Historisk arkiv

Kamp om kampflysannheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Norge skal ha det beste kampflyet for norske forhold. Da trenger vi F-35.

Norge skal ha det beste kampflyet for norske forhold. Da trenger vi F-35.

Av Roger Ingebrigtsen, statssekretær i Forsvarsdepartementet.

I Klassekampens leder 28. februar mener Bjørgulv Braanen å vite at Norge vil kjøpe kampfly som vi verken trenger eller kan utnytte. Det kan ikke stå uimotsagt.

Kriteriene for valg av kampfly var ikke «lett, enkelt og billig», slik Klassekampen ønsker seg. Tvert i mot: Norge har behov for et fly som kan kombinere evnen til luftforsvar og støtte til hær- og sjøstyrker. Det må ha moderne og gode sensorer og ha evne til å angripe bak fiendtlige linjer i en stridssituasjon. Dette er et høyt ambisjonsnivå. Vi skal ha et kampfly som kan levere det beste forsvaret av Norge i 30-40 år fremover. Vi trenger et avansert, fremtidsrettet fly - ikke en ren erstatning for dagens F-16.

Kriteriene ble utviklet i et omfattende flerdepartementalt samarbeid. Kriteriesettet var selvfølgelig likt for tilbyderne. Før den endelige forespørselen ble sendt, ble kriteriene låst fast og faktisk også fysisk låst ned. Det var ingen mulighet til å endre på disse i ettertid.

Når de operative egenskapene til Gripen og F-35 skulle analyseres og sammenlignes ble flyene testet mot moderne våpensystemer i våre interesseområder. De kan sammenlignes med testløyper med stigende grad av kompleksitet. Å snakke om oppdrag i Iran har derfor ingen ting med realitetene å gjøre.

Kampflyprosessen er en av de største og grundigste saksbehandlinger i norsk historie. Naturlig nok, for slike fly er ikke hyllevare. Et samlet storting besluttet i fjor å anskaffe fire treningsfly. Regjeringen skal i vår legge fram en anbefaling for Stortinget om det samlede kampflykjøpet, og vi vil enda en gang få en grundig politisk behandling.

Våre foreldre og besteforeldre sto overfor den samme utfordringen på 70-tallet; å sørge for at Norge har et godt fungerende kampflyvåpen til forsvaret av Norge. De valgte F-16. Det viste seg å være en veldig god beslutning. Nå er det dagens politikere som har fått ansvaret. Jeg kan forsikre om at vi er vårt ansvar bevisst!

(Publisert i Klassekampen 29. februar 2012)