Historisk arkiv

FSis leverandørseminar/minimesse 28.08. 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Åpningshilsen, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Kjære industri, samarbeidspartnere og forsvarsvenner.

Det er en glede for meg å åpne årets FSi leverandørseminar, det sjette i rekken her i Fanehallen. Vi snakker om en tradisjon som stadig vokser i omfang og innhold - det er gledelig.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på FSi-seminar
(Asgeir Spange Brekke, Forsvarsdepartementet)

Høyoppløste bilder.
(Forsvarsdepartementet, Asgeir Spange Brekke)


(Jpg, 4 Mb.)

(Jpg, 6 Mb.)

(Jpg, 5 Mb.)

Denne minimessen er en viktig møteplass for representanter for forsvarsindustrien, Forsvaret og andre samarbeidspartnere, både ute og hjemme. Kanskje først og fremst er dette en anledning for de små medlemsbedriftene i FSi til å vise seg fram og bygge nettverk med de store. Jeg håper dere bruker dagene her på Akershus godt.

Deltakelsen ved årets messe er imponerende. Hver eneste krok i dette store lokalet er utnyttet. Slik skal det være. Totalt er ca 50 norske firmaer utstilt på messen og flere hundre besøkende fra Forsvaret og andre etater er her. At årets arrangement kan skilte med flere enn 50 utenlandske bedrifter, er svært viktig og gledelig. Det er et godt utgangspunkt for de neste to dagene her i Fanehallen og Artillerimagasinet.

De siste årene har vist oss at det tverrsektorielle samarbeidet i Norge må styrkes. Vi trenger å bli flinkere til å samarbeide på tvers og lære av hverandre. Dette gjelder ikke bare på operativ side, men også hos for produsenter og kunder. Jeg er derfor spesielt glad for at Politiet, Avinor, Kystverket og DSB, blant andre, deltar på denne minimessen. Vi trenger slike felles møteplasser.

Vi deler alle ønsket om å videreutvikle en konkurransedyktig norsk forsvarsindustri. La det ikke være tvil om at jeg er veldig opptatt av at vi fører en aktiv, solid og fremtidsrettet industripolitikk, både nasjonalt og internasjonalt. Det er av nasjonal interesse og det er viktig for Forsvaret.

Vi skal legge til rette for best mulige rammebetingelser. Det er derfor viktig at vi engasjerer oss tidlig i planlagte materiellinvesteringer og anskaffelsesprogram, slik at potensial for samarbeid mellom dere og oss blir utnyttet. Her må alle gode krefter trekke sammen.

For å hevde seg i et krevende marked, må vi være både nyskapende og utholdende. Norsk forsvarsindustri er begge deler. Vi ser økende aktivitet, flere produkter og større markeder. Norsk forsvarsindustri er under etablering i Asia og Sør Amerika. Også de mer tradisjonelle i Europa og Nord Amerika videreutvikles, selv i en tid med betydelig økonomisk nedgang.

Nyskaping, utvikling av ny teknologi og evnen til å stå et løp. Det er viktig for en liten nasjon og for en relativ liten forsvarsindustri. Det gir konkurranseevne og det gir markedsandeler Vi skal bygge på dette fremover - og om mulig styrke det ytterligere.

Forsvaret og industrien befinner seg i en viktig fase som gir muligheter og utfordringer. Vi skal oppfylle Forsvarets planer i årene som kommer. I dette arbeidet vil vårt samarbeid stå helt sentralt.

Foran oss er mange store pågående og fremtidige prosjekter som vil være med å definere våre felles bestrebelser. F-35-programmet med dets enorme industripotensiale for store og mindre norske bedrifter. Det er også anskaffelse av logistikkfartøy og ny ubåtkapasitet. Og det er nytt materiell til Hæren og oppdatering av en serie plattformer og systemer. Alt dette og mye mer vil være med å forme vårt samarbeid. Dette vil gi muligheter for mange.

Det mangler heller ikke på utfordringer fremover. La meg nevne tre slike.

Reduksjonen av forsvarsbudsjettene blant våre allierte og partnerland vet vi påvirker industriens kår. Vi ser en trend der land velger å videreføre eksisterende plattformer og systemer fremfor investeringer i nye. Dynamikken bak fremskaffelsen av moderne forsvarsmateriell vet vi dessuten følger sin egen prislogikk. Det koster for land som ønsker å bli værende i front. Et resultat er at bedrifter går sammen om utvikling og produksjon av nytt utstyr, både nasjonalt og internasjonalt, og ofte kjøper seg opp i hverandres strukturer.

Vi må være forberedt på en mer krevende markedsituasjon der nasjoner lett vil favorisere egen industri. Det vil bli vanskelig å unngå dette.

Noe annet som vil bli vanskelig er å lykkes på det amerikanske markedet. Vi fortsetter å bruke mye ressurser på å styrke industrisamarbeidet over Atlanteren. I møte med amerikanske myndigheter tar vi jevnlig opp konkrete hindringer dere erfarer i forsøk på å komme inn på det markedet. Jeg kan love at det skal vi fortsette med.

Den tredje og siste viktige utfordringen har å gjøre med EUs forsvarsdirektiv. Når vi høst iverksetter dette er vi klar over at det vil påvirke vårt industrisamarbeid og vår markedstilgang. Ut fra intensjonene i direktivet skal dette bidra til en positiv utvikling for forsvarsindustrien i Europa med et mer åpent marked. Om det vil fungere etter hensikten vil tiden vise, men et åpent marked vil det neppe bli. Det er for tidlig å si hvordan dette endelig vil slå ut for Norge, men vi er klare nå. Jeg vil understreke at vi vil jobbe like hardt som før for norsk industri i nye markeder.

La meg helt til slutt understreke betydningen av en arena som denne der det store mangfoldet av bedrifter innenfor norsk forsvars- og sikkerhetsindustri kommer tydeligere frem. Det store flertallet av FSis medlemmer er jo nettopp små bedrifter. Det er derfor gledelig å se så mange av dere på dette flotte arrangementet. Jeg oppfordrer alle til å benytte anledningen til å se etter nye mulige samarbeidsløsninger – både innenfor norsk industri men også mot utenlandske aktører, som i økende grad er til stede.

Til FSi, til alle utstillere og deltakere - lykke til med arrangementet.

Takk for oppmerksomheten.