Historisk arkiv

Om rever og bruktbilhandlere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Under overskriften «Kamp om kroner og tillit», forsøker Kjell Dragnes atter en gang å svartmale den norske kampflyanskaffelsen.

- Av forsvarsminister Espen Barth Eide

Under overskriften «Kamp om kroner og tillit», forsøker Kjell Dragnes atter en gang å svartmale den norske kampflyanskaffelsen. Denne gangen bruker han bruktbilhandlere, trafikklys og rever for å illustrere inkompetanse i Forsvarsdepartementet.

Dragnes sin argumentasjon kan være vanskelig å få tak på. Han er ikke motstander av at Norge skal ha nye kampfly, men han er imot F-35. En rekke F-35 motstandere har hevdet at Norge burde velge JAS Gripen NG. Svaret på dette er at JAS Gripen NG ble vurdert på lik linje med F-35, men tilfredsstilte ikke de kravene som var satt. Ekspertgruppene var samstemte i sine vurderinger av dette spørsmålet. Det er også på sin plass å minne om at JAS Gripen NG fremdeles eksisterer kun på tegnebrettet, mens F-35 har flere tusen flytimer bak seg.

Dragnes gjentatte påstander om manglende evne til å beregne kostnader kommer også i et underlig lys hvis man tar seg tid til å lese det regjeringen faktisk har lagt fram. Alle finansielle sider av kampflyanskaffelsen har vært gjennomgått av Finansdepartementet. Holte Consulting har gjennomført en uavhengig kvalitetssikring av alle tall. De går god for regnemodellene som er brukt og summene som framkommer.

Når det gjelder Dragnes sin bekymring for om flyene faktisk vil bli produsert og leve opp til forventningene, så er det bare å vise til at F-35 er USA’s hovedsatsning innenfor kampfly. Det meste tyder derfor på at amerikanerne vil legge all sin kompetanse i å utvikle flyet maksimalt. USA betaler for øvrig 90%  av alle utviklingskostnader. Det er gunstig for Norge.

Dragnes tar regjeringens anskaffelsesplan som en bekreftelse på at F-35 har blitt for dyr for regjeringen. Det er ikke riktig. Ambisjonen er 52 fly, slik også Forsvarssjefen har foreslått. Når vi nå legger opp til et lengre anskaffelsesløp, er det først og fremst for å kunne fordele utgiftene bedre. På denne måten reduserer vi blant annet de forsvarsmessige konsekvensene som Dragnes ser ut til å være bekymret for.

Jeg og Dragnes er enige på ett punkt. Norge trenger nye kampfly. I motsetning til Dragnes må jeg bidra til at dette faktisk skjer, og i motsetning til Dragnes mener jeg at den norske kampflyprosessen godt tåler offentlighetens lys. I den nye langtidsplanen for Forsvaret gjøres det i detalj rede for alle forhold omkring anskaffelse av F-35. I strid med Dragnes sine gjentatte påstander om det motsatte, har regjeringen lagt fram et forslag bygget på solid kompetanse og en grundig demokratisk prosess. Uten å fornærme noen av de som ble nevnt innledningsvis, kan vi slå fast at hverken bruktbilhandlere eller rever har blitt benyttet i dette arbeidet.

Publisert i Aftenposten 29. mars 2012.