Historisk arkiv

Skal drive målrettet, spesifikk trening

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I tiden fremover vil det blir stadig viktigere for Heimevernet å trene målrettet på spesifikke objekter.

Av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen
Publisert i Heimevernsbladet

I tiden fremover vil det blir stadig viktigere for Heimevernet å trene målrettet på spesifikke objekter.

Vi har nå på plass en ny instruks som tydeliggjør politiets og Forsvarets ansvar for objektsikring ved bruk av sikringsstyrker fra politiet eller Forsvaret. Det må til enhver tid, og spesielt i en krisesituasjon, være helt klart hvem som har ansvaret for sikring av hvilke objekter. Instruksen stiller også krav til koordinering og samarbeid mellom de to etatene.

Objektsikring har lenge vært en av Heimevernets viktigste oppgaver, og nå er dette gjort enda tydeligere. Jeg vet at HV mange steder har et godt samarbeid med politiet lokalt, men det har vært viktig for oss å få på plass en instruks og formalisere dette. Både Forsvaret og politiet vil få oppdrag om å gå gjennom hvilke objekter som skal sikres, og av hvem. Etatene må også planlegge og øve på denne sikringen, både selvstendig og sammen. Jeg ser frem til å se resultatene av en enda tettere og bedre samarbeid med politiet på dette.

Regjeringen har nylig også oppnevnt et utvalg som skal gjennomgå organiseringen av Sivilforsvaret, Heimevernet og Politireserven. Det er viktig å sikre at staten bruker forsterkningsressursene effektivt ved større hendelser. Det viser to så ulike hendelser som terrorhandlingene 22. juli og orkanen Dagmar. Utvalget skal vurdere ulike former for sammenslåinger, samordning og effektiviseringstiltak for å få den beste beredskapen ut fra de ressursene som er tilgjengelige. Det er utvilsomt viktig at Forsvaret og det sivile samfunn støtter hverandre når alvorlige hendelser inntreffer, og der har Heimevernet en svært viktig rolle. Det er HV som kjenner forholdene lokalt, og det er HV som har samarbeidet med det lokale politiet.

Så tenker mange i HV kanskje at ja, men da må vi få penger til og muligheten til å øve. Det skal Heimevernet få, både alene og sammen med politiet. Vi har trappet opp HV-øvingen de siste årene. Jeg er klar over at det er et stykke igjen til vi er helt i mål, men jeg kan forsikre HV om at dette er høyt prioritert. Vi trenger flere godt trente heimevernssoldater og godt samtrente avdelinger som er klare til å gjøre en innsats over hele landet.

Heimevernet er en viktig ressurs for hele samfunnets evne til å møte utfordringer i mulige kriser. HV er til stede over hele landet. Et godt HV er derfor noe mer enn et godt forsvar: Det er et viktig bidrag til god samfunnssikkerhet over hele landet. I en krise, eller når det blåser, må Heimevernet være i stand til å støtte, raskt og basert på god lokal kunnskap. Det har vi sett mange gode eksempler på de seneste årene!