Historisk arkiv

Medaljeseremoni for Transition Support Group - Faryab

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

30. november 2012

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Soldater,

Kjære alle sammen!

 Det er veldig godt å se dere alle her. Gjenforent med venner og familie. Vi er samlet her i dag å markere at et svært viktig oppdrag i Afghanistan nå er ved veis ende.

Regjeringens og min takk går til dere alle. Til dere soldater som har fullført «anker-etappen». Og til alle dere som har vært igjen hjemme uten deres kjære.

Det har vært en tid fylt med savn og lengsel, og ganske sikkert også uvisshet. På en dag som dette er det godt å vite at alle er trygt hjemme igjen. Det vet vi ikke er en selvfølge. 

Transition Support Group-Faryab markerer et vendepunkt for vår innsats i Afghanistan. Dere er selve vendepunktet. Gjennom dere ser vi avslutningen på vårt militære nærvær i Faryab. Siden 2005 har godt og vel 3000 norske kvinner og menn stått på vakt i denne provinsen.   

Det er også et vendepunkt for de afghanske sikkerhetsstyrkene. De er nå på egenhånd i en provins som fortsatt er preget av uro og opprørsaktivitet. En krevende oppgave venter dem. Men våre åtte år i Faryab provins har satt sine spor. Vi har gitt afghanske valgte myndigheter et verktøy til å ta vare på sikkerheten. De afghanske sikkerhetsstyrkene utgjør en terskel mot økt uro og ustabilitet. Norske soldater kan være stolte av sin innsats!

Noen måtte ta det tunge løft å ta oss hjem igjen. En av de største og mest krevende logistikkoperasjoner noensinne. Det ble deres oppgave.

Vi her hjemme kan knapt ane omfanget av denne operasjonen. Det kan ta pusten fra enhver. Dere har ryddet og tatt i mot rundt 12000 gjenstander. Dere har nøye vurdert og registrert hver enkel gjenstand, stor eller liten. Alt sporbart, alt grundig dokumentert. 

Blikket deres har vært vendt hjemover. Men dere har aldri tillatt dere å tape av syne sikkerheten rundt dere. Derfor har dere hele tiden hatt én fot i bakken og én fot på vei hjem. I et tidvis urolig område har dette vært nødvendig.

Derfor har dere også støttet og gjennomført operasjoner sammen med de afghanske sikkerhetsstyrkene. Under deres kyndige ledelse sørget dere også for en verdig overføring av sikkerhetsansvaret til våre afghanske kolleger.

Drøye tre måneder tok det dere. Innenfor tidsplanen. Det er det noen vil kalle militær presisjon.Jeg kaller det dyktighet og profesjonalitet, innsatsvilje og lagånd. Vi her hjemme har latt oss imponere over hvor raskt og effektivt dere har løst oppgavene.

Vi etterlater mye materiell til den afghanske hæren. Det viktigste alt; vi etterlater en afghansk hær som er godt trent og rustet til å ta vare på egen sikkerhet. Vi forlater afghanske soldater som er opplært og trent av våre beste soldater. I dag er det 1. brigade/209. ANA korps som står vakt ved Camp Maimanah.    

Vi har nådd våre mål. Vi er ved veis ende med vårt oppdrag i Faryab. Det er likevel ikke slutten på fortellingene og minnene.

Våre soldaters historier om hva de har vært med på skal synes og høres. Beretningene fra vår innsats i nord skal deles. Det er viktig. Dere sitter inne med viktige erfaringer få andre nordmenn har. Del disse. Vi trenger denne kunnskapen. 

Vi vil også oppleve at det blir stilt spørsmål ved hva vi har oppnådd på våre åtte år i Faryab. Det er også en viktig debatt.

Utfordringene i Afghanistan er komplekse. Det finnes ingen raske løsninger. Konfliktene vil ikke være borte når vi drar derfra. Men det er likevel grunn til forsiktig optimisme. Vi har søkt å gjennomføre det som er FNs mandat for vårt engasjement, at Afghanistan ikke lenger skal være et fristed for internasjonal terrorisme. Det målet har vi nådd og befestet.

Dere kommer hjem til ett annet liv, en annen hverdag. Et oppbrudd, en stor endring i livet kan oppleves forskjellig. Det kan ta litt tid å omstille seg til et Norge tett på førjultstria.

I dag må dere være stolte av dere selv og hverandre. Jeg vil at dere i tiden som kommer tar vare på hverandre, det gode kameratskapet og de mange minnene.

Jeg vil takke hver og en av dere for vel utført tjeneste.

Velkommen hjem, og lykke til videre!