Historisk arkiv

Dumsnilt og inkompetent?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Aftenpostens utenrikspolitiske redaktør, Kjell Dragnes forsøker igjen å ironisere over den norske F-35 prosessen og tegner et bilde av dumsnille politikere og inkompetente byråkrater.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen, Forsvarsdepartementet

Aftenpostens utenrikspolitiske redaktør, Kjell Dragnes forsøker igjen å ironisere over den norske F-35 prosessen og tegner et bilde av dumsnille politikere og inkompetente byråkrater. Dragnes raljeringer er etter min mening nok et forsøk på å overskygge følgende faktum:

1) Den norske kampflyprosessen er drevet fram av den beste ekspertisen Norge kan fremskaffe. Hele forsvarsledelsen har vært involvert i denne prosessen. Et stort utvalg av politikere og byråkrater fra forskjellige departementer er involvert. Forsvarets forskningsinstitutt står for mye av de faglige beregningene og Finansdepartementet er dypt involvert i de økonomiske beregningene.

2) Alle tall og beregninger blir kvalitetssikret av eksterne, uavhengige aktører. Holte Consulting fikk i sin tid oppdraget som uavhengig, ekstern kvalitetssikrer. Dette innebærer at Holte Consulting, på selvstendig grunnlag, må gå god for de beregninger som kampflyprogrammet legger til grunn.  

3) Saken har vært og blir grundig politisk behandlet. Tre forsvarsministre har vært involvert. Saken ble lagt fram i sin fulle bredde for Stortinget i forbindelse med kjøp av fire treningsfly i fjor. Et samlet storting sluttet seg til anskaffelsen. Regjeringen skal legge fram en anbefaling for Stortinget i vår, og saken er forventet å bli ferdigbehandlet av Stortinget i vårsesjonen.

Prosessen for å kjøpe nye kampfly representerer en av de største og grundigste saksbehandlinger i norsk historie. Dette er ikke kjøp av hyllevare. Dette er et av de største og mest kompliserte prosjekter i historien. I et så stort prosjekt finner man et utall av aktører og kommentatorer. Det er derfor helt uunngåelig at vi får en rekke utspill og spekulasjoner i media. Noen viser seg å ha substans, mens andre viser seg å være kun dystre spådommer.

Våre foreldre og besteforeldre stod overfor den samme utfordringen på 70-tallet; å sørge for at Norge har et kampflyvåpen. Det var usikkerhet også da. De valgte F-16. Det viste seg å være en veldig god beslutning. Nå er det dagens politikere som har fått ansvaret. Jeg kan forsikre om at vi er vårt ansvar bevisst!

(Publisert i Aftenposten)