Historisk arkiv

Takket for innsats mot pirater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Jeg mener vi har et luftforsvar i verdensklasse, sa forsvarsminister Espen Barth Eide da han takket Orion-bidraget etter endt anti-piratoppdrag utenfor kysten av Afrika.

Medaljeseremoni for Ocean Shield, 16. desember 2012
Forsvarsminister Espen Barth Eide

Medaljer for Ocean Shield - piratbekjempelse i havområdene utenfor Somalia (Forsvarets mediesenter, Ole Gunnar Henriksen Nordli)

Forsvarsministeren hilser på soldat ved medaljeseremonien for Ocean Shield (Forsvarets mediesenter, Ole Gunnar Henriksen Nordli)

Soldater, Kjære alle sammen!

Det er en stor glede å være her og ønske dere velkommen hjem. Velkommen hjem fra Seychellene og Camp Skare. Velkommen hjem fra tre måneders viktig innsats i et urolig havområde.

Nok en gang har Luftforsvaret imponert oss med sin evne til raskt å stille et viktig bidrag med høy faglig verdi. Igjen har Luftforsvaret demonstrert hvordan vårt nye norske innsatsforsvar skal fungere. Det er et slikt høyt nivå som kjennetegner byggeklossene i det nye norske innsatsforsvaret. Dere har synliggjort det unike kompetansemiljøet som trener og opererer til daglig ut fra Andøya. Det er nettopp den kompetansen som bygges hjemme, som brukes ute. Jeg mener vi har et Luftforsvar i verdensklasse.

Dere har imponert oss og våre allierte. Vi her hjemme er stolte av det dere har gjennomført i høst!

Medaljer for Ocean Shield (Forsvarets mediesenter, Ole Gunnar Henriksen Nordli)

Medaljer for Ocean Shield (Forsvarets mediesenter, Ole Gunnar Henriksen Nordli)

Ja, vi får skryt av NATO. Vi får skryt for Forsvarets deltakelse i internasjonale operasjoner. Det var også den klare tilbakemeldingen da dere mottok NATO-medaljen for kort tid siden. På en dag som dette, med familie og venner til stede, fortjener dette å bli gjentatt.  

Dere har vært med å oppdage pirater og bidratt til at pirater er blitt oppbrakt. Dere har sikret seilingsleder i et enormt havområde. Dere har vært med å bidra til at vi når ser en mer positiv utvikling i havområdene utenfor kysten av Somalia.

Tilbakemelding fra NATO er tydelig på dette – bidraget kom i rett tid, det holdt høy kvalitet, og det ga NATOs operasjon Ocean Shield et viktig oversiktsbilde. Det er på grunn av et bidrag som dette at Norge har et høyt omdømme blant våre allierte. Vi er til å stole på. 

Bak en slik innsats står det et stort apparat. Fremst i linjen er familie og venner. Vi skylder dere en stor takk. Så er det hele miljøet av piloter, teknikere og støttefunksjoner. Det må være høy kvalitet i alle ledd og det har det vært her.

Et Orion-fly er, som dere vet, ikke et ordinært fly. Området dere har dekket, tilsvarer det 15 marinefartøy klarer. Derfor må en rekke tilleggsfunksjoner fungere skal oppdraget gi mening.

Vi vet at dere underveis måtte bytte ut en radarantenne.

Når slik skjer får vi testet våre systemer, alt fra logistikkorganisasjonen i Norge til den tekniske ekspertisen i felt. Dette problemet ble løst raskt og flyvingen ble gjenopptatt.

