Historisk arkiv

Tale ved medaljeseremoni, norske styrker i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Tale av statssekretær Eirik Øwre Thorshaug ved medaljeseremoni for Tactical Airlift Detachment (TAD) I i Gamle Logen, 21. november 2012.

Statssekretær Eirik Øwre Thorshaug
Tale ved medaljeseremoni for Tactical Airlift Detachment (TAD) I i Gamle Logen, 21. november 2012.

Sjekkes mot framføring.


Soldater,

Kjære alle sammen!

Det er med glede og stolthet jeg ønsker hver enkelt av dere velkommen hjem. En fremragende innsats i et av verdenes mest urolige og konfliktfylte områder. Et oppdrag som er viktig for norske soldater, for ISAF-operasjonen og for det afghanske folk. Et oppdrag som er løst på en fremragende måte.

Vi skal aldri glemme hvorfor vi er i Afghanistan. Vi gikk inn med enstemmig mandat fra FNs sikkerhetsråd, for å hindre at landet igjen skulle bli et arnested for internasjonal terrorisme. Vi sa ja, til å ta vår del av ansvaret. Det gjør vi gjennom å styrke afghanernes evne til selv å ta vare på sikkerheten i eget land. Gjennom det, bidrar vi også til sikkerhet her hjemme.

Men det handler ikke bare om sikkerhet.

Det handler om å skape et bedre liv for folk i Afghanistan.

Det handler om å gi enkeltmennesker håp og tro på at livet og hverdagen vil bli bedre.

Det handler om å bidra til demokrati og utvikling.

Innsatsen for demokrati og utvikling lykkes best med sikkerhet og stabilitet.

Det er vårt oppdrag. Det er dette som gir engasjementet mening.

Dere har vært den del av det oppdraget.

For det har dere min, regjeringens og hele det norske folks dypeste respekt og anerkjennelse.

---

Med i underkant av 20 personer er dere en liten avdeling, men dere har satt Norge på kartet i Afghanistan.

Dere har fraktet nærmere 200 000 kilo cargo, mer enn 550 soldater. Dere har vært der for de norske styrkene. Dere har vært der for soldater fra andre nasjoner, som en del av ISAFs transportpool.

Dere har også fraktet de siste norske styrkene ut av Meymaneh i slutten av september 2012.

En uvurderlig ressurs.

Et moderne forsvar krever høyt spesialisert kompetanse, og avansert materiell. Det norske transportflymiljøet, er et lite, men sterkt fagmiljø. Med mennesker som vil mye og som strekker seg langt.

En uhyre viktig jobb er gjort. Det dere har levert i Afghanistan er et eksempel på det beste innen vårt innsatsforsvar.

Tactical Airlift Detachement, TAD, er en ny enhet i innsatsforsvaret. Frigg er et av våre nye C-130 J Hercules transportfly. Med nye maritime helikoptre, moderniserte overvåkningsfly og etter hvert nye kampfly, er de nye transportflyene en viktig del av vårt nye moderne Luftforsvar. Vi vil stå bedre rustet til å møte utfordringene sikkerhetspolitisk, og oppfylle våre NATO-forpliktelser.

De nye flyene kan brukes hjemme og ute. De tilfredsstiller dagens krav: at vi har kapasiteter som er fleksible og relevante i flere sammenhenger. (Jeg snakker kanskje litt mye om nye fly nå, men jeg tror at akkurat dere tåler det).

De har en helt annen styrke og kapasitet enn de gamle flyene hadde. De kan løfte mer, de kan fly om natten og de kan lande på svært provisoriske landingsplasser. Det er helt nødvendig for at de skal kunne brukes i internasjonale operasjoner, som i Afghanistan. De kan frakte alt fra nødhjelpssendinger til militært utstyr, kan slippe det fra lufta, har stor fleksibilitet, kan transportere styrker og materiell til og fra – og inne i - operasjonsområder. De kan evakuere nordmenn som blir såret i konflikt. Og de kan gi støtte til norske spesialstyrker både i Norge og i utlandet.

---

Jeg har snakket mye om de viktige oppdragene – hva dere kan og hva dere har gjort. En ekstra grunn til det er å si det til dere andre som er her i dag – som ikke har vært ute – men som har vært hjemme.

Det er viktig å fortelle at oppdraget – jobben som er gjort - er viktig. Jeg vil rette en stor takk til dere. Foreldre, barn, søsken, kjærester, ektefeller, nære venner – også dere har vært berørt av oppdraget i disse ukene og månedene. Dere har nok opplevd savn, uro og engstelse. Takk for den støtten dere har gitt våre soldater mens de har vært ute. Verdien av den kan ikke uttrykkes med ord. Uten dere hadde oppdraget ikke vært mulig.

Den norske innsatsen i Afghanistan består av sterke fortellinger. Om mot, om personlige ofre, om risikofylte oppdrag under vanskelige forhold. Om hard jobbing. Om savn av dem som er hjemme.

Men også – kontrasten - om sterkt avdelingssamhold, bunnløs lojalitet og godt kameratskap.

Jeg er overbevist om at dere har hatt mange gode stunder, fine opplevelser, og at dere har fått minner for livet. Det er også en del av fortellingen om Afghanistan.

For et lite miljø blir sårbart når ulykker og hendelser skjer.

Deres miljø ble det - da fem norske offiserer fra 335-skvadronen, omkom den 15. mars i år. Da havarerte Hercules flyet «Siv» ved fjellet Kebnekaise i Sverige. På tokt i forbindelse med militærøvelsen «Cold Response».

Dere ble også berørt da oberstløytnant Siri Skare ble drept den 1. april 2011 i Afghanistan. Hun var i FNs tjeneste da hun ble drept. Men var også en høyt verdsatt offiser i Luftforsvaret. Derfor ble hele miljøet rammet. Ikke minst 335-skvadron, hvor hun hadde en del av sin bakgrunn. Jeg vil uttrykke min respekt og deltakelse til dere som er hennes etterlatte.

Når sånt skjer, er avdelingssamholdet - støtten fra kamerater og kolleger det viktigste man har. Måten dere reiste dere på etter denne ulykken, og sto klar for et krevende oppdrag i Afghanistan få måneder etterpå, står det stor respekt av.

---

Jeg vet at dere har hatt et krevende oppdrag.

Likevel vet jeg at de fleste av dere også bringer verdifulle og positive opplevelser med dere hjem. Dere har fått kunnskaper og erfaringer som svært få har. Og dere har gjort en innsats som dere kan være stolte av. Jeg vil på vegne av regjeringen takke hver enkelt av dere for vel utført tjeneste – for jobben som er gjort.

Velkommen hjem og lykke til videre!