Historisk arkiv

Europas mest moderne marine

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Sannheten er at Norge i dag har Europas mest moderne marine. Topp moderne fregatter og kystkorvetter er på plass. De seiler i dag akkurat det de skal etter de planene Stortinget har trukket opp.

Av forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap)
Publisert i Aftenposten 5. september 2012

I kjent stil tegner Kjell Dragnes et bilde av et sjøforsvar i krise i gårsdagens Aftenposten.

Sannheten er at Norge i dag har Europas mest moderne marine. Topp moderne fregatter og kystkorvetter er på plass. De seiler i dag akkurat det de skal etter de planene Stortinget har trukket opp. Det drives permanent trening og øving om bord, enten de seiler eller ligger ved kai i Haakonsvern. I tillegg trener hele forsvaret stadig mer i simulatorer, i Norge som i andre moderne land.

Dragnes tar rett og slett feil når han tror at denne type krigsskip skal være permanent til sjøs, nærmest for å «holde vakt». Det er det faktisk Kystvakten som skal – og det er den, dag og natt, året rundt, også den med svært moderne materiell og svært dyktige mannskaper.

Norge er det landet i Europa som bruker mest penger på forsvaret per innbygger. På FFIs seminar om forsvarsøkonomi den 4. september slo eksperter fra inn- og utland fast at ikke bare har vi et høyt budsjett som i tillegg øker år for år, vi har også vært tidlig ute med effektivisering og omstilling, og derved fått mer forsvar for hver krone. Men da må vi også løse oppgavene på nye måter.

Det Dragnes derimot har helt rett i, er at vi har en utfordring knyttet til å rekruttere og beholde personell i deler av sjøforsvaret. På grunn av sin høye kompetanse er Forsvarets ansatte attraktive. Sjøforsvaret lekker personell til nettopp de bransjene som går aller best i dette landet. Problemet er ikke mangel på penger; både hjemler og lønnsmidler ligger der, men for mange stillinger står likevel tomme.

For å bøte på dette har vi for lengst iverksatt en rekke tiltak, bl.a. økt rekrutering og utdanning av teknisk personell. Mer kommer i Stortingsmeldingen om personell og kompetanse i forsvarssektoren.

Hvor mye forsvar er nok? Det som er viktigst er at vi har evne og vilje til å bruke den makt vi rår over dersom våre nasjonale interesser blir truet.

Det gjør vi i dag.