Piratvirksomheten har rammet den globale skipstrafikken hardt de siste årene. Vi vet samtidig at dette ikke er en nyskapning. Den vestlige marinehistorie dreier seg om å holde havet frie for handel. Piratbekjempelse er en viktig del av dette. Kanskje derfor er pirathistoriens mytiske og sagnomsuste skikkelser så tiltrekkende på oss i dag. Og kanskje derfor lar vi oss gang på gang fascinere av Jack Sparrow og havets trolldom i det karibiske hav. Vi skal huske at Svartskjegg som herjet ved kysten av Nord-Amerika på 1600-tallet, kultiverte et bilde av seg selv, som ikke er ulikt fiksjonens karakterer. Ved å la sitt skjegg gro og ha påtente lunter i hår og skjegg, fremsto han som fullstendig gal og livsfarlig. Ja, bare frykten var nok til at skip overga seg uten kamp.    

For norske sjømenn var frykten for pirater en brutal virkelighet. Ja, vi skal huske at kampen mot de såkalte Barbareskpiratene førte Norge i krig med piratstater i Nord-Afrika på slutten av 1700-tallet. Flere tusen nordmenn endte sine liv som slaver langt hjemmefra. Ja, helt til begynnelsen av 1800-tallet gikk kollekten i mange norske kirker til å hjelpe norske sjøfolk i slaveri. «For at løskjøpe våre landsmenn fra barbariet», var gjerne kollektens parole.  Vi har altså en lang militær historie i piratbekjempelse.

Historisk sett er vårt tre måneder langer Orion-tokt i Aden-bukta derfor en ubrutt fortelling om å holde havet trygt. Nok en gang har Norge tatt sin tørn ved roret.

I en integrert operasjon der også andre nasjonale og multinasjonale styrkebidrag deltar, har dere gitt det store bildet. Også et land som India med betydelige interesser i eget tilgrensende havområder, har hatt Seychellene som utgangspunkt for sine flytokter. Selv om den operative kontakten har vært minimal, peker dette fram mot land vi må påregne å samarbeide mer med i fremtidige operasjoner.   Dette havområdet heter ikke «det indiske hav» for ingenting.

Piratvirksomheten vet vi utgjør en betydelig trussel for humanitære forsyninger til Somalia. Vi skal også huske på at i området dere har operert i, går anslagsvis 20 % av verdenshandelen. Norge er en stor skipsfartsnasjon, og ønsker å bidra til å bekjempe piratvirksomheten. Vi merker oss at norske redere har iverksatt mottiltak med positiv effekt. Det er ingen norsk-kontrollerte skip i piratenes varetekt. Vi skal huske det på en dag som dette. 

Vi skal også huske at det langsiktige piratproblemet må løses på land. Ingen må tro at dette problemet løses gjennom militære bidrag alene. De militære bidragene bekjemper bare symptomene. Derfor deltar Norge aktivt i anti-pirat arbeidet innenfor Kontaktgruppen for det somaliske piratproblemet. Hvert år bidrar vi dessuten med mer enn 200 millioner kroner til stabilisering i Somalia. Jeg har selv, i min tidligere jobb som statssekretær i UD, vært med å åpne et fengsel for pirater i området.

Vi skal ikke være naive. Havområdene dere har operert i er på størrelse med hele Vest-Europa. På land er det langt fram til situasjonen tilsier at piratvirksomhet ikke lenger er et alternativt levebrød. Vi må innse at dette problemet stikker dypt med bakmenn og karteller som er svært vanskelig å avdekke. En del av anti-piratvirksomheten er å følge pengestrømmene.

Dere skal nå hjem til jul. Og dere skal hjem å fortsette arbeidet med å overvåke Nordområdene – vårt viktigste strategiske område. Med over 200 flytimer bak dere under uvante himmelstrøk, bringer dere ny og viktig kunnskap hjem til Forsvaret og til deres daglige virke i nord.    

I dag vil jeg på vegne av regjeringen takke hver enkelt av dere for den innsatsen dere har gjort, for mennesker der ute og for oss her hjemme. Den innsatsen dere har gjort betyr mye. Jeg vil understreke at lederen for Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget også er tilstede i dag, og takken kommer også fra Stortinget.

Jeg ønsker dere alle en riktig god jul og fine dager sammen med familien.