Historisk arkiv

Forsvarsministeren åpnet Kongsberg jazzfestival

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Denne byen forener noe av det jeg i mitt liv har vært mest opptatt av; kultur, historie og innovasjon, sa forsvarsminister Grete Faremo ved åpningen 6. juli.

Åpning av Kongsberg jazzfestival 6. juli 2011
Forsvarsminister Grete Faremo

Kjære alle sammen!

Dette er en begivenhet jeg har gledet meg til i flere uker!

Som en av de eldste byene i landet er Kongsberg bærer av mye historie og tradisjon. Samtidig er byen høyst levende, og full av nytenkning og ideer. I dette spennet har Kongsberg alltid vært. Jeg tror det må være derfor jeg liker meg så godt her. 

Denne byen forener noe av det jeg i mitt liv har vært mest opptatt av; kultur, historie og innovasjon. I Kongsberg er dette vevet tett sammen. Byen er i forkant og har vært det i mange, mange år. Sånt blir det kvalitet av. Det er det historiske tradisjoner for her. Det er byens varemerke.

Som jazzens gründere var også denne byens grunnlegger en innovatør. Kristian IV etablerte Kongsberg som et industriprosjekt i 1624 etter at det ble funnet sølv her. Ved siden av å ha god nese for lønnsomme prosjekter, var kongen også opptatt av kultur, arkitektur og musikk. Hadde han levd i dag hadde han garantert likt jazz.

Dette spennet mellom tradisjon og nytenkning står vi midt i akkurat nå.  På den ene siden ser vi Kongsberg kirke, Norges neststørste kirke etter Nidarosdomen, men med flere sitteplasser  - hele 2 400 – den kunne romme nesten alle de som var sysselsatt i gruvene da kirken ble bygget på midten av 1700-tallet. Den gangen var Kongsberg Norges neststørste by.

På den andre siden ser vi Bergseminaret, et monumentalt og viktig bygg. Frem til 1811 var Bergseminaret, ved siden av Krigsskolen i Christiania, det eneste lærestedet i Norge som tilbød høyere utdanning. Forsvaret eide bygningen fram til for få år siden.

Og scenen som er satt opp for denne festivalen er laget av Snøhetta. Et mer fysisk uttrykk for spennet mellom hightech og historie enn denne plassen er det vanskelig å forestille seg..

Med dette som bakgrunn er det helt naturlig at Kongsberg har en av landets beste jazzfestivaler.
Også jazzen har blitt skapt av gründere. De som var i forkant og skapte ny musikk. Jazzen ble ikke tatt særlig vel imot i starten, men har etter hvert blitt en viktig og betydningsfull musikkgenre.

Kongsberg Jazzfestival har gjennom årene presentert både legendariske internasjonale artister og nye, spennende artister og konstellasjoner, helt siden 1965 (faktisk siden 1964 om man tar med festivalens forløper “Jazzweekenden” året før).

Alle de store internasjonale stjernene har besøkt Kongsberg. Festivalen har kjørt mainstream jazz, men har alltid hatt en vinkel mot samtida og framtida med mye samtidsjazz. Også her har man tenkt innovasjon, videreutvikling, og kvalitet.

Slik byen alltid har gjort på alle sine områder, sølv, industri, kultur.

Kongsberg er en kvalitetsorientert by som krever det beste. Slik var det i sølvgruvene, slik fortsatte det videre og slik er det i dag. Kongsberg rommer et høyteknologisk miljø i verdensklasse. Det er i dag over 2 000 ingeniører sysselsatt i byen, de siste årene har det kommet til 200 ingeniører hvert år. Den sivile og militære delen av industrien går hånd i hånd og med gjensidig faglig utvikling og innovasjon.

Jeg tar ikke for hard i, når jeg sier at Kongsberg er Norges industrielle innovasjonshovedstad. Det er den internasjonale småbyen med den store industrikompetansen. Her finnes noen av verdens fremste teknologibedrifter som konkurrerer i de mest krevende bransjer som maritim industri, offshore, forsvar og mye mer..

Satsingen på forskning har en stor del av æren for dette, tror jeg. Det satses 2 milliarder kroner i året på innovasjon på Kongsberg. Samarbeidet med Høgskolen i Buskerud kan ikke overvurderes. Man bygger opp en ressursbank av mennesker som ønsker å bo og leve på Kongsberg. Byen kan tilby interessante jobber. Kongsberg er på mange måter en distriktspolitisk foregangskommune. Her har mange andre kommuner og småsamfunn i Norge mye å lære! I globaliseringens tidsalder, med utvikling av standardiserte produkter, betyr nytenkning og innovasjon alt. Det er motoren som trekker næringslivet framover.

Kongsberg er en spennende by, og Kongsberg jazzfestival er en spennende festival. Jeg gleder meg til konserter utover kvelden og natta. Jeg gleder meg til å ta imot både kulturinntrykk og det pulserende livet. Musikken gir krefter, liv og nye ideer – også til en forsvarsminister som har hatt sitt å stri med det siste året.

Her på Kongsberg er det godt å være. Folk åpner hus og hjerter og i dagene framover vil det myldre her i byen. Tusen takk skal dere ha for at dere byr på dere selv og byen deres!

Jeg vil også takke alle ildsjelene som jobber frivillig for at vi - publikum – skal få en flott opplevelse. 

Lykke til med Festivalen!
Med disse ord erklærer jeg Kongsberg Jazzfestival 2011 for åpnet!