Historisk arkiv

Åpning av nytt ledelsesbygg til Generalinspektøren for Hæren på Bardufoss – Rusta leir, 4. september

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Tale av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ved åpningen av nytt ledelsesbygg til Generalinspektøren for Hæren på Bardufoss.

*Sjekkes mot fremføring*

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen holdt tale ved åpningen av nytt ledelsesbygg for GIH
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen holdt tale ved åpningen av nytt ledelsesbygg for GIH (foto: Ann Kristin Salbuvik)

General, ordfører, forsvarsvenner og forsvarsbyggere

Kjære alle sammen,

Det å kunne være stede under åpningen av nye bygg i Forsvaret er alltid en stor glede. Det er slett ikke rart.

Det er på dager som dette vi ser sammenhenger. At ting som for kort tid siden lå på tegnebordet, kommer på plass.

Vi ser at politikken omsettes til håndfaste resultater.

Det gir politikken mening.

Jeg er stolt at vi har et forsvar som evner raskt å gjennomføre planer og politiske vedtak.

Og jeg er stolt av at det er i nord det skjer. Det er her vi har aller mest å forsvare. Ved å utpeke nordområdene som vår viktigste strategiske satsing har vi pekt ut retningen.

I dag kan vi tenke tilbake på Arthur Arntzen sine ord med et smil; «Det ska sannelig mykje folk tel her i Nord-Norge førr å opprætthoilde ei sånn stabil frafløtting.»

I løpet av de siste åtte årene er nedgang og fraflytting er snudd til vekst i sysselsetting og økt befolkningsvekst. Utfordringen for mange bedrifter i nord handler i dag om mangel på arbeidskraft, ikke om det motsatte.

Det som en gang var en politisk visjon er i dag snudd til reell framgang og tydelig vekst.

Dette samme gjelder for Forsvaret. Gjennom langtidsplanene for Forsvaret har regjeringen staket ut en kurs.

Derfor er det ingen annen landsdel i dag som har et større militært fotavtrykk enn Nord-Norge. Og derfor var summen av investeringer i 2012 innenfor eiendom, bygg og anlegg størst nettopp her i nord.

Vi bidrar til betydelig verdiskapning. Forsvaret kan i dag bokføre mer enn 3000 arbeidsplasser i våre tre nordligste fylker, med Troms fylke som viktig lokomotiv. I 2012 er samlet verdiskapning i dette fylke 3,2 milliarder kroner.

Vi styrker Forsvaret i nord og vi styrker Hæren. Forsvarets operative hovedkvarter er trygt lokalisert på Reitan. Dit skal også Luftforsvarets ledelse, og et nytt luftoperasjonssenter skal etableres der om få år.

Hærens ledelse og Brigade Nord har sitt sete i Målselv og i Bardu. Luftforsvarets kontroll -og varslingsstasjon ligger på Sørreisa.

Våre maritime patruljefly opererer fra Andøya. Evenes blir ny fremskutt operasjonsbase for kampfly. Alle Forsvarets helikoptre skal ledes fra Bardufoss.

Kystvakten har hovedbase på Sortland. Vi har sjøforsvarsenheter på Trondenes og i Ramsund. Grensevakten opererer kontinuerlig i Finnmark, og Heimevernet er tilgjengelig og til stede i alle de nordlige fylkene.

Slik kunne jeg fortsette.

I dag med dette ledelsesbygget er ny milepæl nådd her i Troms.  

Dette kommer ikke av seg selv. Det ligger et solid stykke arbeid på mange nivå for nå de målene vi har satt oss.

Det har jeg sett når jeg de siste ukene har besøkt flere av Forsvarets avdelinger.    

Det jeg ser imponerer meg. Det gjør meg overbevist om at vi bygger og utvikler et forsvar for vår tid.

Bygget vi ser foran oss i dag speiler derfor noe mer, noe enda større og viktigere.

Det viser en hær i utvikling, en hær som stadig vokser seg sterkere. Som er solid plassert på Rena og i Indre Troms. Og som det investeres tungt i.

Vi har gjort et solid løft for en landmakt med økt mobilitet og reaksjonsevne. En hær som har tatt tunge og avgjørende løft i Afghanistan. En hær som er en ettertraktet ressurs blant våre allierte. Fordi Hæren leverer.

Jeg er glad for å se den høye aktiviteten og det pågangsmotet som preger dere som har deres arbeidsplass og tilholdssted her på Bardufoss.

 

Det jeg ser her, er gjenkjennelig fra det jeg har sett på mine reiser til andre himmelstrøk hvor Hæren har sitt virke.

 

Hver gang jeg er i Afghanistan får jeg høre fra ISAF-ledelsen at de norske soldatene gjør en god innsats og holder en meget høy standard. Det er jeg og hele det norske folk stolt av! 

 

Men som sagt, dette kommer ikke av seg selv. Det har vært tunge løft særlig for Hæren. Mange har vært berørt.

 

Vår oppgave er å ta godt vare på menneskene som strekker seg langt. Og det er å legge til rette for at godt lederskap kan utøves. Med ledelsesnivå og avdeling samlet her på Bardufoss gjør vi dette. Det er bra for Hærens videre utvikling og det er viktig for den enkelte ansatte.

 

Det gleder meg at vi i dag kan åpne et bygg som er tidsriktig og funksjonelt for den jobben Hærens ledelse skal gjøre.

 

Dette betyr fast forankring og et veiskille for Hærens ledelse, som får større muligheter til å gjøre en god jobb. Ja, menneskene får bedre arbeidsvilkår, en bedre hverdag.

Huset holder varmen selv, sies det. Vi har Forsvarsbygg sitt ord på det. Det er godt å vite før sprengvinteren setter inn.  Jeg veldig stolt av at vi i dag åpner et ledelsesbygg med gode og varige miljøstandarder.  Med dette bygget settes en ny standard for effektiv energibruk.

Slik er energieffektiviseringsarbeidet i Forsvaret også en del i regjeringens klimapolitiske målsetninger.

Jeg vil takke Forsvarsbygg som har gjennomført dette store prosjektet på en så god måte. For at de hele tiden tar mål av seg av å ligge langt framme i det å bygge gode, funksjonelle og ikke minst «grønne» bygg. 

La meg også berømme arkitektfirmaet Dyrvik – dere har i høyeste grad vært med fra tegnebordet til et innflyttingsklart ledelsesbygg.

Sammen har dere funnet gode løsninger som kan endres ved behov og over tid. Løsninger som er forut for sin tid og fremtidsrettet. Det trenger Forsvaret.

Det trenger vårt personell her på Bardufoss.

Jeg vil med det erklære Hærens nye ledelsesbygg for åpent.

Forsvarsministeren åpner GIHs nye bygg
Forsvarsministeren åpner GIHs nye bygg (foto: Ann Kristin Salbuvik, FD)