Historisk arkiv

Vi skal lære av 22. juli

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Regjeringen [har] nedsatt en egen 22. juli-kommisjon som skal gjennomgå hendelsene denne forferdelige dagen, og evaluere hvordan krisen ble håndtert, skriver forsvarsminister Grete Faremo.

Innlegg i Aftenposten 30. september 2011
Av forsvarsminister Grete Faremo (A)

22. juli ble det norske samfunn rammet på en måte vi tidligere aldri har sett i fredstid. Vår evne til krisehåndtering ble satt på en hard prøve.

Soldater vokter Stortinget etter terrorangrepet 22. juli 2011

Soldater vokter Stortinget etter terrorangrepet 22. juli 2011 (Forsvaret)

Flere har stilt spørsmålet om beredskapen fungerte godt nok i denne situasjonen. Det er både legitimt og nødvendig å stille det spørsmålet. Derfor har regjeringen nedsatt en egen 22. juli-kommisjon som skal gjennomgå hendelsene denne forferdelige dagen, og evaluere hvordan krisen ble håndtert.

Det er viktig å få fram alle detaljer og vurderinger som ble gjort underveis i operasjonen i Regjeringskvartalet og på Utøya. Samtidig skal vi gi honnør til den enorme innsatsen som ble lagt ned av svært mange innen politiet og beredskapsetatene. Jeg ønsker i likhet med stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt at de blir «vurdert ut fra realitetene i sann tid.».

Ansvaret
Både i evalueringen og i den videre diskusjonen må vi ha ansvarsforholdene mellom politi og forsvar klart for oss. Politiet er vår sivile ordensmakt og har ansvar for å forebygge og bekjempe kriminalitet og terror. Forsvarets oppgave er å hevde Norges suverenitet og forsvare oss mot ytre angrep.

Forsvaret besitter imidlertid ressurser og personell som kan være relevante for politiets arbeid i en krisesituasjon. Derfor har vi en egen instruks som regulerer Forsvarets bistand til politiet. Dersom politiets ressurser ikke strekker til i en gitt situasjon, kan enhver politimester be Forsvaret om administrativ og operativ bistand – for eksempel helikoptertransport – ved å rette en enkel anmodning til Forsvarets hovedkvarter. Forsvaret stiller da sine ressurser til rådighet under politimesterens overordnede ledelse av operasjonen.

Politiet kan også be Forsvaret om såkalt håndhevelsesbistand – for eksempel ved pågripelse av farlige personer eller sikring av offentlige bygninger. Dette krever i så fall klarering på politisk nivå, for å ivareta justisministerens og forsvarsministerens konstitusjonelle ansvar. Da sender vedkommende politimester anmodning til Politidirektoratet, som gir tilråding til Justisdepartementet, som ber Forsvarsdepartementet om å godkjenne bistanden. Dette kan fremstå som en noe omfattende prosess, men tar i praksis ikke lang tid. I hastetilfeller etableres dessuten direktekontakt mellom politiet og aktuell bistandsenhet, og i nødsituasjoner kan enhver sjef innlede tiltak uten å avvente formell godkjenning.

Gjennomgang
Mange spørsmål kan og bør stilles om politiets og Forsvarets innsats den 22. juli. Dette er ikke tida for å konkludere. 22. juli-kommisjonen skal gå grundig gjennom det som har skjedd og legge fram sin rapport om et år. Dessuten vil Politidirektoratet gå gjennom og evaluere politiets handlinger, mens Forsvarsdepartementet og forsvarssjefen vil gjennomgå forsvarssektorens støtte til sivile etater ved alvorlige hendelser, ulykker og katastrofer.

Forsvarsdepartementet arbeider også med den nye Langtidsplanen for Forsvaret, som regjeringen legger fram for Stortinget til våren. Det er viktig å sikre at Forsvarets bistand til det sivile samfunn og eksisterende samarbeidsordninger blir gjennomgått grundig også her. Vi trenger robuste ordninger for støtte til det sivile samfunn. Bare slik kan vi få best mulig samfunnssikkerhet ut av alle de tilgjengelige ressursene.

Helikopterberedskap
Etter 22. juli er det viktig å se på helheten i beredskapen vår. Forsvarets og politiets ressurser må sees i sammenheng og brukes på den mest effektive måten for samfunnet. Derfor har vi nå fått på plass en militær helikopterberedskap for å støtte samfunnets og politiets behov.

Bell-helikoptrene vil kunne støtte politiet ved anmodning. I tillegg legger vi også til rette for at også Sea King redningshelikoptre enklere kan benyttes til transport av politiets mannskaper ved prekære behov.

Dette rokker ikke ved prosedyrene i bistandsinstruksen, de skal følges. Justisministeren og forsvarsministeren skal sikre at ingen prinsipielle eller administrative hindringer skal ligge i veien for rask reaksjon hos alle parter ved akutt behov for transportstøtte.

Vårt samfunn ble hardt rammet av terroren 22. juli. Vi må snu hver stein for å se om det er mulig å styrke beredskapen. Derfor setter vi i gang dette tiltaket allerede nå. Det vil skape økt trygghet.