Historisk arkiv

Veterandagen - Avduking av minneplate på Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Tale holdt av forsvarsminister Espen Barth Eide i forbindelse med avduking av minneplate på Stortinget til minne over dem som har tapt sitt liv under militære oppdrag i utlandet i tjeneste for Norge etter 1945.

Tale i forbindelse med avduking av minneplate på Stortinget
Forsvarsminister Espen Barth Eide

Stortingspresident,

Veteraner,

Kjære alle sammen,

Det er veldig gledelig å få være til stede her på Stortinget 8. mai. Stortinget har en selvskreven plass når den lange historien om Norges deltakelse i internasjonale militære operasjoner skal skrives.

Det politiske grunnlaget, legitimiteten og støtten til våre soldater i internasjonale operasjoner hviler på beslutninger som er truffet her.

Derfor er det naturlig at også de falne i internasjonale operasjonene etter 1945 hedres med en minnetavle der de folkevalgte til daglig er samlet.

De norske soldatene er opptatt av den politiske debatten som pågår i og utenfor dette hus. Fra mine mange møter med norske soldater, vet jeg hvor høyt de verdsetter at deres oppgaver har støtte fra Stortinget.

Regjering og Storting har et særlig ansvar for norske soldater som er sendt ut i internasjonale operasjoner. Oppfølgingen av våre veteraner er vårt ansvar. Etter mange år med forsømmelser er jeg veldig glad for at dette ansvaret nå blir tatt.

En viktig brikke falt på plass da et enstemmig Storting i fjor gikk inn for å hedre dem som har falt i internasjonale operasjoner etter 1945 med denne minneplaten.

Jeg er spesielt glad for at minnetavlen får sin rettmessige plass tett ved minnesmerkene for falne i 1. og 2. verdenskrig. Historiene er forskjellige. De representerer ulike faser i vår nasjons moderne historie. Ett deler de likevel: Alle var de mennesker som oppga sin egen trygghet på vegne av fellesskapet. Alle falt de i tjeneste for Norge.

Enkelte historier slutter aldri. Historien om våre veteraners bidrag til fred og konfliktløsning er en slik historie. Den skal gjenfortelles og deles med nye slektsledd av nordmenn. Det er vår plikt og vårt ansvar.

Derfor trenger vi minnesmerker. Disse synliggjør en viktig del av vår historiske utvikling. De skaper møteplasser, minner om mot og motstand. De symboliserer grunnleggende verdier. De inviterer til ettertanke og refleksjon.

Det går en linje fra de første norske soldater i Tysklandsbrigaden til den innsatsen våre soldater gjør i Afghanistan. De er sendt ut på vegne av Norge og verdenssamfunnet til krigs- og konfliktområder for å bidra til å skape fred og stabilitet.

Frigjøringsdagen 8. mai er nasjonal veterandag. Denne dagen representerer frigjøring og fred. Den knytter generasjonene sammen. Det er vår dag for å si at vi er stolt av veteranene våre. Det er vår mulighet til å hedre deres innsats. Det er en dag å gjenfortelle en historie som aldri tar slutt.

Derfor er jeg glad vi i dag har en minnetavle trygt plassert her på Stortinget.

Takk for oppmerksomheten!