Historisk arkiv

Et forsvar for vår tid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Den nye langtidsplanen for Forsvaret er en formidabel investering i vår felles, langsiktige sikkerhet. Den er viktigfor hele Norge, men kanskje aller viktigst for oss i nord: Det er her – med våre enorme havområder og ressursrikdom - vi har aller mest å forsvare.


Av statssekretær Roger Ingebrigtsen, Forsvarsdepartementet
 
Den nye langtidsplanen for Forsvaret er en formidabel investering i vår felles, langsiktige sikkerhet. Den er viktigfor hele Norge, men kanskje aller viktigst for oss i nord: Det er her – med våre enorme havområder og ressursrikdom - vi har aller mest å forsvare.

Vi er allerede et av de land i Europa som bruker mest penger på Forsvar. Og i en tid der de aller fleste NATO-land tvinges til omfattende kutt, foreslår regjeringen å øke forsvarsbevilgningene det neste tiåret. Hvorfor?

Det kunne selvsagt være fristende å bruke noen av Forsvarsdepartementets 40 milliarder på  veier, kultur eller helse. Men viljen til å vedlikeholde og modernisere vårt forsvar står meget sterkt i det norske folk.  For Forsvaret er som en husforsikring: Du tror ikke huset ditt vil brenne. Men du er villig til å betale en forsikringspremie i tilfelle ulykken skulle skje.

Derfor vil regjeringen opprettholde dagens høye nivå på forsvarsbudsjettet og i tillegg øke rammen de åra den store F-35-anskaffelsen skal gjennomføres. Om noen en gang der i framtiden ønsker å utfordre våre nasjonale interesser med makt, skal vi ha et sterkt nok forsvar til at de tenker seg om – og lar være.
Det skal folkelig sagt gjøre vondt å utfordre oss. Det er å bygge en krigsforebyggende terskel. I tillegg skal Forsvaret, gjennom sin tilstedeværelse i lufta, til havs og på land, markere vår suverenitet og gjennom trening og større øvelser, være forberedt på å møte en hver tenkelig situasjon.

For Nord-Norge er det en dårlig og mange gode nyheter i langtidsplanen. Den dårlige nyheten er at Bodø og landsdelen mister hovedbasen for våre kampfly. Det er en tung beslutning å foreslå å legge ned basen i Bodø. Da jeg i juni 2010 ble statssekretær i Forsvarsdepartementet var jeg trygg på at Bodø ville bli valgt.


Slik ble det ikke. Ørlandet viste seg rett og slett å være det beste stedet å operere våre kampfly fra. Her kan flyene uten noen form for forstyrrelse fra sivil trafikk øve døgnet rundt. Og de kan ta i mot hundrevis av allierte fly for trening. Når Bodø i tillegg er betydelig mer kostnadskrevende i form av tunge investeringer i en ny rullebane, falt vi etter grundige overveielser ned på Ørlandet.


Det betyr ikke at vi forlater Bodø. Tvert i mot: Bodø blir fortsatt Norges viktigste forsvarsby. Vi flytter Luftforsvarets ledelse og dets inspektorater til Bodø. Og vi flytter deler av den aktivitet vi foreslår nedlagt på Mågerø til Bodø.

Resten av langtidsplanen er en vandring i gode nyheter for landsdelen:

*Kystvakten er og blir lokalisert på Sortland og får overført et nytt skip med det første.
*Vi følger ikke forslaget om å legge ned HV-distriktet i Nordland.
*2. bataljon på Skjold ble foreslått nedlagt. Vi følger ikke forslaget. Vi opprettholder en bataljon på Skjold med et betydelig vernepliktsinnslag. Den skal også inngå i en kommende arktisk innsatsstyrke.
*Troms Militære Sykehus i Bardu ble foreslått nedlagt. Det finnes gode grunner for at Forsvaret ikke trenger et eget sykehus. Men regjeringen ønsker å erstatte TMS med en ny helseinstitusjon i tråd med intensjonen i samhandlingsreformen. Det er allerede igangsatt en prosess med å samlokalisere Forsvarets ulike helsetjenester i indre Troms, og samlokalisere disse i det nye senteret.
* I følge ikke forslaget om å redusere Orion-flåten på Andøya. Den skal videreføres med seks fly og fortsette de viktige oppgavene innenfor overvåkning av større havområder og til informasjonsinnhenting og miljø-og ressursforvaltning.
*Vi sier nei til forslaget om å legge ned CRC (Luftforsvarets kontroll og varslingsstasjon) i Sørreisa. Tvert i mot: Det skal varig bli der. Og tilføres ny aktivitet i form av Luftforsvarets kontroll- og varslingsskole.
*I tillegg besluttet Forsvarsdepartementet i går å sette i gang utbyggingen av befalsforlegninger i Sørreisa. Prosjektet vil gi personellet attraktive og sentrumsnære boliger med god kvalitet.
*Vi sikrer Bardufoss flyplass videre drift. All tvil er nå ryddet av veien.
*Heimevernet i Nord-Norge skal opprettholde sin struktur og trenes mer. Det gir mer trygghet for alle steder i landsdelen.
*Evenes er valgt som framskutt operasjonsbase for våre kampfly. Det sikrer permanent tilstedeværelse av F-35 i nord og økt aktivitet i nordre Nordland og sør i Troms. Evenes vil som fremskutt operasjonsbase  sikre evnen til overvåking av luftrommet over Nord-Norge og tilstøtende områder, samtidig som basen kan benyttes for periodisk kampflytrening med egne og allierte styrker.
*Kystjegerne på Trondenes videreføres og inngår i vår framtidige arktiske innsatsstyrke.
*Ramsund orlogsstasjon videreføres for å understøtte Sjøforsvarets fartøyer og spesialstyrkenes trening og styrkeproduksjon der.

På trykk i Nordlys 26. mars 2012.