Historisk arkiv

Minnestund for falne norske soldater i Mazar-e-Sharif

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- I en stund som dette er det viktigere enn noensinne å minne om hvorfor vi er her, og si med all den tyngden vi har: Ingen av våre falne soldater døde forgjeves, sa forsvarsminister Grete Faremo.

1. november 2011
Forsvarsminister Grete Faremo

Soldater,
Kjære alle sammen!

Det er godt å være tilbake her i Afghanistan. Minnestunden sammen med dere er et spesielt øyeblikk. Vi samles for å tenke tilbake på venner og kolleger som har gitt sitt liv i kampen for Afghanistans fremtid og for internasjonal sikkerhet. Vi samles for å kjenne på sorgen, savnet og vemodet. Vi samles for å se fremover og gi hverandre håp.

I en stund som dette er det viktigere enn noensinne å minne om hvorfor vi er her, og si med all den tyngden vi har: Ingen av våre falne soldater døde forgjeves.

Vår tid i Afghanistan har kostet oss dyrebare unge norske liv. Menn og kvinner med fremtiden foran seg, med familie og venner urolig ventende hjemme. De fikk ikke velge sin fremtid, familie og venner ble ikke gjenforent med sin kjære. Vi bærer alle på en stor sorg over tapet av disse unge menneskene. 

Vi minnes våre avdøde venner og kolleger med sorg. Rosene skal ikke visne, lysene skal fortsatt brenne. Bevar de varme hjerter og de gode minnene.

Livet som soldat i Afghanistan tar liv, og det skaper liv. Dere har selv sett det. Barn med muntert lekende øyne og store lyse smil. I disse ansiktene ser vi Afghanistans fremtid og håp. Jeg vet flere av dere når dere reiser hjem til Norge, tar med dere en skjult skatt. Det er minner om de øyeblikk dere så disse barna, det er de stundene hvor dere så at dere utgjorde en forskjell. Bevar også disse minnene. La dem ikke falme. 

Oppgavene våre i Afghanistan er i endring. Mer og mer trer vi inn i en støttende rolle for afghanske soldater som skal ta ansvar for egen sikkerhet. Transisjonsprosessen, hvor afghanerne gradvis overtar sikkerheten i eget land, er igangsatt. Nedtellingen for den internasjonale militære innsatsen slik vi kjenner den i dag, har startet. Det gjelder også for oss. Det er viktig at vi deler denne horisonten.

Da Taliban-regimet brøt sammen høsten 2001 etter få ukers krig mot USA, sto Afghanistan uten hær og politi. I dag teller den afghanske hæren ca 170 000, politiet 135 000. Våre militære bidrag har støttet opp om afghanske myndigheter og gjort det mulig å bygge en afghansk sikkerhetsstyrke. Norske soldater gir et viktig bidrag til å utvikle den afghanske hæren. En afghansk brigade som snart teller 3500 mann har hovedkvarter i Meymaneh. Vi er på god vei.

Vi kjenner alle til de utfordringene som vil møte oss. Dere vet hvor skoen trykker. Vi vet at sikkerhetssituasjonen i nord er blitt krevende. En stor tørkeperiode virker inn på sikkerhetssituasjonen. Tørken påvirker levevilkårene for lokalbefolkningen. Økte priser på matvarer og drikkevann er ekstra tungt å bære for et hardt prøvet folk. Dette gir grunnlag for ny uro.   

Midt i alle utfordringene må vi likevel motiveres av troen på mulighetene, at det finnes en lysere fremtid for et stolt folk med en rik kultur som har lidd for mye og for lenge. Flertallet av befolkningen har fått et helsetilbud. Spedbarnsdødeligheten går kraftig ned. Utdanningstilbudene øker. På landsbasis er det en jevn økonomisk vekst.  Det er økt stabilitet i mange regioner. Den militære operasjonen gir resultater, også sør og øst i landet der sikkerheten har vært svært utfordrende. Det er perspektiver vi ikke minst på en dag som dette, må holde frem.

Det gjør alltid stort inntrykk å se engasjementet og seriøsiteten som gjennomgående motiverer dere som er i tjeneste i Afghanistan. Dere soldater gjør en fremragende innsats under svært vanskelige forhold. Det er mennesker som dere, som tror at det nytter og som er villige til å omsette overbevisning til handling, som gjør at vi kan løse oppdraget vårt her i Afghanistan. Dere kjenner bedre enn noen andre den risikoen dette innebærer. Dere lever med den hver dag. For dette har dere min, regjeringens og hele det norske folks dype respekt og anerkjennelse.

Jeg er stolt av den innsatsen dere gjør. Den betyr mye. For den afghanske befolkningen er den avgjørende.

Samlet her i dag fylles jeg av sorg, ydmykhet og respekt overfor våre soldater og offiserer som har betalt den høyeste prisen for Norges engasjement. De gav det mest dyrbare et menneske har. Ti av våre soldater har gitt sitt liv.

Tommy Rødningsby
Tor Arne Lau-Henriksen
Kristoffer Sørli Jørgensen
Trond Petter Kolset
Claes Joachim Olsson
Trond André Bolle
Andreas Eldjarn
Christian Lian
Simen Tokle
Siri Skare

Det er med ære og respekt vi sammen minnes våre falne soldater ved å legge ned en krans ved dette minnesmerket.

Vi minnes dem alle i dyp takknemmelighet.
De vil aldri bli glemt.