Historisk arkiv

Minnestund for falne norske soldater i Mazar-e-Sharif

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I dag er det nøyaktig fire måneder siden jeg var her sist. Den gangen hang det ni minneplater på veggen bak meg, med navnene på falne norske soldater. I dag har det kommet opp en minneplate til. Den bærer navnet til Siri Skare [...], sa forsvarsminister Grete Faremo.

Minnestund for falne norske soldater i Mazar-e-Sharif
Fredag 15. april 2011
Forsvarsminister Grete Faremo


Soldater,
Kjære alle sammen!

I dag er det nøyaktig fire måneder siden jeg var her sist.
Den gangen hang det ni minneplater på veggen bak meg, med navnene på falne norske soldater.

I dag har det kommet opp en minneplate til. Den bærer navnet til Siri Skare, som mistet livet den 1. april i en meningsløs og ufattelig hendelse her i Mazar-e-Sharif.

Forsvarsminister Grete Faremo ved minnemarkeringen for Siri Skare i Meymaneh. - Foto: Asgeir Spange Brekke, Forsvaret
Forsvarsministeren avduket plakett for Siri Skare. - Foto: Asgeir Spange Brekke, Forsvaret.

Med Siris bortgang er det mange som står tilbake med et stort savn.
Først og fremst hennes nærmeste – hennes datter, familien og vennene. Det er de som har lidd det største tapet, og som må leve med sår som kanskje vil være der hele livet.

Men også mange kolleger og venner i det norske Forsvaret har mistet en som betydde mye. Selv om Siri Skare var i FNs tjeneste da hun omkom, var hun en del av det norske Forsvaret og en av dere. Hun var en pionér; hun var Norges første kvinnelige militærflyger, og et forbilde for mange kvinner i Forsvaret.  Hun vil bli dypt savnet, som en god kollega og en høyt verdsatt offiser.

Vi har alle lidd et stort tap. Tapet av Siri Skare berører oss alle, også oss som ikke kjente henne personlig.

Drapet gjør oss opprørt og fortvilet.

Hun var her i Afghanistan fordi hun var overbevist om at vi – det internasjonale samfunn – kan bidra til mer trygghet og et bedre liv for den afghanske befolkningen.
Hun ønsket å være en del av arbeidet for sikkerhet, trygghet, stabilitet og utvikling, og hun gjorde en stor innsats, først for NATO, og nå - for FN. Generalsekretær Ban Ki-moon uttalte i sine kondolanser til familien etter drapet, at Siri Skare hadde utmerket seg i sin tjeneste og at hennes innsats for FN hadde vært høyt verdsatt.

Hun var villig til å ofre mye for å virkeliggjøre det hun trodde på. 

Siri var en av dem som så at konflikten i Afghanistan har mange sider. Og at den ikke kan løses med militære midler alene. At vi må tenke både sikkerhet og utvikling samtidig, fordi dette henger sammen. Utvikling er ikke mulig uten sikkerhet, og utvikling bidrar til sikkerhet. 

Denne sammenhengen synliggjorde Siri gjennom sin innsats for NATO og FN, og med sitt arbeid for å koordinere den militære og sivile innsatsen her i Afghanistan.

På den måten har hun bidratt til de positive resultatene vi nå ser.
Vi har nylig fått tall fra vår ambassade i Kabul som viser at flere afghanske barn enn noen gang går på skole. Flertallet av befolkningen har fått et helsetilbud og spedbarnsdødeligheten går kraftig ned. Det er økt stabilitet i mange regioner. Den militære operasjonen gir resultater, også sør og øst i landet der sikkerheten har vært svært utfordrende.

Vi har også fått positive signaler om situasjonen her i Faryab, gjennom en spørreundersøkelse som Forsvarets Forskningsinstitutt nylig har gjennomført. Den viser at befolkningen i Faryab har en relativt positiv oppfatning av sikkerhetssituasjonen i regionen. De nasjonale sikkerhetsstyrkene blir sett på som viktige sikkerhetsaktører. Likevel mener flertallet av befolkningen at verken det afghanske politiet eller hæren kan operere på egenhånd, men har behov for støtte fra internasjonale styrker.

Dette viser at selv om dere som er norske ISAF-soldater opplever flere trefninger og sikkerhetsrelaterte hendelser nå enn før, kan sivilbefolkningen oppleve situasjonen som tryggere enn før.

President Karzai la nylig fram tidsplanen for transisjonsprosessen, for en gradvis overtakelse av sikkerheten i eget land. Nedtellingen for den internasjonale militære innsatsen slik vi kjenner den i dag, har startet. Det gjelder også for oss. 

Selv om vi ser positive resultater, skal vi ikke skjønnmale situasjonen.

Oppdraget i Afghanistan er krevende.
Dere soldater gjør en fremragende innsats under svært vanskelige forhold. Enten dere trener eller mentorerer, er på oppdrag sammen med de afghanske sikkerhetsstyrkene, eller dere lager mat, reparerer kjøretøy eller driver med logistikk – løser dere viktige oppdrag. Dere er med i en felles innsats for et mer fredelig og stabilt Afghanistan. For dette har dere min, regjeringens og hele det norske folks dype respekt og anerkjennelse.

Det er mennesker som dere, som tror at det nytter og som er villige til å omsette troen sin til handling, som gjør at vi kan løse oppdraget vårt her i Afghanistan. Dere kjenner bedre enn noen andre den risikoen dette innebærer.
Dere lever med den hver dag.

Jeg er stolt av den innsatsen dere gjør. Den betyr mye.
For den afghanske befolkningen er den avgjørende.

Ti av våre soldater har gitt livet sitt i denne innsatsen.

Tommy Rødningsby
Tor Arne Lau-Henriksen
Kristoffer Sørli Jørgensen
Trond Petter Kolset
Claes Joachim Olsson
Trond André Bolle
Andreas Eldjarn
Christian Lian
Simen Tokle
Og nå, den 1. april 2011, Siri Skare.

Det er med ære og respekt vi sammen minnes våre falne soldater ved å legge ned en krans ved dette minnesmerket.
Vi minnes dem alle i dyp takknemmelighet.
De vil aldri bli glemt.