Historisk arkiv

Medaljeseremoni for OMLT 10 fra Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Operation Mentor and Liaison (OMLT) teamene som dere har vært en del av, vet jeg gjør en viktig jobb med å trene og utdanne den afghanske hæren, sa politisk rådgiver Kathrine Raadim.

Akershus festning, 14. oktober 2011
Tale av politisk rådgiver Kathrine Raadim

Kjære soldater - kjære alle sammen!

Afghanistan er vårt viktigste utenlandsoppdrag. Det er viktig for Norge, for NATO og FN. Og ikke minst for afghanerne. Jeg vil takke dere for den innsatsen dere har gjort i Afghanistan på vegne av oss alle. Dere har bidratt til å øke sikkerheten og tryggheten, både for folk i Afghanistan og for oss her hjemme. For dette har dere forsvarsministerens, regjeringens og hele det norske samfunnets dype respekt og anerkjennelse.

Norske soldater trener og deltar på en afghansk operasjon i Meymaneh (Forsvarets mediesenter, Lars Kroken)

Norske soldater trener og deltar på en afghansk operasjon i Meymaneh (Forsvarets mediesenter, Lars Kroken)

For det internasjonale nærværet i Afghanistan handler ikke bare om å bidra til sikkerhet i et krigsherjet land.  Det handler også om å gi den vanlige afghaner tro på at livet og hverdagen kan bli bedre. Og det handler om å gjøre Afghanistan til et sted som ikke lenger er et oppmarsjområde for internasjonale terrorister.  

OMLT-teamene (Operational Mentor and Liaison Teams) som dere har vært en del av, vet jeg gjør en viktig jobb med å trene og utdanne den afghanske hæren. Alt fra doktrine og operasjonsplanlegging til organisering og administrasjon.  Nå som stadig mer av innsatsen rettes mot trening, opplæring og samarbeid med afghanerne i felt, ser vi fremgang i dette arbeidet.  Særlig gjelder dette de afghanske sikkerhetsstyrkenes evne og vilje til å ta ansvar.  Vi ser et Afghanistan som i økende grad ønsker å fremstå med sin egen hær i front. Dette er bra! Men jeg vet samtidig at den jobben dere har vært med på er særdeles tøff og krevende. Få kommer så tett på både afghanske partnere, men også konfliktene som dere. Det dere har gjort krever både faglig dyktighet og sterke menneskelige egenskaper.

Allierte og afghanske styrker opererer tettere sammen enn noen gang. Dette er viktig, og vil bidra til at den afghanske hæren utvikles til en selvstendig fungerende styrke, som etter hvert kan overta sikkerhetsansvaret på egen hånd. For på sikt kan bare afghanerne selv mestre de kommende utfordringene og utvikle landet i det lange løp, og bli i stand til å ta ansvaret for egen nasjonal sikkerhet. Dere har gjort en veldig viktig jobb med å trene de afghanske styrkene, og dere har gjort en innsats som vi i den politiske ledelsen er stolt  over.

I det arbeidet dere har gjort har særlig tre områder vært viktige: Det har vært tilrettelegging av fasiliteter og nye garnisoner til brigaden, få logistikk- og forsyningssystemet til å fungere, og sist, men ikke minst, videreutvikling av brigaden for å gjøre den i stand til å planlegge, utføre og lede operasjoner.

Dere har vært i Afghanistan i en periode med store utfordringer. Nå begynner omstillingen til et vanlig liv hjemme i Norge. “Det gjeng an å leva i kvardagen òg”, skriver Olav H. Hauge et sted. Noen av dere vil nok likevel til tider oppleve hverdagen og livet hjemme som krevende.  Støtte og fellesskap med andre veteraner som har tilsvarende erfaringer, er godt å ta med seg videre. Vit også at døren inn til hjelpeapparat er åpen i form av Forsvarets veterantjenester.

Jeg vil takke hver enkelt av dere veteraner for at dere har vært villige til å gå inn i krevende og risikofylte oppdrag. Dere har bidratt til at vi har kommet enda et skritt videre på den kronglete veien mot fred og trygghet i Afghanistan.  En stor takk og anerkjennelse skylder vi også dere som er pårørende for den støtten dere har gitt våre soldater mens de har vært ute. Også dere er i sannhet er en del av oppdraget. 

Jeg vil også få lov til å benytte anledningen til å hilse dere fra statsråden.
Takk igjen for strålende innsats, og velkommen hjem!