Historisk arkiv

Utdeling av Forsvarsbyggs arkitekturpris 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsbyggs arkitekturpris 2011 ble delt ut 28. november 2011 av politisk rådgiver Kathrine Raadim. Prisen ble tildelt Idrettsparken boliger i Rena sentrum.

Politsik rådgiver Kathrine Raadim
28. november 2011

Kjære arkitekturvenner, forsvarsvenner og forsvarsbyggere.

Det er en stor glede for meg å være til stede her i dag. Spesielt hyggelig er det å få lov til dele ut Forsvarsbyggs arkitekturpris for 2011.

Forsvaret trenger arkitektur av det formatet som årets nominerte representerer. Vi har behov for arkitektur som speiler helheten, som ser kultur, natur og mennesker i sammenheng. Vi trenger arkitektur som med stolthet etterlater seg noe fysisk, håndfast og konkret. Vi må ha arkitektur som skaper trivsel og gode arbeidsforhold for tusenvis av ansatte i Forsvaret. Arne Garborgs ord er lett å slutte seg til “Vi bygger det gode i oss når vi gjør det gode omkring oss”. 

Jeg er derfor glad for at staten ønsker å være et forbilde innen arkitektur. Jeg er glad for at Forsvarsbygg legger stor vekt på arkitektoniske kvaliteter. Og jeg er glad for Forsvaret får bygg og anlegg som i både funksjon og form holder en høy standard. 

For Forsvaret tar arkitektur på alvor. Bare i 2011 er det bevilget 1,8 milliarder kroner til investeringer i eiendom, bygg og anlegg i forsvarssektoren. Eiendomsporteføljen omfatter rundt regnet 4,4 millioner kvm, innbefattet kulturhistoriske eiendommer og 16 nasjonale festningsverk.

Sverre Fehn skriver et sted: “Når jeg tegner en bygning på et fullstendig urørt sted i naturen, er det en kamp, et angrep på naturen fra vår kulturs side. I denne konfrontasjonen mellom kultur og natur forsøker jeg å utforme en bygning som kan gjøre folk mer bevisst på skjønnheten i omgivelsene, og det er mitt håp at synet av bygningen i omgivelsene også kan skape en ny bevissthet som ser stedets skjønnhet”.

Enkelte av Forsvarets bygg og anlegg kan nok virke utfordrende på vår tids arkitekter. De kan oppleves som et angrep på naturen fra vår kulturs side. Jeg tror heller ikke det er like lett å tegne en flerbrukshall eller treningsfasiliteter som skaper bevissthet om stedets skjønnhet. Desto viktigere er derfor den jobben dere gjør.

Også Forsvaret skal som kulturbygger finne en god balanse mellom natur og kultur. Det har vi tradisjoner for. Våre festningsverk er et levende bevis på det. De ligger som opplyste forbilder i novembernatten. De formidler kultur og natur i harmoni. De gir inspirasjon og utstråler skjønnhet.   

God arkitektur bygger en bro til vår historie. God arkitektur er nyskapende og nytenkende. Omstillingen i Forsvaret de senere år har vært kjennetegnet av nyskapning og nytenkning. Forsvarssektorens investeringer i eiendom, bygg og anlegg har vært en viktig del av dette.

Vi vet at Forsvarsbygg tar sitt samfunnsansvar på alvor. Derfor integrerer dere miljø- og energivennlige løsninger i arkitekturen. Vi kjenner også godt til den vekten Forsvarsbygg legger på bygningers arkitektoniske kvaliteter. Derfor denne utdelingen av arkitekturprisen for 2011.

Arkitektonisk kvalitet, brukskvalitet, kapasitet for endring, energi og miljø, kostnadseffektivitet og nytenking. Det er disse kriteriene dagens nominerte er målt ut i fra. Vinneren av Forsvarsbyggs arkitekturpris 2011 oppfyller alle disse kriteriene.

Vi har et bygg som viser god hverdagsarkitektur, som ser muligheter for flere brukergrupper. Vi ser løsninger som kan endres ved behov og over tid.

Innovasjon og nytenkning kjennetegner årets vinner. Det er samtidig et bygg som er tradisjonstro. Bruk av trevirke er et adelsmerke i norsk byggeskikk. Tre er ikke bare et miljøvennlig og fornybart materiale. Vi ser her et spennende estetisk uttrykk som peker fremover.

God energiøkonomi er et annet kjennetegn. Omtanke for miljø så vi allerede da bygget ble til. Ved å bygge boligene under telt, tok man ikke bare vare på materialets kvalitet. Sikkerhet, helse og arbeidsmiljø ble også godt ivaretatt.

Jeg vil berømme årets vinner og Forsvarsbygg for evnen dere viser til å skape funksjonelle og gode løsninger. Løsninger som også kan endres ved behov og over tid. Løsninger som er forut for sin tid og fremtidsrettet. Det trenger Forsvaret. Det trenger våre vervede og befal i Østerdalen garnison.

Og for meg er det spesielt moro å få lov å dele ut nettopp denne prisen. Jeg fikk nemlig være med og åpne bygningene i august i fjor.

Den gang sa jeg at det føltes riktig å bruke metaforen «hel ved» når vi snakket om bygningene.

Hel ved – det er de menneskene som er til å stole på, og som er i god kontakt med seg sjøl om omverdenen. Disse husene ser bra ut, de er miljøvennlige, energibesparende og er trivelig å bo i: de er rett og slett hel ved. Jeg var og er fortsatt imponert over fleksibiliteten, materialvalget og de gode løsningene.

Jeg gratulerer derfor Idrettsparken boliger i Rena sentrum med Forsvarsbyggs arkitekturpris 2011.