Historisk arkiv

En langtidsplan i balanse – også denne gangen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Av Ingrid Aune, politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet (Ap). Publisert i Adresseavisen 13. juni 2012.

Av Ingrid Aune, politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet (Ap).
Publisert i Adresseavisen 13. juni 2012.

Christian Bugge-Hjort fra Norges Forsvarsforening (NFF) trekker i sitt innlegg den 11. juni opp en rekke bekymringer knyttet til den økonomiske balansen i den nye langtidsplanen for forsvarssektoren. I likhet med Norges Forsvarsforening er også regjeringen opptatt av forsvarssektorens langsiktige bærekraft. Jeg merker meg at Norges Forsvarsforening mener at vi gjennom siste langtidsperiode har fått et forsvar i balanse. Det er godt at vi er enige om dette utgangspunktet.

Jeg kan forsikre Bugge Hjort om at den langtidsplanen vi nå legger opp til også er i balanse. Regjeringen har gjort tydelige valg for å sikre en fornuftig bruk av forsvarspengene. Denne regjeringen har lagt frem en langtidsplan som styrker Forsvaret, vil møte den vedtatte forsvarsambisjonen og samtidig sikrer nødvendige investeringer i øvrig struktur. Langsiktig balanserte planer har vært et grunnleggende element i forsvarspolitikken over lang tid. Det er dette som gjør at vi – samtidig som vi beslutter anskaffelse av nye kampfly – også kan igangsette anskaffelse av nye enhetlige panserkjøretøy: tidenes største materiellanskaffelse til Hæren.

Bugge-Hjort hevder at man i Stortinget ikke er kommet frem til et bredt forlik om langtidsplanen. Til det vil jeg si: en samlet forsvars- og utenrikskomité stiller seg bak den overordnede innretning, prioriteringer og føringer som er lagt i den nye langtidsplanen. En samlet komité er enige om det sikkerhetspolitiske utfordringsbildet og hvilke konsekvenser dette har for en ansvarlig forsvarspolitikk. En samlet komité er også enig om tidenes største og kanskje viktigste forsvarsanskaffelse – kampflyene.

Jeg er glad for at det også er bred enighet om Forsvarets innretning og struktur. Alle partier på Stortinget, med unntak av FrP, ønsker én hovedbase for kampfly og at denne legges til Ørland. Dette gir oss et meget godt utgangspunkt for å utvikle fremtidens kampflyvåpen.