Historisk arkiv

Et forsvar for vår tid – med base i Midt Troms

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Mange mennesker i Midt Troms har ventet i spenning på regjeringens langtidsplan. I går la vi den fram. Og jeg har aldri før fått anledning til å være med å løfte Midt Troms mer enn det vi nå foreslår overfor Stortinget.


 Av statssekretær Roger Ingebrigtsen, Forsvarsdepartementet
 
Mange mennesker i Midt Troms har ventet i spenning på regjeringens langtidsplan. I går la vi den fram. Og jeg har aldri før fått anledning til å være med å løfte Midt Troms mer enn det vi nå foreslår overfor Stortinget.


Vi snakker om en sterk økt satsing på Forsvaret i denne delen av landsdelen. Det blir mer av alt. Vi gjør det ikke av distriktspolitiske hensyn. Vi gjør det fordi Forsvaret har Midt Troms som en av sine aller viktigste regioner. Her finnes de beste områdene for trening. Og her finnes vertskommuner som stiller opp, både for våre ansatte og deres familier.

Et avgjørende premiss for vår satsing i denne delen av fylket er regjeringens nordområdepolitikk. Ved å utpeke nordområdene som vårt viktigste strategiske satsing har vi pekt ut retningen: Det er i nord det skjer. Det er her vi har aller mest å forsvare. Våre enorme rikdommer i havet er vårt spisskammer og skattkammer. Om noen, en eller annen gang i framtiden, måtte tenke på å utfordre oss med makt, skal de vite at de vil møte motstand.

Derfor bruker Norge mer enn 40 milliarder på Forsvaret hvert år. Det er vår brannstasjon om det noen gang skulle bryte ut brann. Og brannstasjonen skal ha moderne utstyr med topp kompetent personell.

I vår langtidsplan slår vi igjen fast at Hæren har Målselv/Bardu som sitt hovedsete. Det styres herfra. De strategiske valg gjøres herfra. Den skapes herfra.
Derfor er jeg svært glad for at vi har funnet budsjettmessig rom for å videreføre 2. bataljone på Skjold. Garnisonen er et usedvanlig godt utgangpunkt for trening i et helt nytt skytefelt. Her skal vi nå skape en moderne og framtidsrettet arktisk, lett utrustet innsatsstyrke. De skal ta seg like selvfølgelig fram på ski, som på scooter som på terrengkjøretøy. De skal være blant de beste i verden til å operere i snø, i mørke og i kulde.

I Bardu har min gode venn og ordfører Arne Nystedt kjent bekymring for Troms militær sykehus. Han og befolkningen i hele regionen er redd for å miste et kjært helsetilbud. Det er i det faglige rådet til forsvarssjefen foreslått nedlagt.
Det finnes helt klart grunner for å spørre om det er riktig av et forsvar å drifte et sykehus. Det finnes få grunner for akkurat det. Men vi er klar og tydelig på at det nå skal opprettes en samhandlingsinstitusjon til erstatning. La vårt helsevesen, våre kommuner, vårt fylke og Forsvaret skape noe sammen. Det er allerede igangsatt en prosess med å samlokalisere Forsvrets ulike helsetjenester i indre Troms, og samlokalisere disse i det nye senteret. Vi vil være med å bygge noe sammen.

I Sørreisa har ansatte og innbyggere kjent alvorlig bekymring for nedleggelse av Luftforsvarets kontroll og varslingstasjon med nær 100 ansatte. Den ble foreslått nedlagt i forsvarsjefens fagmilitære råd. Ordfører Paul Dahlø har slåss hardt mot forslaget.

Forslaget blir ikke fulgt. Vi vil opprettholde aktiviteten i Sørreisa. Ikke av distriktspolitiske hensyn. Vi gjør det fordi vi mener CRC er en nøkkelkapasitet. Et nytt og moderne anlegg med høyt nivå på de ansatte. Nå øker vi aktiviteten ved å legge skoledriften hit. I tillegg får sentrum en fin tilvekst ved at vi nå bygger splitter nye befalsforelegninger. Den beslutningen tok vi i går formiddag. Klarere signal om langsiktig satsing kan ikke gis.


Noen bekymringer faller mest på de ansatte. Enkelte bekymringer rammer en hel region. Jeg vet at mange i Midt Troms har fryktet at Forsvaret skulle nedlegge driften av Bardufoss flyplass.

Slik blir det ikke. Vi har besluttet at den skal videreføres. Vi snakker gjerne med Samferdselsdepartementet om hvordan. Men med langtidsplanen er all tvil borte: Du som trenger trygghet for å ha et flyplasstilbud i indre Troms kan senke skuldrene. I tillegg videreføres vår satsing på Helikopterbasen på Bardufoss.
Vi lever i en region som ofte rammes av sivile kriser. Det være seg snøskred, søk eller ulykker. Regjeringen varsler nå at Heimevernet skal kunne bidra med et tydelig mandat i slike situasjoner. Og vi ønsker å opprettholde størrelsen på Heimevernet og i tillegg at mannskapet skal få trene mer.

Jeg vil takke alle som har stått på for Forsvaret i Midt Troms. Vi har mottatt brev, fått telefoner og vært i møter med hundrevis av politikere, ansatte, tillitsvalgte og innbyggere. Dere har alle bidratt godt. Deres stemmer er hørt. Med faglig tyngde og gode argumenter har dere bidratt til at denne langtidsplanen har et svært tydelig Midt Troms-preg.  Fordi det er bra for Forsvaret.

På trykk i Troms Fo9lkeblad 24. mars 2012.