Historisk arkiv

Tale ved medaljeseremoni i Fanehallen, fredag 7. desember 2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Eirik Øwre Thorshaug (Ap)

Statssekretær Eirik Øwre Thorshaug (Ap)

Sjekkes mot fremføring.

Soldater
Kjære alle sammen!

Ordboka sier om innsats at det er en: «ytelse som bidrar til noe, et krafttak».

Jeg har sett fram til denne dagen to grunner:
For på vegne av regjeringa å rette en stor takk til dere for særlig innsats.
Men også for å få si til de andre som er her i dag – familie og de nærmeste - hva dere - soldater - har vært med å bidra til.

Norske soldater har i flere år gjort en fremragende innsats i Afghanistan.
Norske soldater har utført risikofylte og krevende oppdrag.
Norske soldater har bidratt til å skape sikkerhet og trygghet i et av verdens mest urolige områder.

Og historien viser at det i slike krevende oppdrag, alltid er noen få som trer et skritt fram. Som gjør en ekstraordinær innsats.
Som setter større mål enn seg selv.
Som gjør en innsats som går langt utover det som er forventet av våre soldater.

Dere er blant disse.
Dere er blant dem som står bak hver enkelt ekstraordinær «ytelse som bidratt til noe».

For det, gir vi dere i dag en håndfast markering av den respekt og anerkjennelse som dere fortjener. Den medaljen dere mottar i dag, tildeles kun personell som har vist uvanlig tapperhet og mot i farefulle operasjoner og kamphandlinger.

Det har kostet mye for dere. Men det har også kostet mye for deres familier og nærmeste. La meg si noe direkte til dere. Det er kanskje de som har hatt den tyngste børen å bære under dette oppdraget. De som har vært hjemme – ikke ute. Jeg vil takke dere som står bak våre soldater og støtter spesielt. Uten dere hadde oppdraget ikke vært mulig – heller ikke den særskilte innsatsen som hedres i dag – jobben som er gjort.

Vi skal aldri glemme hvorfor vi er i Afghanistan.
Vi gikk inn med et enstemmig mandat fra FNs sikkerhetsråd, for å hindre at landet igjen skulle bli et arnested for internasjonal terrorisme.

Vi sa ja til å ta vår del av ansvaret for å bidra til stabilitet og sikkerhet.

Det gjør vi gjennom å styrke afghanernes evne til selv og ta vare på sikkerheten i eget land. Gjennom det bidrar vi også til vår egen sikkerhet her hjemme.

Men dere vet bedre enn andre at dette ikke bare handler om sikkerhet. Det handler om å skape et bedre liv for folk flest i Afghanistan. Det handler om å gi enkeltmennesker håp og tro på at livet og hverdagen vil bli bedre. Det handler om å bidra til demokrati og utvikling. Og innsatsen for demokrati og utvikling lykkes best med sikkerhet og stabilitet.

Tallene viser at innsatsen har bidratt til noe. Når soldaten gjør sin jobb for å sørge for sikkerhet kan andre slippe til for å gjøre sin. Flere går på skole. Færre barn dør under oppveksten fordi bedre helsetilbud. Færre mødre mister livet i barsel.

Det betyr at vi ikke er ferdige med jobben.
Afghanistan er fortsatt ikke et sikkert og trygt land for alle.
Men afghanske myndigheter settes skritt for skritt i stand til å overta ansvar for egen sikkerhet. Derfor skal vi fortsette å støtte afghanerne på den lange veien mot stabilitet, sikkerhet og utvikling. Derfor vil Norge gi substansielle bidrag til Afghanistan også i årene framover.

Jeg liker å tenke på det sånn at om vi ser alle de av dere som har bidratt ut over det vanlige, hver enkelt ekstraordinær innsats til sammen – er det et krafttak.

Som har bidratt til at afghanerne har kommet et skritt videre på veien.
En innsats det er grunn å være stolt av.

Jeg vil på vegne av regjeringen takke hver enkelt av dere.

Takk for innsatsen.