Historisk arkiv

Forsvaret er i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I et VG-innlegg 31. august er Bjørn Erichsen «forbannet» på norske politikere fordi de angivelig ikke tror at vi trenger et godt forsvar i nord. Heldigvis er Erichsens påstand uten grunnlag. Vi har et godt forsvar – med et markant nordlig tyngdepunkt.

Av statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap)
Publisert i VG 5. september 2012

I et VG-innlegg 31. august er Bjørn Erichsen «forbannet» på norske politikere fordi de angivelig ikke tror at vi trenger et godt forsvar i nord. Heldigvis er Erichsens påstand uten grunnlag. Vi har et godt forsvar – med et markant nordlig tyngdepunkt.

Det er nettopp i nord – med enorme havområder og ressursrikdom – at Norge har aller mest å forsvare. Derfor er Forsvarets operative hovedkvarter lokalisert på Reitan. Derfor har Hæren sitt hovedsete i Målselv og Bardu. Her ligger Hærens øverste ledelse, og her har vi Brigade nord, med Panserbataljonen og 2. bataljon. I tillegg vil vi se vi nærmere på muligheten for etablering av en egen arktisk innsatsstyrke, der blant annet marineenheter fra Trondenes naturlig vil kunne inngå.

Vi har valgt Ørland som hovedbase for de nye kampflyene og Evenes som fremskutt operasjonsbase. Dette gir dekning over hele landet samtidig som den fremskutte basen på Evenes gir kort reaksjonstid og god rekkevidde nettopp over nordområdene. Faktisk bedre enn dagens base på Bodø. Kampfly er uansett en kapasitet som lar seg forflytte til fremskutte baser når det er nødvendig, og dette er også kjernen i Luftforsvarets operasjonskonsept. For øvrig står Luftforsvarets ledelse og inspektoratene på flyttefot til Bodø. Kontroll -og varslingsstasjonen på Sørreisa videreføres. Og tilføres ny aktivitet i form av Luftforsvarets kontroll- og varslingsskole som i dag er lokalisert på Mågerø.

Kystvakten har sin hovedbase på Sortland. Og norske marinefartøyer – inkludert fregatter og ubåter - opererer regelmessig i nordlige havområder.

Militær styrke måles ikke i antall baser, men i evne til innsats. For å få mest mulig stridsevne ut av hver forsvarskrone, legger vi vekt på å redusere unødig og kostnadskrevende infrastruktur. Det var ikke lenger behov for Olavsvern. Forsvarssjefen anbefalte nedleggelsen, og den skjedde etter konsultasjoner med NATO. Ressursene som spares inn, er satt inn i økt operativ aktivitet i nord. Sjømilitær slagkraft avgjøres ikke av hvor støttepunktene på land er lokalisert, men av hvor fartøyene seiler.

Det er riktig at leveransen av helikoptre til våre fregatter er forsinket. Det skyldes forhold hos produsenten, og det er noe vi ser meget alvorlig på. Men det skyldes ikke manglende prioriteringer på norsk side. Helikoptrene skal på plass snarest mulig og vi har iverksatt tiltak med å se på alternativer i tilfelle leveransene av NH90 blir vesentlig ytterligere forsinket, eller helt uteblir.

Jeg kan også forsikre Erichsen om at vi slett ikke begrenser vår innsats i nord av frykt for å provosere andre. Tvert om: Vi tror at solid norsk militær tilstedeværelse i nordområdene virker stabiliserende og bidrar til forutsigbarhet. Det viser også at Norge både kan og vil yte motstand hvis noen i fremtiden skulle utfordre oss med makt.

Forsvaret er i nord. Det er der det skal være.