Historisk arkiv

Medaljeseremoni for tjeneste i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Vårt engasjement i Afghanistan hadde vært umulig uten støtten dere gir. Jeg har lyst å rette en spesiell takk til dere for den støtten dere har gitt våre soldater mens de har vært ute, sa forsvarsminister Eide ved medaljeseremonien for PRT (Provincial Reconstruction Team) 18.

Akershus festning 8. juni 2012
Forsvarsminister Espen Barth Eide

Forsvarsminister Espen Barth Eide takker de hjemkomne soldatene fra PRT 18 under en medaljeseremoni på Akershus festning

Forsvarsminister Espen Barth Eide takker de hjemkomne soldatene fra PRT 18 under en medaljeseremoni på Akershus festning. (Torgeir Haugaard, Forsvarets mediesenter)

Soldater,
Kjære alle sammen!

Hjertelig velkommen hjem til Norge. Det er veldig godt å se dere. Som ansvarlig statsråd er det ikke minst godt å vite at samtlige i PRT 18 har kommet hjem i god behold.

Vi er mange til stede her i dag som ønsker å vise vår takknemlighet.

Pårørende, familie og venner er sammen med oss i dag. Velkommen også til dere. Vårt engasjement i Afghanistan hadde vært umulig uten støtten dere gir. Jeg har lyst å rette en spesiell takk til dere for den støtten dere har gitt våre soldater mens de har vært ute.

Vi vet dere soldater har vært gjennom en spennende og til dels urolig tid i Afghanistan. Dere har gjennomført viktige operasjoner i et område med store indre spenninger. Med grundighet, profesjonalitet og dyktighet. Det er adelsmerker ved Forsvaret vi er stolte av. Derfor er vi stolte av dere.

I løpet av deres tid i Afghanistan er vi igjen blitt minnet om at skjending av religiøse symboler kan utløse sinne og frustrasjon. Vi er blitt minnet om den voldsomme kraft som kan ledsage folkelige demonstrasjoner. Reaksjonene etter koranbrenningen i februar i år vet vi ble en tøff påkjenning for mange av dere.

Samtidig illustrerte denne hendelsen noe nytt. Håndteringen av opptøyene pekte fram mot en tilstand vi har arbeidet for lenge. Den peker fram mot en tid der afghanske sikkerhetsstyrker tar ansvar, at de er i første linje.

Det er viktig fordi det understreker at det mest meningsfylte vi kan gjøre er å sette afghanske sikkerhetsstyrker i stand til å gjøre jobben selv. Det skaper bærekraft. Det skaper troverdighet i Afghanistan. Det gjør vår egen innsats overflødig når tiden er inne.

Tiden er snart inne. For det er ikke tvil - vi er inne i en brytningstid. Ja, vårt engasjement i Afghanistan er i endring. Dere er i høyeste grad en del av dette.

Derfor er dette en ganske spesiell medaljeseremoni. Den er spesiell fordi vi snart er framme ved det endelige vaktskiftet i en provins norske soldater har stått i siden 2004. Den er spesiell fordi det etter dere ikke vil komme et nytt PRT. Om kort tid overlater vi sikkerhetsansvaret i Faryab til afghanerne selv.

Dere har vært i Afghanistan i en avgjørende tid for Norge. På deres vakt er det skjedd raske endringer som påvirker Norges planlegging og innretting av Afghanistan-innsatsen.

De ytre rammene for vårt oppdrag er endret. Vi ble som kjent anmodet av ISAFs ledelse om å fremskynde uttrekningen fra Faryab. Det er en anmodning denne regjeringen sluttet seg til.

Vi sluttet oss til dette blant annet fordi vi er trygg på den jobben dere har utført. Og vi gjør dette fordi dette er en retning det er bred oppslutning om blant alle våre ISAF-partnere og afghanske myndigheter.

