Historisk arkiv

Medaljeseremoni for Mentor Unit

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Jeg er imponert over hvordan dere har løst oppdraget. Dere i mentoreringsenheten har levd tett sammen med de afghanske soldatene og stått skulder ved skulder i operasjoner, sa forsvarsminister Grete Faremo ved seremonien.

Forsvarsminister Grete Faremo
Tale ved medaljeseremonien på Akershus festning 17. juni 2011

Forsvarsminister Grete Faremo ved medaljeseremonien for Mentor Unit

Forsvarsminister Grete Faremo ved medaljeseremonien for Mentor Unit. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.

 

Soldater,
Kjære alle sammen

Det er med glede og stolthet jeg ønsker hver enkelt av dere velkommen hjem!
Takk for den store innsatsen dere har gjort i Afghanistan, på vegne av oss alle.

Jeg er imponert over hvordan dere har løst oppdraget. Dere i mentoreringsenheten har levd tett sammen med de afghanske soldatene og stått skulder ved skulder i operasjoner. Dere har vært gode samarbeidspartnere, veiledere og forbilder. Dere har bidratt til at den afghanske hæren har gjort store framskritt.

Så vil jeg takke alle dere som har arbeidet som politirådgivere. Dere har gjort en veldig viktig jobb med å trene opp afghansk politi i grunnleggende ferdigheter. Dere har vært ute i operasjoner med afghansk politi, støttet dem i daglige gjøremål og bidratt til at politiet har hatt stor framgang.

Jeg vil også rette en dyp takk til dere STORM-ingeniører i STING-laget. Dere er de fremste ekspertene til å finne veibomber, en særdeles krevende og viktig jobb. Jeg vet at kapasiteten deres har blitt mye brukt av de norske styrkene. Dere har gjort hverdagen for våre soldater sikrere.

En stor takk skylder vi også dere som er pårørende. Dere har levd med store påkjenninger i denne perioden. Takk for den støtten dere har gitt våre soldater mens de har vært ute. Uten dere kunne vi ikke ha gjennomført vårt engasjement i Afghanistan. Dere er i høyeste grad en del av oppdraget. 

Den innsatsen våre soldater gjør i Afghanistan er en del av det internasjonale samfunnets målsetting om en stabil og rettferdig verdensorden. Kampen for menneskerettigheter og bedre kår føres på mange vis over hele verden – også i Afghanistan. Dere har vært med i den kampen, for å gi afghanerne en tryggere framtid og et bedre liv.

Nyhetsbildet viser oss hver eneste dag hvor viktig det er å bygge fred og stabilitet. Dere har samtidig sett dramatikken og det tragiske i hvordan hendelser ett sted i verden, blusser opp og utløser spenninger i Afghanistan. I demonstrasjonene og opprøret som fulgte Koran-brenningen i Florida, omkom en av våre egne soldater. Oberstløytnant Siri Skare mistet livet den 1. april i en tragisk og ufattelig hendelse i Mazar-e-Sharif.

Siri Skare var en høyt verdsatt offiser i Luftforsvaret. Hun var et forbilde, en pionér, hun var en god venn og kollega. Selv om hun var i FNs tjeneste da hun omkom, var hun en del av det norske Forsvaret og en av dere. Hun er dypt savnet.

Når slike tragiske hendelser skjer, er det viktigere enn noen gang å huske hvorfor vi er i Afghanistan. Vi er med i en bred internasjonal innsats for å bygge opp den afghanske hær og politi, slik at de selv skal bli i stand til å ta ansvar for sikkerheten i landet. Målet er å gjøre oss selv – den internasjonale militære innsatsen – overflødig.

Dere har spilt en uvurderlig rolle i dette arbeidet. Dere har oppnådd mye, gjennom å veilede og samarbeide tett med afghanske soldater og politi. Dere i Mentor Unit har vært i en spesiell situasjon fordi dere har bodd så tett på afghanerne og vært sammen med dem om alt, fra matlagning til samband, operasjonsplanlegging og etterretning. Det sier seg selv at dette fordrer personlige kvaliteter utenom det vanlige. 

