Historisk arkiv

Bedre beredskap i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Vi har tatt mange skritt for å styrke samarbeidet mellom politiet og Forsvaret. Nå har vi besluttet å etablere helikopterberedskap i Nord-Norge. Helikoptrene vil kunne frakte politiets styrker ved krisesituasjoner i nord.

Kronikk av justis- og beredskapsminister Grete Faremo og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Har stått på trykk i flere aviser i Nord-Norge i mars 2013.

Vi har tatt mange skritt for å styrke samarbeidet mellom politiet og Forsvaret. Nå har vi besluttet å etablere helikopterberedskap i Nord-Norge. Helikoptrene vil kunne frakte politiets styrker ved krisesituasjoner i nord.

Politiet er og skal fortsatt være vår sivile ordensmakt med ansvaret for å forebygge og bekjempe kriminalitet og terror. Forsvarets primæroppgave er å hevde Norges suverenitet og forsvare oss mot ytre angrep, men Forsvaret har også en viktig oppgave med å bistå politiet. Vi jobber derfor kontinuerlig med at samarbeidet videreutvikles, uten at vi flytter våre prinsipielle grenser for ansvar.

Norge er et lite land med begrensede ressurser til beredskap og krisehåndtering. De truslene mot samfunnssikkerheten som vi står overfor, er kompliserte og uforutsigbare. De kan ha sitt utspring både i utlandet og her hjemme. Derfor må vi sørge for at de samlede ressursene utnyttes på best mulig måte for samfunnet.

Det er denne erkjennelsen som ligger til grunn for at regjeringen har gjennomført en rekke tiltak for et tettere samarbeid mellom politiet og Forsvaret.

Det siste tiltaket er helikopterberedskapen i Nord-Norge. Beredskapen på Bardufoss vil bestå av to Bell 412-helikoptre som på anmodning kan bistå med forflytning av politistyrker, særlig over større avstander. De skal være tilgjengelig snarest, men senest innen to timer. Det gjør det mulig å sette inn politiets ressurser i Nord-Norge hurtigere.

Ny bistandsinstruks

Regjeringen har fastsatt en ny instruks for Forsvarets bistand til politiet. Den skal sikre et mest mulig effektivt samarbeid i sivile krisesituasjoner. Bistandsinstruksen sikrer tydelige formelle rammer rundt Forsvarets støtte til politiet – og gir oss samtidig smidige og tidseffektive ordninger for samarbeid når kriser oppstår.

Politiet vil i prinsippet kunne anmode om bistand fra alle Forsvarets tilgjengelige ressurser. Forsvarsdepartementet har også satt i gang arbeidet med å lovregulere Forsvarets bistand til politiet.

Målrettede fellesøvelser

Vi prioriterer øvelser mellom politi og Forsvar for å forebygge og bekjempe terror. Den årlige terrorøvelsen Gemini dreier seg blant annet om bruk av prosedyrene i bistandsinstruksen. Det samme var tilfellet under Øvelse TYR i 2012.

Det gjennomføres også en rekke samvirkeøvelser mellom Forsvaret og politiet på regionalt og lokalt nivå, blant annet i regi av Heimevernet og lokale politimyndigheter. Politiets og Forsvarets erfaringer fra slike øvelser bidrar til å forbedre og videreutvikle samarbeidet.

Samordnet trusselvurdering

Nylig la PST fram den første åpne samordnede risiko- og trusselvurderingen for det norske samfunnet. Den inneholder bidrag fra PST, E-tjenesten og NSM og presenterer et samordnet bilde av de forskjellige terrortruslene som kan ramme oss.

Den samordnede trusselvurderingen skal legges frem hvert år. Regjeringen har også besluttet at det eksisterende samarbeidet mellom PST og E-tjenesten i Felles analyseenhet skal utdypes og formaliseres ytterligere ved at det etableres et felles kontraterrorsenter i lokalene til PST.

Der vil personell som jobber med terroranalyser i PST og E-tjenesten kunne sitte under én samordnet ledelse og under samme tak. Dermed får vi utnyttet de to fagmiljøenes samlede analysekapasitet best mulig. Senteret vil også spille en viktig rolle for å legge til rette for informasjonsutveksling mellom PST og E-tjenesten. Det vil gi oss et bedre bilde av den terrortrusselen vi står overfor og styrke vår evne til å treffe mottiltak.

Vi har nå gitt PST og E-tjenesten i oppdrag å utrede hvordan et slikt kontraterrorsenter bør organiseres. Utredningen skal leveres i april.

Nytt studium

Et godt samarbeid blir enda bedre om man har god kunnskap om hverandre. Derfor er vi glade for at Politihøgskolen og Forsvarets høgskole har etablert et felles studium i Nasjonal beredskap og krisehåndtering, myntet på ledere. Det vil bidra til at sentrale personer innen politiet og Forsvaret vil få bedre kjennskap til hverandres tenkemåter, planer, ressurser og måter å operere på.

Det er menneskene som er vår viktigste beredskapsressurs. Gode personlige relasjoner blant dem som jobber med beredskap i alle sektorer, er med på å bidra til at systemene virker etter hensikten.