Historisk arkiv

Feil slutning om basevalg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Adresseavisen gir på lederplass inntrykk av at jeg har påvirket de nordnorske Ap-fylkene i spørsmålet om framtidig basevalg. Det har jeg ikke.

Av statssekretær Roger Ingebrigtsen (A), Forsvarsdepartementet

Adresseavisen gir på lederplass inntrykk av at jeg har påvirket de nordnorske Ap-fylkene i spørsmålet om framtidig basevalg. Det har jeg ikke.

Jeg har derimot, i et foredrag om den neste langtidsplanen, opplyst de nordnorske Ap-fylkene om at Regjeringen ikke har tatt stilling til i saken, Heller ikke den politiske ledelse i Forsvarsdepartementet.

I tillegg sa jeg på møtet at det er sterke sider ved begge kandidater. Men også noen utfordrende spørsmål. Og jeg la til: Ingen kan ta noe for gitt. Dette er fortsatt et åpent spørsmål. Dessverre vil noen bli skuffet. Det kan bli Bodø. Det kan bli Ørlandet.

Jeg forlot møtet etter mitt foredrag. Neste dag gjorde en av delegatene meg oppmerksom på at de nordnorske fylkene var blitt enige om en uttalelse med enighet om kampflybase, fiskeripolitikk og Nasjonal transportplan. Jeg ytret tilbake «fint at Nord-Norge holder sammen».

Jeg synes det er fint når trøndere finner sammen og bygger god politikk for trøndelags-regionen. Det synes jeg også gjelder Nord-Norge.

Men det er ikke regional enighet som avgjør hvordan vi konkluderer i denne viktige saken for landet. Vi velger det som er beste for Norge i dag. Og for framtidige generasjoner. Verken jeg eller andre gjør det raskt: Vi har brukt flere år på dette store spørsmålet. Stilt hundrevis av spørsmål. Gjennomført betydelig ekstern kvalitetssikring, Snudd alle stener. Søkt alle svar. Gjort hva vi kan for å være sikre på at et av de viktigste forsvarspolitiske spørsmål i vår tid får en riktig konklusjon. Den bør også våre barnebarn og oldebarn mene var riktig.

(Publisert i Adresseavisen)