Og det har gitt resultater. Gjennom treningen og mentoreringen fra deres og de internasjonale styrkenes side har den afghanske hæren gjort store framskritt og løftet seg til et høyere nivå. Den siste tiden forstår jeg at dere har støttet krevende operasjoner ledet av den afghanske hæren med inntil 30 dagers varighet. Kontrasten er stor når vi vet at før dere kom ned, kunne de afghanske styrkene gjennomføre enkle operasjoner på 3-4 dager.

En av de operasjonene som dere har deltatt i, var å flytte fire afghanske kompanier fra Kabul til Nord-Afghanistan. Vi vet at dette er en risikofylt operasjon som fort kunne medført tap av menneskeliv. Det skjedde heldigvis ikke og det har dere mye av æren for.

Vi her hjemme har latt oss imponere av flere grunner. Og vi har tenkt mye på dere. 
Ikke minst fordi arbeidet har foregått under svært krevende forhold og i en sikkerhetssituasjon som er blitt stadig vanskeligere. Dere har vist stor vilje til å stå på under tøffe forhold. Det har jeg selv fått erfare når jeg har besøkt Afghanistan og sett på nært hold hvordan dere og andre i det norske bidraget jobber. I denne situasjonen har det gjort inntrykk på meg å se drivkraften og engasjementet, og troen på at det nytter – at vi sammen kan gjøre en forskjell. Både med å skape trygghet og med å skape utvikling.

For det internasjonale nærværet i Afghanistan handler som dere vil vite ikke alene om å bidra til sikkerhet. Det handler grunnleggende sett om å skape et bedre liv for befolkningen. Det handler om å gi enkeltmennesker håp og tro på at livet og hverdagen kan bli bedre. Det er når det afghanske folk opplever fremgang, at vi sammen øyner håpet om et fredelig og stabilt Afghanistan.

I dag opplever dessverre alt for mange arbeidsledighet og fattigdom. Mangelen på jobbmuligheter tvinger mange til å reise ut eller å slutte seg til opprørerne. Varig fred i Afghanistan hviler på en politisk løsning ledsaget av økonomisk og sosial utvikling. Derfor bidrar Norge også med økonomisk bistand og støtte til politiske prosesser.

Vi må gi det afghanske folk tilbake håpet og troen på en bedre framtid. Da må de se resultater av innsatsen. Og de gode resultatene er i ferd med å komme. Det gir håp at over 7 millioner afghanske barn i dag går på skole, mot 1 million for 10 år siden. Det gir tro på at framtida kan – og vil - bli bedre.

Dere har vært i Afghanistan i en periode med store utfordringer. Nå begynner omstillingen til et vanlig liv hjemme i Norge. Overgangen kan nok til tider oppleves som krevende, selv om det er godt å komme hjem. Jeg håper derfor dere har hatt utbytte av “mellomlandingen” i Sverige på veien. Mellomlandingen har vi innført som et permanent tiltak, nettopp fordi vi vet at overgangen fra krigstilstanden i Afghanistan til et fredelig liv hjemme i Norge kan være stor.

Dere har bodd tett og opplevd mye sammen. Nå er det viktig at dere tar vare på nettverket og kameratskapet dere har fått. Dere kan være hverandres beste hjelpere, også når dere har kommet hjem. I tillegg vil Forsvaret og det offentlige bistå med hjelp og oppfølging til dem som måtte trenge det.

Selv om dere har vært utsatt for tøffe påkjenninger, så vet jeg at de aller fleste av dere bringer verdifulle og positive opplevelser med dere hjem. Dere har fått kunnskap og erfaring som svært få har. Og dere har gjort en innsats som dere kan være svært stolte av. Dere har vært med på noe som betyr mye for mange. Ikke glem det.

Jeg er overbevist om at den høye oppslutningen om oppdraget i den norske befolkning er et resultat av måten dere soldater utfører tjenesten på. Jeg vil derfor takke hver enkelt av dere for innsatsen, for at dere har stått fram på den måten dere har gjort, og ikke minst for at dere har bidratt til at vi har kommet ett skritt videre på veien mot fred og trygghet i Afghanistan.