Kanskje enda viktigere på en dag som dette: Den brede politiske støtten dette oppdraget har her hjemme. Tirsdag i denne uken hadde vi en bred debatt om Afghanistan i Stortinget. Der fremkom det – nok en gang – at det er full politisk enighet om at vi er i Afghanistan, hva vi gjør i Afghanistan, og hvor vi skal i Afghanistan. Det gleder meg å kunne dele dette med dere. Aller mest gleder det meg å kunne videreformidle at representanter for samtlige partier tok ordet for å utrykke honnør og anerkjennelse til våre soldater – altså dere.

Som forsvarsminister var det spesielt gledelig å delta i nettopp denne debatten som faktisk var den beste jeg har hørt om temaet på svært lenge. Heldigvis er det slik her i landet at vi er enige om de store spørsmålene i forsvars- og sikkerhetspolitikken. Vi kan være uenige om en rullebane eller to, men de overordnede linjene er vi enige om – slike som vår deltakelse i Afghanistan.

Dere skal vite at støtten er bred fordi norske soldater har gjort og fortsetter å gjøre en fremragende innsats. I Forsvarets helt ferske innbyggerundersøkelse fremkommer det at av dem som har gjort seg opp en mening, har hele 93 prosent av befolkningen et godt eller meget godt inntrykk av den innsatsen den norske soldaten gjør i internasjonale operasjoner. Jeg kan faktisk ikke huske å ha sett så gode tall noen gang. Dette er gledelig, og det er en støtte vi skal forvalte med stort ansvar.

Vi har latt oss imponere av hvordan dere i PRT 18 har løst viktige oppdrag i en tid hvor endringene rundt dere har vært markante. Dere har hatt fokus på oppgavene deres mens det har vært drøftet nedtrekk. Dere har tatt et ytterligere steg videre i vårt samarbeid med de afghanske sikkerhetsstyrkene. Dere har videreført og styrket samarbeidet med Faryabs lokale myndigheter og guvernør Shafaq. Dere har samarbeidet godt innenfor rammene av Regionkommando Nord.

Mest av alt har dere bidratt til at vi kan avslutte denne delen av vårt oppdrag på en god måte. Dere har lagt til rette for at Transition Support Group nå kan foreta denne endelige avviklingen av åtte års innsats i Faryab-provins.

Jeg har to ganger hatt gleden av å besøke PRT 18 i felt. Første gang i det dere overtok fra PRT 17, andre gang nå i april.

Jeg husker hvordan vi snakket om at dette skulle bli et annerledes oppdrag – at det ikke var nok å «snu bunken» fra tidligere PRT'er, men at transisjonsfokuset nå skulle være enda tydeligere enn før. Dette nye oppdraget, ukjent for mange, har dere løst på en strålende måte. Dere har overført kompetanse, dere har trent, dere har operert sammen og dere har stått i striden med afghanerne: Men, dere har samtidig latt dem foreslå, planlegge, gjennomføre og lede operasjonene.

Når vi i dag takker av dere i PRT 18, så gjør vi derfor dette i visshet om at dere har gjort en særdeles god og viktig jobb.

Jeg vil at dere i tiden som kommer skal ta vare på hverandre, det gode vennskapet og de mange minnene. Det blir viktig nå som omstillingen til et vanlig liv hjemme i Norge tar til. Dere kan være hverandres beste hjelpere, også når dere har kommet hjem. I tillegg vil Forsvaret og det offentlige bistå med hjelp og oppfølging til dem som måtte trenge det.

I dag vil jeg på vegne av regjeringen takke hver enkelt av dere for den innsatsen dere har gjort, for mennesker der ute og for oss her hjemme. Den innsatsen betyr mye.

I dag vil jeg at dere skal være stolte av dere selv og hverandre – for det er nemlig vi!

Nok en gang, hjertelig velkommen hjem, tusen takk for innsatsen, og takk for oppmerksomheten.

***

Se mer informasjon om medaljeseremonien på forsvaret.no.