Historisk arkiv

Attraktivt mannskap i Sjøforsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Innlegg i Bergens Tidende, 30. august 2012.

Av statssekretær Roger Ingebrigtsen.
Innlegg i Bergens Tidende, 30. august 2012.

I Forsvaret snakker vi mye om kapabiliteter. Da mener vi gjerne materiell – systemer, våpen, og i Sjøforsvarets sammenheng - fartøy. Men den viktigste delen av enhver kapabilitet er menneskene som betjener dem. De som opererer systemene, våpnene, fartøyene og som sørger for sikkerhet og trygghet for oss alle.

De menneskene skal vi ta vare på. Og det er viktigere enn noen gang, fordi vi ikke har råd til og mistede gode folkene våre. Norge er i dag er et høyteknologisk kunnskapssamfunn, og konkurransen om spesialisert kompetanse – ikke minst teknologisk – er blitt hardere. Mange av Forsvarets ansatte kan i dag velge og vrake i gode stillinger på det private markedet. Ikke minst Sjøforsvaret har personallekkasje til maritim virksomhet og relaterte bransjer.

Vi kan ikke konkurrere med de store oljeselskapene på lønn. I stedet må vi satse på å skape bedre rammevilkår slik at flere velger å bli. Derfor har vi økt antall plasser på tekniske linjer ved Sjøkrigsskolen og innledet samarbeid med tekniske fagskoler. Vi har fått en mer aktiv familiepolitikk, og gjør det vi kan for at de som velger å bli ikke belastes med for mye overtidsarbeid. Men vi må gjøre mer. Ved årsskiftet vil regjeringen legge fram en ny stortingsmelding om kompetanse i Forsvaret. Den vil skissere hovedlinjene for en bedre personellpolitikk og gi innspill til nye tiltak. Vi må rekruttere flere og få flere til å bli.

Samtidig vil jeg berolige dem som mener at sikkerhetssituasjonen for Norge er truet fordi fartøy ligger til kai. Det har aldri vært meningen å seile alle fartøy samtidig. Det er heller ikke nødvendig å gjøre det for å synliggjøre vår evne til å operere dem. I dag er det slik at tre av de fem fregattene skal være operative til enhver tid, ett skal benyttes til opplæring av mannskaper og det siste vil være inne til tungt vedlikehold. Ved en eventuell sikkerhetspolitisk krise vil vi selvsagt kunne operere flere eller alle fregattene samtidig dersom situasjonen krever det.

Våre fartøy er kontinuerlig ute og seiler, og bidrar i øvelser og operasjoner, hjemme og ute. Vi har brukt milliardbeløp på nye fregatter og kystkorvetter, og vi har anskaffet nye kystvaktfartøy. Da må vi også ta godt vare på menneskene som skal operere de nye fartøyene, slik at flere velger Sjøforsvaret som arbeidsplass etter endt utdanning, og flere av de erfarne velger å bli. Vi er ikke i mål med dette arbeidet. Men sammen med organisasjonene skal vi jobbe for at Sjøforsvaret blir en attraktiv arbeidsplass for flere.