Historisk arkiv

Medaljeutdeling, 1. juni 2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Dere veteraner er det synlige uttrykket for at Norge ønsker å ta et internasjonalt medansvar. Derfor ønsker norske myndigheter å vise sin respekt og anerkjennelse når dere vender hjem, sa statssekretær Roger Ingebrigtsen ved medaljeutdelingen.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen
Medaljeutdeling 1. juni 2012

Sjekkes mot fremføring.

Kjære veteraner,
Kjære alle sammen,

Tre ulike verdenshjørner. Tre ulike årtier. Tre ulike konflikter. Ett deler dere - i tjeneste for FN, for NATO og for verdenssamfunnet. I tjeneste for Norge.

Dere deler også noe annet. Dere deler historiene og beretningene fra fjerne himmelstrøk.

Der vi her hjemme har sett de store avisoverskriftene, har dere levd tett på konfliktene. Der vi har sett fremmede geografiske navn umerkelig bli en delt av norsk dagligtale, har dere pustet inn støvet i disse områdene.

En by, et land på kartet, en krise eller krig, har gjennom dere fått et ansikt.

Dere har sett og lært mye. Dere har fått ny kompetanse, nye perspektiver og erfaringer. På godt og vondt.

Verdifull og viktig lærdom om kultur og geografi, om tradisjoner og lokale skikker. Menneskekunnskap. Bruk lærdommen! La den synes og merkes! Det norske samfunn trenger å bli minnet om vårt land sin plass verden.

Selv ble jeg i ung alder varig preget av beretningen til en annen «veteran». Som 18-19 åring leste jeg tidligere utenriksminister Knut Frydenlunds bok «Lille land – hva nå?».

Ikke visste jeg den gang at denne boken skulle være med å forme mitt syn på Norges rolle i verden. 213 sider senere hadde jeg blitt en internasjonalist som fikk hjelp til å forstå et postulat som har preget meg siden den gang: At Norge i internasjonal sammenheng av og til kunne krype under bordet, men vi kunne ikke ta fast opphold der.

Dere veteraner er det synlige uttrykket for at Norge ønsker å ta et internasjonalt medansvar. Derfor ønsker norske myndigheter å vise sin respekt og anerkjennelse når dere vender hjem.

Det er en selvfølge. Slik har det ikke alltid vært. Dere vet det. Vi vet det. For noen har hjemkomsten vært vond og vanskelig. I dag samles vi fordi vi ønsker å gjøre noe med dette.

Det nye dekorasjonssystemet et av mange viktige løft for veteranene. Dekorasjoner og medaljer er en helt sentral del av anerkjennelsen for fremragende innsats i krig og i krevende operasjoner på vegne av Norge.

Medaljer befester og fremhever oppdragets legitimitet. Dette er vesentlig for alle som har deltatt i utførelsen.

Medaljer er viktig for dere som får disse. De er viktige for det norske samfunnet som dere representerer.

De symboliserer en innsats utover det forventede. De er en anerkjennelse til de kvinner og menn som landet ved regjeringen har sendt ut i operasjoner, hvor de i ytterste konsekvens risikerer liv og helse på vegne av den norske befolkning.

Derfor er jeg veldig glad for å være her sammen med dere i en slik viktig stund.

Dere representerer en hel generasjons bidrag til fred og konfliktløsning. For dette takker vi dere. Til lykke med denne viktige dagen!