Historisk arkiv

Hegnar og kampfly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Jeg vet ikke hva Trygve Hegnar fylte dagene med i 1979. Men dersom han skrev krasse lederartikler, også den gang, ville han sannsynligvis ment at innkjøpet av F16 var tidenes pengesløsing. Slik han nå mener vår tids kampflyanskaffelse er pengesløsing.

Publisert i Finansavisen 21. desember 2011

Jeg vet ikke hva Trygve Hegnar fylte dagene med i 1979. Men dersom han skrev krasse lederartikler, også den gang, ville han sannsynligvis ment at innkjøpet av F16 var tidenes pengesløsing. Slik han nå mener vår tids kampflyanskaffelse er pengesløsing.


For Norge representerte F16-anskaffelsen et større innhugg i statsbudsjettet enn F35 vil gjøre for vår generasjon. Jeg mener vår tids beslutning har like lite med pengesløsing å gjøre, som det Trygve Bratteli og datidens politikere mente om F16 på 70-tallet. F16 har gitt Norge det skarpeste verktøy for å hevde suverenitet og å bygge krigsforebyggende terskel.

Alt har sin tid. Også F16. Tross grundig vedlikeholds- og oppdateringsarbeid, er skrogene kort tid etter 2020 oppbrukt. Derfor må vi skaffe nye. Et langt og meget omfattende evalueringsarbeid, konkluderte i 2008 med at F35 er den beste kandidaten ut fra Norges behov. Våre egne kampflypiloter deltok sentralt i dette arbeidet.

Da F35 ble valgt i 2008 opererte vi, i tråd med etablert praksis, med nåverdiberegninger. Det ble gjort for  korrekt å kunne sammenligne  de ulike kandidatene.

Tre år senere, våren 2011, gikk vi til Stortinget med en ny sak knyttet til kampflyene: Innkjøp av fire treningsfly. I dette dokumentet benyttet vi ikke lenger nåverdi, men reelle kroner. Nåverdi i 2008 viste at F35-investeringen ville koste Norge 42 milliarder kroner. Omregnet til reelle kroner er beløpet i år 60 milliarder kroner. I tillegg er det en faktisk kostnadsøkning på 1 – en – milliard kroner i forhold til hva vi forventet i 2008. Derfor presenterte regjeringen i vår en anskaffelseskostnad på 61 milliarder (reelle) 2011-kroner.

Nå nærmer vi oss tidspunktet for offentliggjøring av nye og oppdaterte levetidskostnader. De var beregnet til 145 milliarder kroner i nåverdi i 2008. Beløpet skal nå regnes om til reelle kroner. Det er hevet over en hver tvil at beløpet vil bli langt høyere i reelle kroner, men først våren 2012 har vi ferdig, oppdaterte tall. De vil åpenbart vise en stor forskjell på nåverdi og reelle kroner, men jeg tror den faktiske utviklingen vil skuffe F35-prosjektets hardeste kritikere: Jeg tror vi er i stand til å redusere levetidskostnadene fordi vi vil foreslå kloke og effektive driftskonsepter.

Trygve Hegnar er velkommen på kaffe i Forsvarsdepartementet. Jeg vil gjerne lytte til hans resonnementer rundt priser, sløsing og ønske om en svensk løsning. Da vil jeg, gjerne med støtte fra de som kan mer enn oss begge om F16 og om neste generasjons kampfly, vise Hegnar hvorfor F35 kommer til å gi Norge like mye glede og trygghet som F16 har gitt hans og min generasjon.