk arkiv

Åpning av Forsvarets veterantjeneste

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- I dag har vi nådd en milepæl i arbeidet med å øke støtten og anerkjennelsen til våre veteraner. Jeg er glad for at vi har fått Forsvarets veterantjeneste på plass!, sa forsvarsminister Grete Faremo i åpningstalen.

Tale ved åpning av Forsvarets veterantjeneste (FVT), onsdag 24. august
Forsvarsminister Grete Faremo

Kjære alle sammen!

I dag har vi nådd en milepæl i arbeidet med å øke støtten og anerkjennelsen til våre veteraner. Jeg er glad for at vi har fått Forsvarets veterantjeneste på plass! 

Det jeg kjenner nå, kan best sammenlignes med det mange av oss føler når vi ser på våre egne barn; glede, stolthet, og ikke minst – høye forventninger og ambisjoner.
Men så er da også Forsvarets veterantjeneste min ektefødte baby.  Og jeg kommer til å følge nøye med på hvordan det går, slik gode foreldre gjør. Er barnet på ville veier, kommer jeg til å si klart i fra. Jeg kommer til å stille krav, jeg kommer til å forvente åpenhet og jeg kommer til å følge tett opp. Og jeg kommer til å gjøre det med kjærlighet.

Dette senteret har en nasjonal oppgave med å ta vare på veteranene våre. Og med veteraner mener jeg i denne sammenheng personer som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner. Det gjelder om lag 100 000 mennesker i Norge. De har gitt et viktig bidrag til fredsbygging i andre land. De har vært ute i krevende oppdrag. Mange har opplevd store belastninger. De skal vite at det er gode velferdsordninger på plass, og at de blir møtt av et kompetent apparat når de kommer hjem.

Det vil de bli. Innenfor døren til Forsvarets veterantjeneste vil de finne hjelp. De vil bli møtt med kompetanse, fordi de som jobber her selv er veteraner. De vet hva de snakker om, de vet hva det handler om. De har vært der selv.

De vet at anerkjennelse er mer enn medaljer. Og at den virkelige anerkjennelsen ligger i andre menneskers holdninger til den jobben man har gjort. At den verdifulle kompetansen man har tilegnet seg ute, og de unike erfaringene man har fått, blir verdsatt og brukt når man kommer hjem.

Forsvaret har, blant annet gjennom en lovendring (Ot.prp.nr 67 (2008-2009)) Om styrking av rettighetene til veteraner etter internasjonale operasjoner, fått et særskilt ansvar for oppfølging. Det er viktig at ettårsprogrammet etter hjemkomst fungerer og systematiseres. Vi må sikre en god og systematisk kartlegging av det personellet som er ute, både for forskning og bedre personlig oppfølging. Og ikke minst er det viktig å få til en bedre samordning av Forsvarets hjelp og bistand til veteranene.

Mange i Forsvaret har gjort en kjempejobb for våre veteraner til nå. Forsvarets veteranadministrasjon har gjort en stor innsats. Dere har bidratt til at flere hundre veteraner har fått god hjelp, råd og veiledning siden opprettelsen i 2006.
Kontor for psykiatri og stressmestring i Forsvarets sanitet har spisskompetanse på psykiske reaksjoner på krigstraumer. Dere har bidratt med viktig kompetanse, og jeg er glad for at vi har med oss dere videre. Andre enheter i Forsvaret, som Forsvarets veteransenter, Forsvarets helseregister i FSAN og Administrativt foresatt avdeling har også hatt betydelige roller i oppfølgingen av våre veteraner.

Alle disse har gjort en meget god jobb innenfor sine rammer. Samtidig har en svakhet vært at arbeidet for veteraner i Forsvaret ikke har vært samlet under én ledelse med et klart ansvar og mandat. Med etableringen av Forsvarets veterantjeneste, foreløpig som en prosjektorganisasjon og for 2 år, får vi nettopp det.

Ved Forsvarets veterantjeneste blir det én dør inn. Her kan man få hjelp til det meste, og slippe å bli henvist videre til stadig nye kontorer. Veterantjenesten kommer til å forenkle hverdagen for dem som trenger hjelp til å finne fram i jungelen av informasjon. Det kommer også til å bli lettere å finne fram til helsehjelp og annen type hjelp, for dem som trenger det.

Og den hjelpen er det det sivile samfunn som skal gi. Og her har vi en stor utfordring. Altfor mange veteraner har blitt møtt av et byråkrati og et system som ikke evner å ivareta dem. Sånn skal det ikke være, og det er vi godt i gang med å gjøre noe med.

Mens vi står her i dag og markerer åpningen av Forsvarets veterantjeneste, er arbeidet i full gang på Elverum og på Rena for å etablere Pilotprosjekt Østerdalen. I løpet av de neste to årene skal kommunene, helsetjenesten, Forsvaret og Nav finne fram til den beste mulige samarbeidsmodellen for å ivareta veteranene på en god og effektiv måte. Målet er å finne en modell som kan implementeres nasjonalt, slik at vi som samfunn evner å gi veteraner som trenger det den hjelp og oppfølging de har krav på.

Med etableringen av Forsvarets veterantjeneste oppfyller vi tiltak nr 55 i handlingsplanen “I tjeneste for Norge”, som regjeringen la fram i mai i år. Og jeg mener veterantjenesten og Pilotprosjekt Østerdalen er to av de aller viktigste tiltakene i hele handlingsplanen. Det står seks statsråder bak denne handlingsplanen. Det understreker hvor viktig regjeringen mener dette arbeidet er. Det er en nasjonal oppgave å sørge for at våre veteraner får den støtten og den anerkjennelsen de fortjener.

De som har visst dette lenge er veteranorganisasjonene. Der samfunnet har sviktet, har dere trådt til. Gjennom kameratstøtte, kurs, hjelp og omsorg har dere gjennom årene vært en formidabel ressurs. Dere har stått på barrikadene og snakket veteranenes sak. Dere har aldri gitt opp. Deres kunnskap, samarbeid og ukuelige engasjement har vært en forutsetning for at vi har kommet dit vi er i dag. Vi har et stykke igjen, og jeg ser fram til videre godt samarbeid.

Med det vil jeg takke alle dere som har bidratt til å få Forsvarets veterantjeneste på plass. I Forsvaret, og i veteranorganisasjonene. Her er det mange som har gjort en viktig jobb gjennom flere år.

Så vil jeg takke deg, veteraninspektør og general Robert Mood, for at du har påtatt deg jobben med å lede dette kontoret. Da vet jeg at jeg kan sove trygt om natten, uten for stor bekymring for hva barnet finner på. Jeg vil ønske deg og hele din dyktige og entusiastiske stab lykke til med det viktige arbeidet som ligger foran dere.